Kalifiye açığı daha da büyürse fatura ağır olacak

BERLİN (CİHAN)- Federal Hükümet'in '2014 Kalifiye İşgücü Güvencesi Konsepti İlerleme Raporu'na göre kalifiye elemana olan rağbet gün geçtikçe artarken kalifiye işgücü arzı azalıyor. Rapora göre 19 meslekteki açık büyüyor. Çalışma Bakanı Andrea Nahles'e göre kalifiye işgücünün muhafazası için iyi çalışma ortamı sağlanması gerekiyor. Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ise ülkedeki potansiyelden yararlanmadan yana.

Alman İşverenler Birliği Başkanı Ingo Kramer, Almanya kalifiye eleman darlığı sorununa bir çözüm bulunamadığı takdirde, önümüzdeki yıllarda faturanın ağır olacağını söyledi. Dün Federal Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen 'Kalifiye İşgücü Güvencesi Konsepti' başlığını taşıyan 2014 ilerleme raporu da iş dünyasının çekincelerini doğrulayan içeriğe sahip.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles'in sunduğu bu rapora göre kalifiye işgücüne olan talep artıyor, ancak işgücü arzı giderek azalıyor. Bu bakımdan kalifiye işgücünün muhafazası ekonomi dünyasının ve ülkenin ana konularından biri olmaya devam edecek.

Genel itibariyle ciddi bir kalifiye eleman eksikliği sorunu söz konusu olmasa da bazı mesleklerde bu sorun mevcut.

Raporda enerji teknikeri veya hasta bakıcısı gibi mesleki eğitim gerektiren alanlar ve makine mühendisi veya doktor gibi yüksek kalifiye gerektiren alanlarından toplam 19 meslekte kalifiye eleman açığı olduğuna dikkat çekiliyor. Küresel ve konjonktüre bağlı krizlere rağmen Almanya'da işsizliğin azaldığını, istihdamın son yılların en yüksek seviyelerine ulaştığını dile getiren Bakan Nahles, buna göçün önemli ölçüde katkı sağladığını belirtti.

Çalışan insanların iş ve aile hayatının bağdaştırılması gibi talepleri yerine getirildiğinde kalifiye işgücünün muhafazasının mümkün olacağını kaydeden Nahles, işletmelere, teknolojik ilerlemeye ve modern altyapıya, bunların yanı sıra çalışanlara yönelik iyi ve sağlıklı iş ortamına, mesleki gelişim ve öğrenime yatırım yaparak ülkenin ekonomisinin güçlü kalmasını sağlamanın mümkün olacağını vurguladı.

Federal Hükümetin Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz (SPD) ise ülkenin refah seviyesinin muhafazası için çifte stratejiye ihtiyaç duyulduğunu savundu. Özoğuz'a göre kadın, yaşlı ve göçmenlerin ülke içindeki potansiyelinin farkına varılması ve bu potansiyelden yararlanılması gerekiyor. Özoğuz, "Daha çok kalifiye işgücü göçüne ihtiyacımız var ve onları acilen çekmeye çalışmamız lazım. Ülkemiz göçten yararlanıyor." dedi.

Alman Endüstri Birliği (BDI) Başkanı Ulrich Grillo ise göç ile ilgili yasa ve uygulamaların daha şeffaf, daha belirgin ve daha anlaşılır olması gerektiğini söyledi. Grillo, Alman Haber Ajansı'na (dpa) haber yaptığı açıklamada göçü çekmek için orta ve uzun vadeli olarak puan sistemini uygulamanın mantıklı olabileceğini dile getirdi. CİHAN
11 Şubat 2015 18:51
DİĞER HABERLER