Katil zanlısı arkadaşı Cem Gariboğlu tarafından başı kesilerek çöp konteynırına atılan Münevver Karabulut cinayetinin ardından önceki gün Bursa'da bacakları kesilip boynu ve göğsü yarılarak ölü bulunan Uludağ Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Felsefe Bölümü öğrencisi 19 yaşındaki Sema Karakoca cinayeti, Türkiye'yi yasa boğdu. Talihsiz kızı katleden kişi veya kişiler bulunamazken, akıl almaz cinayet aydınlatılmaya çalışıyor. Son yıllarda artan kadın cinayetlerine ve şiddete ilişkin fotoğraf çalışması hazırlayan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü mezunu Ümit Karalar, 50 ünlü oyuncunun yansıttığı şiddet içerikli fotoğraflarını 'Shedeath' başlıklı sergisinde vatandaşlarla buluşturdu. Karalar, bununla kadınlara şiddete ilişkin toplumsal duyarlılığı artırmayı amaçladığını söyledi.
Samsun Yeşilyurt Alışveriş Merkesi'ndeki sergiyi, Atakum Belediye Başkanı Metin Burma açtı. 1 yılda hazırladığı sergisi hakkında bilgi veren fotoğraf sanatçısı Ümit Karalar, sergideki her bir kadına yönelik şiddet fotoğrafının ayrı bir hikayesi olduğunu söyledi. Karalar, "Türkiye'de her gün 5 kadın şiddete maruz kalarak hayatını kaybediyor. Projemin çıkış noktası da buydu. Aralarında Doğa Rutkay, Zeynep Başerler, Deniç Çakır, Rojda Demirer, Zeynep Mansur gibi 50 tane ünlü oyuncuya ulaştım. Beni kırmayarak makyajla şiddeti yansıttılar. Onların fotoğraflarını çektim. Hepsi ayrı ayrı başka duygular yaşatıyor insana. Hepsinin yaşadığı farklı bir dram var. Kadınlar, aile içinde, dışında, iş hayatında, psikolojik ve fiili bir çok şiddete uğruyor. Hepsinin yaşattığı duygular çok ayrıydı. Çekimler eğlenceli olduğu kadar bir o kadar da hüzünlü geçti. Bu şiddet bir çok ailede yaşanıyor. O nedenle bu sergiyi hazırladım. insanların duyarlı olması gereken bir konu. Çünkü çok fazla kadın şiddete maruz kalıyor. O nedenle insanların bu fotoğrafların önünde biraz durup düşünmelerini istiyorum." dedi.
Projeye destek veren oyunculara profesyonel plastik makyaj uygulanıp onlara şiddet görmüş bir görünüm kazandırıldığını dile getiren Ümit Karalar, "Sergi yüzlerde morluklar, sigara izi, derin yaralar görülen kadınları anlatıyor. Abartılmayan plastik makyajın dışında mimiklerle şiddetin kadında yarattığı duygusal çöküntüyü ve çaresizliği objektifimden topluma aktardım. Kadının fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine yol açan, kadının temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayan derin toplumsal yaraya dikkat çekmek istedim. Ancak ne yazık ki kadınların en korunduğu yer olarak düşünülen aile içinde şiddet daha yaygın olmaktadır. Hakaret, tehdit, dayak, aşağılama, taciz, tecavüz, yaralama ve hatta öldürmeye varan bu eylemler, erkeklerin kadın üzerinde egemenlik sağlamak amacıyla fiile dönüştürdükleri güz gösterisidir. " ifadelerini kullandı.
Sergi, 13 marta kadar açık kalacak.