Kanada Parlementosundan Türkiye'ye ağır insan hakları eleştirisi

Türkiye’de yasanan insan hakları ihlallerine Kanada’lı parlamenterler duyarsız kalmadı. Kanada Parlamento binasında düzenlenen bir panelde konuşan muhalefetteki Green Party lideri Elizabeth May, “Türkiye hükümetinin bu tavrı karşısında gerçekten dehşete düşmüş durumdayım. Bu konuda sesizimizi daha çok çıkartmamız gerekir” dedi.

Uluslararası İnsan Hakları Komitesi Başkanı ve iktidardaki Liberal Parti üyesi Michael Levitt ise “Türkiye’deki bu baskı durumu çok büyük bir sorun. Bu konu hakkında benim ve bütün partilerden çalışan arkadaşlarımın çok büyük endişelerimiz var. Önümüzdeki günlerde bir şeyler yapmak icin uğraşacağız” ifadelerini kulllandı.

Kanada’nin baskenti Ottawa, önceki gün aksam önemli bir panele ev sahipliği yaptı. Anatolian Heritage Federation(AHF) tarafından düzenlenen ‘Türkiye’de Demokrasi, İnsan Hakları ve Özgürlükler’ konulu panelin modiratörlüğünü, Kanadalı insan hakları savunucusu David Kilgour yaptı. Panele Uluslararası Af Örgütü Kanada Genel Sekreteri Alex Neve, muhalefetteki Green Party lideri Elizabeth May, Kanada Parlamentosu Uluslararası İnsan Hakları Komitesi Başkanı ve iktidardaki Liberal Parti üyesi Michael Levitt ile çok sayıda iktidar ve muhalefet milletvekili ve seçkin bir davetli topluluğu katıldı. Kanada’nın en ünlü hukukçuları arasinda yer alan Lorne Walman ise Toronto’dan video konferans ile bağlandı. AKP hükümetinin zulmüne maruz kalan iki kadın misafir de panele katılarak yaşadıklarını paylaştı. Salonu dolduran 160 seçkin davetli, mağdur kadınların yürek burkan hikayeleri karsında adeta dehşete kapıldılar ve göz yaşlarını tutamadılar.


-Dehşete Düştüm-


“Türkiye hükümetinin bu tavri karşısında gerçekten dehşete düşmüş durumdayım. Bu konuda sesizimizi daha çok çkartmamız gerekir” diyen Green Party lideri Elizabeth May, Türk devletinin yaptiklarini anlamakta zorlandığını söyledi. Yaşananların Türkiye’nin müttefiki ülkeler ve Birleşmiş Milletler açısından kabul edilemez olduğunu kaydeden May, Biz de Türkiye’nin bir müttefik ülkesi olarak bunu kabul edemeyiz” dedi.


-Endişeliyiz-


İnsan Hakları Komitesi Başkanı Levitt, Türkiye’deki sureç nedeniyle bir çok ailenin parçalandığını, akademisyenlerin, medya çalışananlarının hatta öğrencilerin bile sebepsiz yere hapse atıldığını  ifade etti. Türkiye’deki bu baskı durumunun çok büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Levitt “Bu konu hakkında benim ve tüm partilerden milletvekili arkadaşlarımın çok büyük endişelerimiz var” dedi

-Neden Dünya Bu Kadar Sessiz-

Uluslararasi Af Örgütü’nün Kanada Genel Sekreteri Alex Neve, geçen yıl tutuklanan Türkiye temsilcileri Taner Kılıç dosyasından yola çıkarak hukuksuz tutuklamaları eleştirdi. Taner Kılıç'ın Haziran 2017 de Bylock kullandigi iddiasi ile tutuklandığını hatırlatan Neve, Amnesty International’in 57 yıllık tarihinde şimdiye kadar böyle bir olayın yaşanmadığını kaydetti. Türkiye’nin en çok gazeteciyi tutuklama konusunda dunyada birinci olduğunu söyleyen Neve, “Ama maalesef Turkiye için uluslararası alanda yeteri kadar bir eleştiri ve farkindalık yok. Neden Kanada ve dunyanin geri kalanı bu kadar sessiz? Neden ülkeler bir farkındalık yaratmak için bu kadar isteksiz? Neden bu kadar az aksiyon var” diye konustu.


 

21 Mart 2018 19:27
DİĞER HABERLER