Kadınlar, çobanlık mesleğine renk katacak

Hem kırsal kesimde istihdam alanı oluşturmak hem de evlenmenin önünde engel teşkil ettiği için köylerdeki işsiz gençlerin yapmaktan kaçındığı çobanlık, 'sürücü yöneticiliği' adıyla yeni bir meslek grubuna sokuluyor. Zonguldak'ta ilk kez düzenlenen kursa kadınların da ilgi göstermesi, çobanlık mesleğine farklı bir bakış açısı getiriyor. Kadın çobanlar Zerrin Kocakurt, Fethiye Özdemir ve Satiye Çakmaklı, kuzuları kucaklarına alarak poz verdi.

Zonguldak'ın Beycuma beldesindeki ormanlık alan, küçükbaş hayvancılık için en ideal yer olarak biliniyor. İlk olarak 2011'de 10 bin civarında koyun keçi adediyle Koyun Keçi Birliği kurularak bir araya gelen çiftlik sahipleri, şu anda 40 bin adede ulaşmış vaziyette.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı birimlerince 120 saatlik 'sürü yönetimi elemanı' eğitim programı düzenleniyor. Kısa süre önce başlanan kursu başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan işletme sahibi veya çobanlar, 'sürü yöneticisi' sertifikası alarak sınıf atlamış olacak. Hem çiftlik sahipleri yeni eleman istihdam etmiş hem de işletmeye sertifikalı (vasıflı) eleman kazandırdığı için devlet tarafından yıllık 5 bin lira destek alacak.

Buna göre sürü yöneticisi istihdam desteği 300 ve üzeri anaç küçük baş hayvan varlığına sahip işletmelere ödeniyor. Sertifikalı sürü yöneticisi istihdam eden işletmelere yıllık 5 bin lira ödeniyor.

EV KADINLARI DA MESLEĞE RENK KATACAK

Koyun ve keçi gibi küçük baş hayvancılığı teşvik ve çobanlık mesleğini teşvik için açılan kursa ev hanımları da ilgi gösterdi.

Küçükbaş hayvancılığın yaygınlaştığı Zonguldak'ın Beycuma beldesindeki yeni adıyla 'sürü yöneticisi' eğitim projesi, devam ediyor. Eğitimin bir bölümü teorik, diğer bölümü ise hayvan çiftliğine gidilerek veteriner hekimler eşliğinde hayvanlara aşı yapma, hayvan hastalıklarını tespit etmek ve tedavi yöntemleri üzerine uygulamalı veriliyor. Beldede kursa işletme sahibi düzeyinde veya çiftliklerde görev yapan ücretli çobanlar düzeyinde 27 kişi katılıyor. Kursa katılanlardan üçünün kadın olması, farklı olan eğitim projesini daha ilginç kılıyor. Sürü yöneticisi adıyla verilen kurs sonunda sınavı başarıyla geçen kursiyerler, aynı zamanda görev yaptığı çiftliklere 5 bin lira destek kazandırmış olacak.

Kursun organizesinde görev yapan Kdz. Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi İmdat Aydın, projenin farklı olduğu kadar faydalı geçtiğini söyledi. Beycuma Belediyesi'ndeki eğitimin ardından veteriner hekimler eşliğinde kursiyerler, Aziz Karakurt'a ait çiftliğe götürüldü. Burada Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü Veteriner Hekimler tarafından küçükbaş hayvan çiftliğinde kursiyer çobanlara pratik eğitimler verildi. Veteriner hekimler doğum öncesi ve sonrasında hayvanlara hangi ilaçların uygulanması gerektiği ve aşı yapımına dair bilgiler verdi.

Çalışmaları yerinde inceleyen İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, "Sürü yöneticisi benim projesi bakanlığımızın uyguladığı proje olmakla ilimizde ilk kez yapılıyor. Onu da Beycuma beldemizde hayata geçiriyoruz. Şu anda bir çiftlikte uygulamalı eğitim veriliyor. Bizim hayvancılık yapan işletmelerde en büyük problemlerden biri de eski adıyla çoban istihdamıdır. Çoban istihdamı, kelime itibariyle gerek filmlerde gerekse toplumda oluşturduğu algı nedeniyle maalesef şu ana kadar kimse tarafından yapılamıyordu. Bakanlığımız bunu araştırıp sürü yöneticisi projesini uygulamaya aldı. 300 baş keçi ve koyun üreticisi işletme, eğer bu kurstan mezun olan bir kursiyerimizi istihdam eder onun sigortasını yaptırırsa bakanlığımız tarafından yıllık 5 bin lira destek alıyor. Burada hem istihdama teşvik etmek hem de sürü yöneticisi benim projesi olarak insanların artık çoban değil de sürü yöneticisi olduğunu içeriyor. Herkesin çobanlık yapamayacağı gerektiği vurgulanarak bu mesleği icra edecek olanlara teorik ve pratik bilgiler veriliyor. Artık yaptıkları işle ilgili teknik bilgiye de sahip olacaklar. Kendilerini daha güvende hissedecekler. En azından hayvanlarına enjekte edilecek ilaçları ve benzeri faaliyetleri yapabilecek seviyeye gelecekler." dedi.

