'Kanser ilaçların hastaneden verilmesi telafisi olmayan sıkıntılar doğuracak'

Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, kanser ilaçlarının hastanelerden verilmesi uygulamasının sürdürülemeyeceğini savundu. Ulutaş, "Biz bunun doğru olmadığını, arzu edilen seviyelerde hizmetlerin alınamayacağını, bu bakış açısının devam etmesi halinde telafisi mümkün olmayan sıkıntılar doğuracağını düşünüyoruz." dedi.

Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle kanser ilaçlarının eczaneler yerine hastanelerden verilmesi uygulaması tartışmaları sürüyor. Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, yaşanan sıkıntılar nedeniyle 20 Temmuz'a kadar ertelenen yeni uygulamanın yanlış olduğunu iddia etti. Ulutaş, şunları kaydetti: "Dışardan özgürce ve hızlı bir şekilde alınması gereken hizmeti içerden veremezsiniz. Zaten bunun yanlış olduğuna inandığımız için 2005 yılında SSK hastaneleri kapatılarak ilaçların dışarı çıkarılması süreci yaşandı. Yeniden içeriye dönüş her açıdan sıkıntılı olacak. Hastane hastane ilaç aramak gerekebilir. İlaç takip sistemi çoğu hastanede uygulanmadığı için çalıntı, kaçak, nerden geldiği belli olmayan ilaç guruplarında artış olabilir. Memur mantığında hızlı ilaç temini çok zordur."

YANILTICI BİLGİ VERİLİYOR

İlaçlar hastaneden verilince daha ucuza mal edileceği yönünde yanıltıcı bilgi verildiğini öne süren Ulutaş, ucuza alınan ilaçların devlete bir faydasının olmayacağını savundu. Ulutaş, "Çünkü hastaneden verilen ilaç SGK'ya fatura ediliyor. SGK devlet kurumu ve eczacılar da faturayı oraya kesiyor. Devlet bana da hastaneye de aynı parayı ödüyor. Sen bu ilacı ucuza alsan ne yazar almasan ne yazar." dedi. Erteleme tarihi 20 Temmuz'dan sonra sıkıntıların gün yüzüne çıkabileceği uyarısında da bulunan Ulutaş, "Bu sistemi uygulayabilmek için sağlık uygulama tebliğinde değişiklik yaptılar. Bunu yaparken de sadece bakanlığa bağlı eğitim araştırma hastanelerini sisteme dahil ettiler. Üniversite ve özel hastaneler dahil edilmedi. SGK '20 Temmuz'a kadar bunları da dahil edeceğiz' diyor. Ancak kanuni alt yapısı yok." şeklinde konuştu.

Zaten son 4-5 yıldır devletin 'günübirlik yatan hasta' kavramıyla yüzde 80 ilacı hastanelerden verdiğini anlatan Ulutaş, "Temel problem hastaneler SGK'ya ilaçları fatura ederken bu ilaçlar yatan hasta listesinde geçmediği için bazı kanuni sıkıntılar çıkıyordu. Yeni düzenlemeyle bu sıkıntıyı gidermek istediler." ifadeleri kullandı.

Uygulamanın iptali için Danıştay'a 3 ayrı dava açıldığını anımsatan Ulutaş, tersine dönüş sisteminin iptal edilmesini beklediklerini söyledi. Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, kısa süre sonra farklı bir reçete isminde de olsa aynı oranda reçetelerin eczanelere döneceğini tahmin ettiğini de sözlerine ekledi. CİHAN
08 Temmuz 2015 11:20
DİĞER HABERLER