Kahramanmaraş, uluslararası satranç turnuvasına ev sahipliği yapacak

Kahramanmaraş, İstiklal Madalyası verilişinin 91. Yıldönümü'nde 'Uluslararası 5 Nisan Madalya Günü Satranç Turnuvası'na ev sahipliği yapacak.

Bu yıl yedincisi düzenlenecek turnuvada 8 ülkeden 4 farklı kategoride yaklaşık 500 usta satranç sporcusu yarışacak.

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF), Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen turnuva, 4-10 Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Turnuva, 4 Nisan Pazartesi günü açılış töreni ile başlayacak ve 7 günlük zorlu mücadelelerin ardından 10 Nisan Pazar günü kapanış töreni ile sona erecek.

Kahramanmaraş Osman Sayın Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek uluslararası turnuvaya, Türkiye'nin yanı sıra Mısır, Belarus, Türkmenistan, Bulgaristan, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan ve İran'dan her yaş grubundan sporcular katılıyor.

7. Uluslararası 5 Nisan Madalya Günü Satranç Turnuvası'nda kategorilerinde genel sıralamada ilk 3'e giren sporculara kupa ve madalya verilecek. 4 kategoride dereceye giren sporculara toplam 20 bin TL nakit para ödülü ve teknoloji ödülleri dağıtılacak.

USTALAR KIYASIYA YARIŞACAK

Turnuvaya, aralarında 2007 Dünya Gençler Şampiyonu Mısırlı Büyük Usta (GM) Ahmed Adly, 2015 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 17 Yaş Birincisi Türk Usta Adayı (CM) Şiar Yaran, 2013 Avrupa ve Dünya Okullar Satranç Şampiyonası Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü Türk Usta Adayı (CM) Ekin Barış Özenir gibi satranç ustalarının da yer aldığı ünlü ve başarılı 14 unvanlı sporcu da yarışacak.

GÜLKIZ TULAY: İSTİKLAL MADALYALI ŞEHRİMİZDE TURNUVA GURUR VERİCİ

Kahramanmaraş'a İstiklal Madalyası'nın verildiği tarihte uluslararası satranç turnuvasını düzenlemenin kendilerine ayrı bir gurur yaşattığına dikkat çeken Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, "Bizim geçmişimiz büyük destanlarla ve kahramanlıklarla dolu. Kahramanmaraş ise ülkemiz işgal altındayken milli mücadele ateşini yakan, muhteşem bir direniş destanı yazan topraklar. Sütçü İmam, Aslan Bey, Rıdvan Hoca, Senem Ayşe gibi kahramanların başlattığı ve şehirdeki her bir ferdin bu mücadelenin içinde yer aldığı bu kahramanlık destanının hepimizin yüreğinde ayrı bir yeri vardır. İstiklal madalyalı şehrimizde satrançta uluslararası turnuva gerçekleştirmek hepimize ayrı bir gurur yaşatıyor." dedi.

"Biz sporcularımızla satranç destanları yazmak için hazırız." diyen Federasyon Başkanı Tulay yaptığı açıklamada, "Vatanımız için canlarını ortaya koyan şehitlerimiz ve gazilerimizin anısına düzenlediğimiz bu satranç turnuvası aracığıyla birlik ve beraberliğe, dünya barışına da vurgu yapmak istiyoruz. Dilerim ki ülkemizde bir daha böyle zorlu günler yaşamaz." diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir sporcumuzun söylediği gibi 'İlla savaşacaksak 64 karede savaşalım' savaşlar sadece aklın, sabrın ve stratejik düşünmenin hükmettiği 64 kareden oluşan satranç tahtasında yaşansın. Satranç bir centilmenlik oyunudur. Satranç aynı zamanda barışın dilidir. Satranca başlarken iki kişi karşılıklı oturup, birbirlerine başarılar dileyerek oyuna başlar. Kaybeden kişi kazananı tebrik ederek masadan kalkar. Kazanmak tabii ki çok önemli, çok güzel bir duygu ama kaybetmeyi hazmetmek de bir o kadar önemli. Bunu başarabilmek de çok önemli bir kazanımdır. Satranç aslında bize hayatı öğretiyor, hayatta doğru ve centilmence adım atmayı öğretiyor. Dünyanın dört tarafında farklı diller konuşan insanlar satranç masasında buluşuyor, birbirini tanıyor ve anlıyor."
Cihan CİHAN
31 Mart 2016 10:44
DİĞER HABERLER