"EN BÜYÜK SEVİNCİM KURSA BAYANLARIN DA KATILMIŞ OLMASI"

Kadınların da kursa ilgi göstermesinden büyük sevinç duyduğunu anlatan İl Müdürü Çelik, şunları kaydetti: "Buradaki en büyük sevincim bayanların da bu kursta olması. Bu işin sadece erkeklere mahsus bir iş olmadığını, bayanların bu işi pekala aktif olarak yaptıklarını biliyoruz. Ama erkekler ön planda olduğu için de bayanlar bugüne kadar hep bu işin arka planında olmuştu. Ama kursumuza katılarak biz de varız dediler. Kendilerini medeni cesaretlerinden dolayı tebrik ediyorum. Kurs verenleri de kutluyorum."

Gazetecilerin çobanlık isminin sürü yöneticisi olarak değiştirilmesinin nedenini sorması üzerine Çelik, "Eskiden biliyorsunuz bir meslek aslında. Fakat kız istemeye gittiğinizde mesleğinizi soruyorlar, çobanlık deyince… Bunda tabi ki sinemadaki olumsuz katkısı var. 'Ya bir şey olamadın çoban dahi mi olamadın' gibi sözler olumsuz etki bırakıyordu. Bu yüzden de gençlerimiz çobanlığa pek itibar etmiyorlardı. İtibar etseler bile evlenememe korkuları da oluyordu. Bugün gelinen aşamada, koyun keçi birliği başkanımızın dediği gibi üretmeden tüketme olmaz. Üretim için de bu işletmelere bir sürü yöneticisi lazım. Çobanlıktan çıktık, şimdi sürü yöneticisi benim diye sloganımız var. Kursumuza katılan 27 kursiyerin hepsi gönüllü. Herkes çoban olamıyor. Mesela burada bu işi yapan arkadaşlardan biri koyunların içine girip hangi kuzuyu hangi koyunun doğurduğunu biliyor. Ama bunu biz bilemeyiz. Ayrıca çobanlık utanılacak bir şey değil peygamberlik mesleğidir."

Çiftlik sahibi olan Koyun Keçi Birliği Başkanı Aziz Karakurt da çobanlara eğitim düzenleyen yetkililere teşekkür etti.

KADIN ÇOBANLAR: PEYGAMBERİMİZİN SÜNNETİ

Eski adı çobanlık kursuna severek katıldıklarını belirten Zerrin Karakurt (45), "Üretici olmak için bu mesleği tercih ettik. Tüketici olmak değil üretici olmak önemli. Eşimin yapmış olduğu meslek. Devamlı içindeyiz. O yüzden biz de yapmak istiyoruz. Hem de Peygamber Efendimizin sünneti olduğu için. İnsanlar siz çoban olup da ne yapacaksınız diyorlar. Biz de çobanlığın güzel bir meslek olduğunu, tüketici değil üretici olmak gerektiğini söylüyoruz." dedi.

Fethiye Özdemir ise "Üretmeyi çok istedik o yüzden. Bu kursun adı çobanlık kursu olsaydı yine gelirdik." dedi. Satiye Çakmaklı da ev hanımı olan diğer arkadaşları gibi sürü yöneticisi olmaya karar verdiğini kaydetti.

Maden ocaklarından emekli 55 yaşındaki Satılmış Karakurt ise şunları ifade etti: "Benim 50 baş Saanen keçim var. Tüketici toplum köleliğe işarettir. Bir insan en az kendi tükettiği kadar üretmesi gerekir. O yüzden emekli olduğum zamanları hayvancılık yaparak geçiriyorum"
CİHAN
04 Aralık 2015 13:47
DİĞER HABERLER