Alman bilim adamları, geliştirdikleri kan testiyle belirli moleküllere bakarak 14 ciddi hastalığı ortalama yüzde 90'lık doğruluk oranıyla teşhis etmeyi başardı.
Sonuçları Nature Methods dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, sadece kan tahliliyle aralarında multiple skleroze (MS), kalp kası iltihabı (miyokardit), kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), deri, pankreas, prostat, sindirim sistemi veya yumurtalık kanserlerinin de bulunduğu 14 farklı hastalık teşhis edilebilir.
Alman bilim adamları yürüttükleri araştırmada, hastaların kanındaki 863 yönetici molekülü inceledi. Bilim adamlarının verdiği bilgiye göre, normal RNA'lardan farklı olarak bu mikro RNA'lar belirli proteinlerin üretimini koordine etmiyorlar.
Mikro RNA'lar, daha çok RNA zincirlerinin belirli bölgelerinde birikerek, hücrede hangi proteinlerin üretileceğine karar veren süreci dolaylı yoldan etkiliyor, bunun sonucunda da çok sayıda hastalığın gelişiminde rol oynuyorlar.
Bilim adamları, araştırma sonucunun, mikro RNA'ların bir hastalığın habercisi olduğunu gösterdiğini bildirdi. Geliştirdikleri test ile 14 farklı hastalığın güvenilir olarak teşhis edilebildiğini ifade eden bilim adamları, aynı zamanda hastalıkların oluşma mekanizması ile ilgili fikir edindiklerini kaydetti.
Bilim adamları, farklı türde kanseri ve bir bölümü zor teşhis edilen başka hastalıkları bulunan kişilerin kanında yapılan araştırmada, her hastalık için 103 hatalı mikro RNA bulduklarını belirtti.
Kan testiyle yumurtalık kanseri teşhisinin doğruluk oranının yüzde 90'ın üzerinde, miyokardit ve MS teşhisinin ise yüzde 99 olduğunu söyleyen bilim adamları, bu oranların mevcut teşhislerdekinin çok üstünde olduğunu kaydetti.
Bilim adamları, kan testinin gerekli izinleri alıp genel kullanıma sunulması için araştırmaların sürdürülmesi gerektiğini de bildirdi.