Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Turhan Menteş, ''Ülkemizde hala bilişim teknolojileriyle tanışma oranı yüksek değil, yüzde 50'nin üzerine çıkmış değiliz'' dedi.
Fujitsu ve İntel iş birliğinde Rixos Otel'de düzenlenen ''Kamu Yararına Teknoloji Günü'' etkinliği, kamu kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, açılış konuşmasında, bilgisayarın ilk kullanılmaya başladığı dönemden bu yana Türkiye'de bilişim sektörü cirosunun yüzde 50'den fazlasını kamu kurum ve kuruluşlarının kullandığını kaydetti.
Bilişim sektöründe çevrenin korunmasına yönelik çabaların önemine işaret eden Menteş, gelecekte buna ilişkin koşulların pek çok yasal düzenlemede yer alacağını söyledi.
Havaalanlarında en çok unutulan eşyalar arasında yer alan ve hırsızların hedef seçtiği ürünlerin başında gelen notbook tipi bilgisayarların önemli güvenlik sorunları doğurduğunu vurgulayan Menteş, kısa bir süre önce bilgisayarlarının çalındığını, bu nedenle son üç yıllık bilgi birikiminin de gittiğini anlattı. Menteş, bu nedenle çağın gereksinimi haline gelen teknoloji ürünlerine yönelik güvenlik uygulamalarının büyük önem taşıdığını ifade etti.
Türkiye'de bilişimin yaygınlaşmasının önemine işaret eden Menteş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ülkemizde hala bilişim teknolojileriyle tanışma oranı yüksek değil, yüzde 50'nin üzerine çıkmış değiliz. 'Her şey yapıldı edildi' diyemeyiz, alacağımız çok yol var. Ülkenin yarıdan fazlası internet erişim teknolojilerini bilfiil kullanır vaziyette değil. Teknolojinin yaygınlaştırılmasında olabilecek her türlü olanağın kullanılması gerekiyor.''
-''BİLGİSAYARLAR UZAKTAN KİLİTLENEBİLİYOR''-
Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, şirketinin geleceğin teknolojilerine bakış açısını anlatırken gelecekte 3 boyutlu internet kullanımının yaygınlaşacağını söyledi.
Ertem, ''Şu ana kadar iş hayatında ve günlük yaşamda çok değişim oldu sanıyoruz ama asıl değişim şimdi başlıyor. Gelecekte bilgisayarlı televizyonlar kullanılacak. Bu teknolojilere genişbant ve mobilite alt yapılarının da ayak uydurması gerekecek. Teknolojideki ilerleme sayesinde 2006 yılında 63 sunucu kullanılması gereken bir işlemi, bugün 21 sunucu ile yapmak mümkün. Bu, yüzde 66 mekan, yüzde 74 enerji tasarrufu sağlıyor'' diye konuştu.
Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Halit Zaim, Japonya merkezli şirketin geçen yıl 48 milyar dolarlık ciroya ulaşarak dünyada bu alanda dördüncü büyük firma olduğunu belirtti. Ar-Ge çalışmalarına yılda 2,6 milyar dolar yatırım yaptıklarını kaydeden Zaim, firmanın 34 binden fazla patente sahip olduğunu söyledi.
Bilişim alanında güvenliğin en önemli unsurlardan biri olduğuna dikkati çeken Zaim, ''Havaalanlarında unutulan veya çalınan bilgisayarları uzaktan kilitleme veya bilgileri silebilme imkanı artık var'' dedi.
AA