Kamusal alanda başörtüsüne destek eylemi

Kamusal alanda başörtüsüne destek eylemi -Bingölde sivil toplum kuruluşları üyeleri başörtüsü yasağını protesto etti
BİNGÖL (A.A) - Bingölde faaliyet gösteren bazı sivil toplum kuruluşları, kamusal alanda başörtüsü yasağını protesto etti.
     Aralarında Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen, Sağlık-Sen, Diyanet-Sen, Bem-Bir-Sen, Toç-Bir-Sen, Büro-Memur-Senin bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan bir grup, başörtüsü yasağının kaldırılması için Genç Caddesi Saat Kulesi önünde bir araya geldi.
     Hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava, her insanın vazgeçilmez, devredilmez, dokunulmaz temel hak ve hürriyetlerinden olan çalışma hayatında, başı örtülü kadınların yer almasını yasaklayan ve ülkeyi yaşanmaz kılan yasakların kaldırılması talebini haykırmak üzere toplandıklarını söyledi.
     Özgür toplumlarda düşünce ve inançlardaki çeşitliliğin, fikirlerin zenginliği olduğuna inandıklarını ifade eden Kava, Hiçbir otoritenin toplumsal dokuya müdahale etmemesi, insanları ötekileştirmemesi gerektiğine inanıyor, çalışma hayatının dışına itilen başörtülü kadınlara özgürlük istiyoruz dedi.
     Özgürlük, eşitlik ve adaletin olmadığı her yerde, acıya maruz kalanların kadınlar ve çocuklar olduğunu savunan Kava, şöyle konuştu:
     Onlarca yıldır, din-siyaset, gelenek-modernlik, din-devlet gerilimlerinin kurbanı çoğu kez kadınlar olmuştur. Dün üniversiteye gittiğimizde bizi ikna odalarıyla karşılayanlar, bir kalbimizin, bir insanlık onurumuzun olduğunu düşünmeden ilkel öfkeleriyle bize diz çöktürmeye çalıştılar. Karanlık, kibirli güç odakları çıkarlarını korumak için zorunlu gördükleri çatışma için, inancımızın gereği olan başörtüsünü, daha derinlerde aklımızı, kalbimizi ve inancımızı kavgalarının ortasına atmaktan çekinmediler. Devlet, şiddet gören kadını koruyor. Ancak aynı devlet, kadının başını kapatarak TBMMye gelmesini, kamu hizmetinde görev almasını yasaklayarak bizzat kendisi kadına şiddet uyguluyor; ayrımcılık yapıyor ve ötekileştiriyor. Kamuda, her alanda ve konumda, tüm mesleklerde, hiç bir istisna ileri sürülmeksizin başörtülü çalışma hakkı istiyoruz. Başörtüsü, inancının gereği olarak kadınların kimliğidir, kişiliğidir. Herkes kadına ait bu kimliğe ve kişiliğe insan olarak saygı duymak zorundadır.
     Grup daha sonra olaysız dağıldı.
    
     Muhabir: Abdullah Çelik / Meral Özdemir
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
10 Aralık 2012 17:19
DİĞER HABERLER