'Kadına uygulanan şiddetin önlenmesinde STK'lar yetersiz'

'Kadına uygulanan şiddetin önlenmesinde STK'lar yetersiz'
ERZURUM (CİHAN)- Türk Kadınlar Birliği Erzurum Şube Başkanı Sevim Çebi, kadına uygulanan şiddetin önlenmesinde, kadın STK'larının yasa koyucular üzerinde yetersiz kaldığını dile getirdi.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından ETSO Konferans Salonu'nda, Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 'Kadın ve şiddet' konulu panel düzenlendi. Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Şube Başkanı Jale Alcan'ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde 'Kadına şiddet' konulu sunum yapan Sevim Çebi, dünyanın her yerinde kadınların fiziksel, cinsel şiddete maruz kaldığını söyledi. Çebi, Türkiye'de son yıllarda artış gösteren ve son olarak Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan Arslan'ın öldürülmesinin bardağı taşıran damla olduğunu ifade etti. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yasa koyuculara büyük görevin düştüğünü dile getiren Çebi, "Ülkemizde kadının adı yok. Kadın şiddet mağdur. Kadınlar öldürülüyor, tecavüze uğruyor. Maalesef biz kadın sivil toplum kuruluşları olarak yetersiziz. Bizler basında boy göstermek, protokol ve kokteyllerde görünmeye daha çok önem veriyoruz. Yasa koyucular üzerinde fazla etkili olamıyoruz. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde caydıcı nitelikteki ceza kanunlarıyla pek ilgilenmiyoruz." dedi.

GEÇEN YIL 286 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Şube Başkanı Jale Alcan, geçen yıl Türkiye'de 286 kadının kocası, kardeşi, nişanlısı ya da başka bir yakını tarafından öldürüldüğünü söyledi. Alcan, kadın cinayetleri konusunda Türkiye'nin uluslararası alanda karnesinin çok iyi olmadığını dile getirdi. Kadın cinayetlerinin, tecavüz vakalarının önüne geçilmesi için etkili, caydırıcı yasaların çıkarılmasını beklediklerine işaret eden Alcan, "Bu kürsülerde süslü laflar ediliyor, pembe tablolar çiziliyor. Ancak ülkemizde geçen yıl 286 kadın öldürüldü. Kayıtlara geçmeyen töre cinayetleri, tecavüzler ile olayın başka bir vahim boyutu." diye konuştu.

Programda konuşan Erzurum barosu avukatlarından Kübra Ertugay Güven, her geçen yıl ülkede kadın cinayetlerinin artış göstermesinin düşündürücü olduğuna işaret etti. Palandöken Otizm Derneği Başkanı Nazan Yaşarbaş, Türkiye'de kadın olmanın ve özellikle anne olmanın zorluklarını ifade etti. Gazeteci Tuba Kırıcı Karakaya ise 'Medyada şiddetin ele alınış şekli ve topluma etkisi' başlıklı sunum yaptı. Katılımcılara ETSO AB Bilgi Merkezi tarafından gül hediye edildi. CİHAN
06 Mart 2015 16:23
DİĞER HABERLER