Kahveci: Ambulans şoförü alımında sağlık çalışanı olmayanlar istihdam ediliyor

Sağlık Bakanlığı, geçen günlerde 112 acillerde ambulans sürücüsü olarak çalıştırılmak üzere 3 bin kişilik bir istihdam çalışması başlattı. Bakanlığın şoför alımı ile ilgili alım şartlarından sağlık çalışanlarına öncelik verilmesi ile ilgili maddenin bulunduğunu belirten Türk Sağlık Sen Başkanı Önder Kahveci, "Ambulanslara şoför alımında bazı illerde başvuru yapan sağlık çalışanları varken sağlık çalışanı olmayanlar istihdam ediliyor." dedi.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 81 ilin Sağlık Müdürlüğü bünyesinde görevlendirilmek üzere Paramedik, ATT, Hemşire ve Toplum Sağlığı Teknisyeni unvanlarında sürücü sağlık personeli alımına geçtiğimiz aylarda başladı. Bakanlık taşeron şirketler aracılığı ile 81 ilde alınacak olan 3000 kişilik ambulans şoför personellerinin alımı yapacak. Ambulans şoförü olarak başvuru yapacak olan sağlık personelinin 23 yaşından küçük olmaması, en az 2 yıl B sınıfı veya daha üst sınıf ehliyet sahibi olması ve son bir yıl içinde alınmış psikoteknik raporu isteniyor.

TEKNİK ŞARTNAMEDE ÇOK AÇIK BİR ŞEKİLDE BELİRTİLMESİNE RAĞMEN BAZI İLLERDE SAĞLIK PERSONELİ MÜRACAATLARI DİKKATE ALINMADI

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ambulans sürücülük hizmeti alımı teknik şartnamesinde 'Yüklenicinin istihdam edeceği sürücülerin tamamı öncelikle Acil Tıp Teknisyenlerinden (ATT), Paramediklerden (AABT), diğer sağlık personellerinden (Hemşire, Sağlık Memuru, Toplum Sağlığı Teknisyeni vb. gibi sağlık eğitimi almış kişilerden) oluşacaktır.' maddesinin yer aldığını hatırlattı. Kahveci, "Şartnameye göre sağlık personeli olarak başvuru yapanların sayısı ihtiyaçtan az ise Bakanlık onayıyla sağlık personeli dışında sürücü çalıştırılabilecekti." dedi.

Teknik şartnamede çok açık bir şekilde belirtilmesine rağmen bazı illerde sağlık personeli müracaatları dikkate alınmadan sağlık personeli olmayan kişilerin işe alındığını vurgulayan Kahveci, şu ifadeleri kullandı: "Sendika olarak taşeron sistemine her zaman karşı çıktık. Bu sistemde çalışanın emeğinin sömürüldüğünü, hakkının, hukukunun yok sayıldığını ve kesinlikle kamuda olmaması gerektiğini söyledik. Bu sistem çalışanın iş güvencesini ortadan kaldırırken aynı zaman kamuda yandaş bir istihdam sistemine de dönüşmüştür. Ambulans şoförü istihdamı ihaleleri bizi bir kez daha haklı çıkarmıştır. Ne yazık ki bazı illerde Ambulans şoförü olmak için başvuru yapan sağlık çalışanları yerine sağlık çalışanı olmayan kişilerin istihdam edildiğine dair sendikamıza şikâyetler gelmektedir."

Bu yapılanın hukuksuzluk olduğunu belirten Kahveci, şunları kaydetti: "Teknik şartnamede çok açık bir şekilde belirtilmesine rağmen bazı illerde sağlık personeli müracaatları dikkate alınmadan sağlık personeli olmayan kişiler işe alınmıştır. Mevzuata aykırı olan bu haksızlık ve hukuksuzluğun sonlandırılması için Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nü göreve davet ediyor ve bu türlü alımların yapıldığı il ihalelerini yeniden değerlendirmeye çağırıyoruz." CİHAN
02 Temmuz 2015 11:35
DİĞER HABERLER