Dünyada erkek ve kadınlara yasal olarak eşit ekonomik haklar veren ülke sayısı sadece altı. Türkiye ise listede 187 ülke arasında 85'inci sırada yer aldı.
Dünya Bankası'nın yayımladığı "Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk" adlı rapora göre dünya genelinde, erkek ve kadınlara yasal olarak eşit ekonomik haklar veren ülke sayısı sadece altı. Türkiye ise listede 187 ülke arasında 85'inci sırada yer aldı.
Dünya Bankası'nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı çalışmada, 10 yıllık mali ve yasal eşitsizlik verileriyle, seyahat özgürlüğü, annelik, aile içi şiddet ve varlık yönetimi hakları gibi faktörlere bakıldı.
İş aramaktan, bir işletme sahip olmaya ve emekli maaşı alabilmeye kadar bir kadının iş yaşamının tümünü kapsayan ekonomik göstergeler de incelendi.
İLK SIRADA AVRUPA AĞIRLIĞI
Rapora göre, bu alanlarda yüzde 100 eşitliği sadece şu altı ülke sağlayabildi: Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg ve İsveç. Bu ülkeleri Avusturya, Kanada, Estonya, Finlandiya, Yunanistan, İrlanda, Portekiz, İspanya ve İngiltere (yüzde 97.50) izledi.
TÜRKİYE İŞ, MAAŞ VE EMEKLİLİKTEN KAYBETTİ
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, 85'inci sıradaki Türkiye'de ise bu oran yüzde 79,38.
Türkiye değerlendirilen alanlardan, seyahat özgürlüğü ve varlık yönetimi gibi konularda erkeklerle eşitlik bakımından 100 puanı tamamlarken; eşit maaş ve emeklilik konusunda sadece 50 alabildi. İş yönetmenin (75 puan) yanı sıra evlilik ve çocuk sahibi olma (80 puan) konusunda da göreceli olarak geride kaldı.
Küresel düzeyde ise kadınların erkeklerle aynı haklara sahip olma oranı ortalama yüzde 75.
BÖLGESEL FARKLILIKLAR ÖNE ÇIKIYOR
Ortalama yüzde, değişik bölgeler arasında önemli farklılıkla gösteriyor. Avrupa ve Orta Asya'da yüzde 84,7 olan eşitlik yüzdesi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yüzde 47,3'e düşüyor.
ABD ise yüzde 83,75'lik skoruyla ilk 50 ülke arasına bile giremiyor.
Yasal düzenlemelerin kadın haklarına büyük darbe vurduğu Suudi Arabistan ise yüzde 25,6 ile son sırada.
Dünya Bankası'nın Geçici Başkanı Kristalina Georgieva yaptığı açıklamada, "Endekste, 25 yaşındayken ilk işine başlayan kadınlardan, iş yaşamı ve çocuk bakımı arasında denge bulmaya çalışanlara ve emekliliğin eşiğinde olanlara dek, hukuki ekonomik kararların kadınların yaşamlarını nasıl etkilediğini araştırdı. Çok sayıda hukuki düzenleme ve yönetmelik, kadınların bir iş kurarak işgücüne katılmasını engelliyor, ayrımcılık kadınlara yönelik ekonomik kapsayılıcık ve iş gücünde yer almasında uzun süren olumsuz etkilere yol açıyor" dedi.
Ancak raporda, bazı ülkelerin attığı olumlu adımlara da dikkat çekiliyor.
Dünya Bankası, son 10 yılda 131 ülkenin, cinsiyet eşitliğini artıran 274 yasal reform yaptığını söylüyor.
İŞ YERLERİNDE KADINLARI KORUMAK
Raporda, "Bu refomlara kadınların iş yerinde cinsel tacizden korunmasını amaçlayan 35 ülkedeki yasal değişlikler de dahil. Reformlarla, iş yerlerinde korunur hale gelen kadınların sayısı 10 yıl öncesine kıyasla yaklaşık 2 milyar arttı" deniliyor.
Dünyanın en yoksul ülkelerinin bulunduğu Sahra Altı Afrika bölgesi, son 10 yılda cinsiyet eşitliği alanında en çok reformu yapan yer.
Suudi Arabistan, incelenen 187 ülke arasında sonuncu sırada yer alıyor.
Eşit ekonomik haklar bakımında en kötü sicile sahip olan ülke ise Suudi Arabistan oldu. Kadınların araba kullanmasını yasaklamak gibi yasal düzenlemeleriyle eleştirilen Suudi Arabistan, ancak yüzde 25.63 gibi bir skor elde edebildi.
Listenin son sıralarında Birleşik Arap Emirlikleri ve Sudan (yüzde 29.38), İran (yüzde 31.25), Katar (yüzde 32.50), Suriye (yüzde 34.38), Ürdün ve Kuveyt (yüzde 35) yer aldı.
Dünya Bankası'nın çalışmasında, iş aramaktan, bir işletme sahip olmaya ve emekli maaşı alabilmeye kadar bir kadının iş yaşamının tümünü kapsayan ekonomik göstergeler de incelendi.
Ancak rapor, olumlu adımları da vurguladı. Dünya Bankası, son 10 yılda 131 ülkenin, cinsiyet eşitliğini artıran 274 yasal reform yaptığına dikkat çekti. Tüm bölgelerdeki 33 ülkenin babalık izni uygulamasını başlattığı ve 47'sinin de aile içi şiddete karşı yasalar çıkarttığı belirtildi.