Kapadokyanın doğal dokusuna zarar verildiği iddiası

Kapadokyanın doğal dokusuna zarar verildiği iddiası -KARED Başkan Yardımcısı Özcan: Bu yapılardan inanılmaz derecede rahatsızız, rahatsız olmadım diyen bir vatandaş görmedim -Proje Koordinatörü Soybaş: Burada yapılan tesi
NEVŞEHİR (A.A) - Kapadokya bölgesinin önemli turizm merkezlerinden biri olan Uçhisar beldesinde, Uçhisar Kalesinin yakınına, bölgeye özgü volkanik kayaların oyulması ve betonarme binalar eklenmesi yöntemi ile yapılan butik oteller tepki çekiyor.
     UNESCO tarafından 1985 yılında hem doğal ve hem de kültürel miras listesine alınan Kapadokyada, en büyük peribacası olarak kabul edilen Uçhisar Kalesinin çevresine yapılan butik oteller, bölgede faaliyet gösteren işletme sahiplerinin, vatandaşların ve turistlerin tepki çekmesine yol açıyor.
     Kapadokya Rehberler Derneği (KARED) Başkan Yardımcısı Aslan Özcan, yaptığı açıklamada, Uçhisar Kalesi çevresine yapılan ve doğal yapıya zarar veren yapılaşmaların herkesin tepkisini çektiğini söyledi.
     Özcan, Burada çok güzel bir görünüm vardı. Tam çevre yolundan geçerken konuklarımızın gördüğü bir noktaydı. Ama ne hale getirdiler. Nasıl ruhsat alıyorlar. Nasıl yapıyorlar. Biz hayretler içerisinde kalıyoruz, üzülüyoruz açıkçası diye konuştu.
     Burada sadece kayaların tahrip edilmediğini, betonarme binalarla görsel kirliliğe sebebiyet verildiğini ifade eden Özcan, şunları kaydetti:
     Beton kullanılmaması gerekiyor ama beton kullanılmış. Betonun üstü taş kaplama yapılacaktır. Ama böyle bir yapı sistemi yoktur. Bu şekilde olmaması gerekir orijinalı böyle değil. Ama nasıl oluyorsa insanlar belirli projeler getiriyor koruma kurulumuzdan bildiğim kadarıyla onay almışlar ve yapmaya devam ediyorlar. Burada bu var, hemen yanında bir yer daha yapılıyor. Bu kadar sahipsiz miyiz üzülüyorum. Bu şekilde sürüp gidiyor. Bu yapılardan inanılmaz derecede rahatsızız, rahatsız olmadım diyen bir vatandaş görmedim.
    
     -Dünyanın her yerinden tepkiler geliyor-
    
     Milyonlarca yılda oluşmuş doğal yapının gelecek nesillere de aktarılması için korunması gerektiğini belirten Özcan, şöyle devam etti:
     Bu yapılar sadece bizi ya da Uçhisarı ilgilendirmiyor. Dünyanın her yerinden tepkiler geliyor. Turist rehberiyim bölgeye gelen turistlere karşı biz çok zor durumda kalıyoruz bunu anlatmakta büyük zorluk çekiyorum.
     Bu yapıların tekrar incelenmesi ya da durdurulması, ne gerekiyorsa yapılmasını istiyoruz. Yoksa dünya mirası olan bölgemiz maalesef elimizden akıp gidiyor, göz göre göre gidiyor bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bizim hiçbir kötü niyetimiz siyasi niyetimiz yok. Sadece bölgemizi korumak istiyoruz.
    
     -Burada yapılan tesis tamamen ruhsat dahilinde yapılmakta-
    
     Otelin Proje Koordinatörü Sercan Soybaş ise tesislerinin izinler dahilinde yapıldığını, gelen tepkilerin doğal sit ve kentsel sit karmaşasından çıktığını söyledi.
     İnşaatlarını incelemeye gelen mercilerin kentsel sit alanı içerisinde yapılan inşaatlarını projeye uygun bulup ayrıldıklarını ifade eden Soybaş, şunları kaydetti:
     Bazı kesimlerin yanlış algıladığı bir şey var. Burada yapılan tesis tamamen ruhsat dahilinde, izinler dahilinde yapılmakta olup gelen tepkilerin kaynağı tamamen kentsel sitle, doğal sit arasındaki projenin gerçekleştiği yerin doğal sit alanı içine yapıldığı düşünülüp o şekilde tepki verilmekte. Fakat bizim tesisimiz şu an kentsel sit alanında ve projesine uygun şekilde yapılmaktadır. Bundan dolayı da ilgi merciler gelip incelemelerini yaptığında kentsel sit alanında yapılan projeyi uygun bulup yanımızdan ayrılmaktadırlar.
    
     Muhabir: Murat Asil / Yücel Velioğlu
     Yayıncı: İbrahim Uyar
15 Kasım 2012 21:08
DİĞER HABERLER