Kadına şiddette inanılmaz artış

Kadına şiddette inanılmaz artış
‘Kadına Yönelik Şiddet ile Uluslararası Mücadele Günü'nde Türkiye'nin her yerinde protesto ve konferanslar gerçekleştirildi.

Şiddetin ulaştığı boyut rakamlarla ortaya konulurken, kadın katillerine verilen cezaî indirimler protesto edildi. Uzmanlar, kadına yönelik şiddetin eğitim ile bir ilgisi olmadığını dile getirdi.

Üsküdar Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında bir etkinlik düzenledi. ‘Şiddeti Önleyici Tedbirler ve Şiddete Karşı Korunma' ile ‘Şiddet Mağduru Kadınlarla Çalışma' temalı programda Üsküdar Kadın Konukevi Müdürü Uzman Psikolog Özlem Bağlar açılış konuşması yaptı. Her 100 kadından 97'sinin fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet türlerine maruz kaldığını ifade eden Bağlar, 8 yıldır faaliyette olan konukevinin bugüne kadar 470'i kadın ve 370'ı çocuk olmak üzere 840 kişiye hizmet verdiğini kaydetti.

Ayrıca ekonomik özgürlüğünü eline alan 75 kadın ve çocuğuna ev açtıklarını belirtti. Psikolog Bağlar, Kadına şiddetin sebeplerini “Hizmet verdiğimiz kadınların yüzde 60'ı alkol ve aldatma, yüzde 30'u banka kredileri, uyuşturucu ticareti ve benzeri ekonomik sebepler yüzünden, yüzde 10'u da anne-baba ve eş gibi yakın akrabaların ilgisizliğinden dolayı mağduriyet yaşamış.” şeklinde sıraladı. Kendilerine sığınan kadınlara rehabilitasyon odaklı bir hizmet verdiklerini anlatan Bağlar, mağdur kadınların kendi içlerindeki gücü fark edip topluma dahil olmalarını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

KADINA ŞİDDETİN KAYNAĞI EĞİTİMSİZLİK DEĞİL!
Şiddet mağduru kadınların hukukî süreçlerini takip eden Avukat Aliye Ünal, “Ben bugünü kutlamak değil bugünü kutlamamıza sebep olanları eleştirmek istiyorum. İnsan hakları temelli düşündüğümüzde böyle bir güne ihtiyacımız olmayacağını düşünüyorum.” dedi. Böyle bir mücadele günü olduğu için toplumun her kesiminden insanların özeleştiri yapması gerektiğini aktaran Avukat Ünal, kadına yönelik şiddetin eğitim eksikliğinden kaynaklanmadığını vurguladı. Yapılan araştırmalara göre her eğitim düzeyinden, gelir düzeyinden, her ülkeden ve bilinçten toplumda kadına şiddetin var olduğunu ifade eden Ünal, “Eğitim eksikliği, işsizlik, ekonomik nedenler, psikolojik nedenler birer sebeptir ama tamamıyla belirleyici etken değildir. Bunların hiçbirine sahip olmasa bile kadın şiddet görüyor. Kadın hakları ile ilgili yasalarda eksiklikler var. Fakat en önemlisi beynimizdeki kanunlarca problem var. Beyinlere insanî düşünceleri yerleştiremediğimiz müddetçe koyduğumuz kanunlar ev içerisinde işlemeyecek.” sözlerine yer verdi.

26 Kasım 2015 10:01
DİĞER HABERLER