Ellerinde çekçek arabaları ile devasa çuvalları kar kış demeden taşıyan ve sokaklarda kağıt toplayan insanlar son günlerde endişeli.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, atık kağıt alımı yapan firmaları uyararak, sokakta kağıt toplayan insanlardan alım yapan insanlardan kağıt alan işyerlerine 140 bin lira ceza verileceğini hatırlatması, sokakta kağıt toplayanları endişelendirdi. 2005 yılında yayınlanan yönetmeliği hatırlatan Bakanlık, sokakta kayıt dışı kağıt toplayan insanlardan alım yapılmamasını istemişti.
"SOKAKLARA DÜŞERİZ"
Bursa'da kağıt toplayıcılığı yapan Yakup Yıldırım, bu işi yapak için 8 ay önce Şanlıurfa'dan geldiğini söyledi. Geçimini kağıt toplayarak sağladığını belirten Yıldırım, "Ama dediklerine göre kağıt toplamayı yasaklayacaklarmış. Eğer yasaklanırsa geri döneceğim. Ya da sokaklara düşeceğiz. Başka yapacak bir iş yok. Maddi durumumuz da iyi değil. Sigortalı iş yapacak durumumuz da yok. Bizi sigortalı işe de almazlar. O kağıtları biz toplamazsak, kağıtlar boşa gidecek. Çöpe atacaklar. Biz geri dönüşüme veriyoruz. Kendimize almıyoruz ki o kağıtları." dedi.
YILDIRIM: KAĞIT TOPLAYARAK OKUYORUM
10 yıldır kağıt topladığını ifade eden Sinan Yıldırım ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Hem kağıt topluyorum hem okul okuyorum. Liseyi bitiriyorum bu sene. Üniversite sınavına gireceğim. Hazırlanmam lazım. Para olmadığı için okul okumak zor. Biz de iş arıyoruz. Birkaç işte çalıştım ama ya sürekli çalış yada bırak diyorlar. Ben de bu işi yapıyorum. Sıkıntı yok. Çok şükür günlük 50 lira civarı kazanıyorum. Yasaklansa sokaklarda kalırız. Okulu bırakmak lazım. Okul harçlığı bundan çıkıyor. Benim gibi binlerce kişi hem okul okuyor hem bu işte çalışıyor."
ÇİFTÇİER: AÇ KALAN İNSAN HIRSIZLIK DA YAPAR VURGUNDA
Şanlıurfa'dan kağıt toplamak için Bursa'ya gelen Ali Çiftçier ise şehre 8 gün önce geldiğini söyledi. Başka bir mesleklerinin olmadığını kaydeden Çiftçier, "İşimiz bu. Meslek olmadığında ne yapacaksın kağıt ya da plastik toplayacaksın. Herhangi bir işimiz, gücümüz yok. İş imkanı da memlekette yok. Ne fabrika var ne bir yatırım var. Olsa zaten memlekette çalışırdık buraya gelmezdik. Eğer yasaklanırsa insanlar aç kalır. Her şey olur. Aç kalan insan her şeyi yapar. Hırsızlık olur, vurgun olur. Ne dersen yaparsın. Neticede aç kalıyorsun." diye konuştu. CİHAN