Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 2009 yılında gerçekleştirilen Çelik-2 operasyonu sonrasında faaliyetini durduran 19 Nolu Taşıyıcılar Kooperatifi üyesi kamyoncular, yeni bir kooperatif kurmak amacıyla harekete geçti. Şoförler odasındaki toplantıda bir araya gelen kamyoncular, yeni oluşumu 'Ekmek mücadelesi' olarak gördüklerini ve gerekeni yapacaklarını söyledi.
Ereğli'de 2009 yılında gerçekleştirilen Çelik-2 operasyonunda göz altına alınan ve mahkemece tutuklanan S.S. 19 Nolu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Metin Turan ve bazı kooperatif üyelerinin ardından, kooperatif faaliyetini durdurmuştu. O dönemlerde yaklaşık 500 kamyon sahibinin çalıştığı Ereğli'de, operasyon süreci sonrasında bir çoğu mesleği bırakmış ya da kamyonunu satarak farklı iş kollarına geçmişti. Mesleklerini devam ettiren yaklaşık 100 kamyoncu ise yeni kooperatif kurmak amacıyla harekete geçti. Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nda, oda başkanı Cevdet Civelek ve oda başkan yardımcısı Ahmet Küçük ile bir araya gelen kamyoncular, yeni kooperatifin kurulması için imza topladı.
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Cevdet Civelek, toplanan imzaların Vali Ali Kaban'a iletileceğini ve Ticaret Odası Başkanı Yaşar Tetiker'in de desteğiyle yeni kooperatif kurulması için çalışmaların başlatılacağını kaydetti. Civelek, "Kışla'da kamyoncu arkadaşlarımız mağdur olduğundan dolayı yeni bir kooperatif kurmak amacıyla toplandık. Yaklaşık 90 arkadaşımız buraya geldi. Önceki olaylı kooperatiften ayrılarak yeni bir kooperatif kurarak ticaret ve şoförler odası ile sayın Valimizin yardımıyla yeni bir kooperatif kurup arkadaşlarımıza ekmek kapısı açmak için uğraşıyoruz. Kooperatif mahkemelik olduğundan dolayı şu anda iş göremez halde. 500 tane kamyoncumuzdan 70-80 tane kamyoncumuz kaldı. Hiç olmazsa bunlara iş istihdamı sağlamak amacıyla burada toplandık. İsmini dahi koymadık ama bizim ki başlangıç." dedi.
Kamyoncu esnafından Atakan Kuruoğlu ise amaçlarının ekmek kavgası olduğunu ve ona sahip çıkmaya çalıştıklarını kaydetti. İilçeye bir çok lojistik firmasının geldiğini ve bundan dolayı da çalışamadıklarını ifade eden Kuruoğlu, "Lojistik firmalarıyla bizim bu durumda rekabet etme şansımız yok. Dolayısıyla fert fert bu işi yapan arkadaşlarla bir araya gelip, bu kooperatif olayının gerçekleşmesi lazım. Bunun ilk adımını atıyoruz. Dışarıdan gelen lojistik firmaların yaptığı nakliye taşımasından aldıkları paralar Ereğli'ye girmemekte. Burada Ereğli'nin de zararı var. İnşallah biz bu işi başardığımızda, üyelerimizde çoğaldığında, yapacağımız nakliyeden aldığımız paralar Ereğli'ye gelecek ve bundan esnafımızda yararlanacak. Biz bu işi başaracağız. Başarmama gibi bir lüksümüz yok. Çünkü bu ekmek mücadelesi." dedi.
Uzun yıllardır kamyonculuk yapan Sabri Ünlü de her şeye zam geldiğini ve artık hiç bir şeyi ödeyemediklerini kaydetti. Şoför esnafının bittiğini kaydeden Ünlü, "7 seneden bu yana faaliyet gösterdiğimiz Kışla Nakliyeciler Kooperatifi'nin çatısı altında toplandık. Ama kooperatif şu anda faaliyet gösteremiyor. Burada mağduriyet yaşıyoruz. Şoförlerimizin maaşını veriyoruz, nakliyeye zam yapamıyoruz. Kasko ve trafik sigortalarına zam geldi. Her şeye zam geldi. Otobanlara zam geldi. Biz bu zamları cebimizden çekiyoruz. Bunlarda bizim hiç bir artışımız yok. Biz artık bittik. Vergimizi, kredi kartlarımızı ödeyemiyoruz. Mazotçuya paraları ödeyemiyoruz. Şoför esnafı bitti." dedi.
Kamyon esnafının toplantısı açıklamaların ardından basına kapalı olarak devam etti. CİHAN