Kamu ve özel sektör çalışanları, ücret miktarı ve dengesizliğinden şikayetçi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kamu ve özel sektör çalışanlarının işe ilişkin sorunlarını belirledi. 'TÜİK Toplumsal Cinsiyet Raporu'na göre kamu sektöründe çalışan erkek ve kadınların işe ilişkin sorunlarına bakıldığında 2007 yılında ilk sırada yüzde 63 ile ücret miktarı, yüzde 62 ile ücret dengesizliği ve yüzde 32 ile çalışma koşulları yer aldı. Rapora göre, bu sıralama 2014 yılında da değişmedi. Erkek ve kadın kamu-özel sektör çalışanlarının işe ilişkin sorunları incelendiğinde geçen yıl ilk sırada yine ücret miktarı, ücret dengesizliği ve çalışma koşulları yer aldı. Çalışanların diğer sorunları ile idari konular, ücretlerin zamanında ödenmemesi ve eksik ücret ödenmesi olarak belirtildi.

TÜİK Toplumsal Cinsiyet İstatistikleri 2014 raporunu yayımladı. Rapor, kadın ve erkek arasındaki sosyal, ekonomik ve kültürel konularda farklılığı vurgulayan göstergeleri ortaya koymak amacıyla hazırlandı. Raporda, nüfus ve demografi, sağlık, eğitim, istihdam, şiddet ve suç, yoksulluk, seçilmiş meslekler ve siyasal yaşam konuları yer aldı.

Çalışma kapsamında Erkek ve Kadın çalışanların 2006-2014 yılları arasında İş Memnuniyetleri incelendi. Erkek çalışanların yüzde 7,6'sı işlerinden 'çok memnun' iken bu oran 2014 yılında 6,1'e geriledi. İşinden 'memnun' olanların oranı 10,2'den 10,5'e yükseldi. Kadın çalışanların iş memnuniyeti oranlarına bakıldığında ise 2006'da 'çok memnun' olduğunu belirtenler yüzde 9,9 iken bu oran 2014 yılında 7,7'ye geriledi. Kadın çalışanlar arasında iş memnuniyeti oranlarında işinden 'memnun olmayan'ların oranı ise yüzde 7,9'dan 8,3'e yükseldi.

İş yeri ilişkilerinden memnuniyet verilerinin ise hem erkek hem de kadınlarda her geçen yıl giderek gerilediği ortaya çıktı. İşyeri ilişkilerinden memnuniyet verilerine bakıldığında 'çok memnun' olduğunu belirtenlerin oranı 2006 yılında yüzde 8,2 iken bu oran 2014 yılında yüzde 5,6'ya geriledi. Kadınlarda ise işyeri ilişkilerinden 'çok memnun' olanların oranı 2006 yılında yüzde 10,7 iken bu oran geçen yıl yüzde 6,5'e geriledi.

Çalışmada kamu ve özel sektörde çalışanların işe ilişkin sorunları incelendi. Kamu sektöründe çalışan erkek ve kadınların işe ilişkin sorunlarına bakıldığında 2007 yılında ilk sırada yüzde 63 ile ücret miktarı, yüzde 62 ile ücret dengesizliği ve yüzde 32 ile çalışma koşulları yer alırken bu sıralama 2014 yılında da değişmedi. Erkek ve kadın kamu-özel sektör çalışanlarının işe ilişkin sorunları incelendiğinden 2014 yılında ilk sırada yine ücret miktarı, ücret dengesizliği ve çalışma koşulları yer aldı. Çalışanların diğer sorunları ile idari konular, ücretlerin zamanında ödenmemesi ve eksik ücret ödenmesi olarak belirtildi. Erkek ve kadın kamu çalışanlarının işe ilişkin sorunları tek tek ele alındığında ilk sırada ücret miktarı gelirken erkeklerde ikinci sırada ücret dengesizliği ve üçüncü sırada çalışma koşulları yer alıyor. Kadınlarda ise iki ve üçüncü sıralarda ciddi değişiklikler yer aldı. Kadınların işe ilişkin sorunlarında ücret miktarının ardından yüksek oranda çalışma koşulları sorunlarına yer verildi. Kadınların yüzde 36'sı ücret miktarını sorunları içinde ilk sırada gösterirken yüzde 31'i çalışma koşullarını yüzde 25'i ile ücret dengesizliğini sorun olarak gösterdi.

Özel sektörde çalışan kadın ve erkeklerin işe ilişkin sorunları incelendiğinde ise ilk sırada kamu da olduğu gibi yüzde 31 ile ücret miktarı yer aldı. Onu sırasıyla yüzde 24 ile ücret dengesizliği, yüzde 17 ile çalışma koşulları yüzde 10 ile ücretlerin zamanında ödenmemesi, yüzde 10 ile idari konular ve yüzde 6 ile eksik ücret ödenmesi yer aldı. Özel sektörde çalışan erkeklerin işe ilişkin sorunlarında ilk sırada yüzde 31 ile ücret miktarı, yüzde 24 ile ücret dengesizliği, yüzde 18 ile çalışma koşulları belirtildi. Kadınlarda ise ilk sırada yüzde 29 ile ücret miktarı yüzde 26 ile ücret dengesizliği ve yüzde 14 ile çalışma koşulları yer aldı. Kazanç memnuniyeti oranları incelendiğinde ise kadın ve erkek çalışanların yüzde 2,3'ü çok memnun olduğunu, yüzde 40,8"i memnun olduğunu yüzde 20,1'i orta düşüncede olduğunu yüzde 28'i memnun olmadığını, yüzde 6'sı hiç memnun olmadığını ve yüzde 2,3'ü parasal kazancı olmadığını dile getirdi.

Kamu çalışanlarının en önemli sorunlarının başında ücret miktarı geldiğini belirten Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Toplu sözleşme nedeniyle atılan imzalarla memurların cebi delinmiştir. Ekonomisi mahvedilmiştir." diye konuştu. Sendika olarak yaptıkları bir araştırmaya göre sağlık çalışanlarının yüzde 89.9'unun düzenli ödediği borcunun bulunduğunu tespit ettiklerini kaydeden Kahveci, "Yine aynı araştırmaya göre sağlık çalışanlarının yüzde 34.7'sinin bireysel kredi, yüzde 25.6'sının konut kredisi, yüzde 19.8'inin kredi kartı borcu var. Kamuda görev yapanların yüzde 36'sı kadın. Kadın çalışanlarımız mobbing mağduru. Örneğin sağlıkta dinlenme odası yetersizliği, yoğun iş yükü, aşırı nöbetler gibi uygulamalar kadınlarımızın çalışma koşullarını zorlaştırıyor. Kısacası ücret sorunu acil olarak çözülmeli, mağduriyetler giderilmeli ve çalışma koşulları iyileştirilmelidir." diye konuştu.
CİHAN
19 Mayıs 2015 10:59
DİĞER HABERLER