Kapalıçarşı'nın çatısı alarm veriyor

Kapalıçarşı'nın çatısı alarm veriyor
Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan üçgeninde yer alan tarihî Kapalıçarşı, son yağışlardan olumsuz etkilendi.

2 yıl önce bazı duvarlarında oluşan çatlakların son yağmurlarla birlikte 10 cm’yi geçtiği belirtildi. 3 bin 600 dükkânın bulunduğu çarşının çatısı ise adeta bir su deposu, klima ve çanak anten tarlası haline gelmiş durumda.

HER ŞEY GELİŞİ GÜZEL ÇATILARDA

Zaman'ın haberine göre dünyanın en büyük ve en eski alışveriş merkezleri arasında yer alan, 553 yıllık Kapalıçarşı alarm veriyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü yağan aşırı yağmurda kemerlerin bazılarında 10 santimetreyi aşan çatlaklar oluşan Kapalıçarşı’nın havadan yapılan çekimleri, büyük bir tehlikeyi ortaya çıkardı. 3 bin 600 dükkanın bulunduğu Kapalıçarşı’nın çatısının adeta bir klima ve çanak anten tarlası haline gelmesi eleştiri konusu oluyor. Ayrıca tonlarca su taşıyan onlarca su deposunun da çatıya gelişi güzel yerleştirilmesi, tehlike arz ediyor. Bazıları depoların bacaların üzerine yerleştirilmiş olması dikkat çekiyor. Tonlarca ağırlıktaki depolarla yüzlerce klima ve çanak antenin yaşlı binaya aşırı yük bindirdiği kaydediliyor. Uzmanlar, bir çökme yaşanması durumunda facia yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Kapalıçarşı’nın tavanında 2 yıl önce oluşan çatlaklar, yağmurun ardından büyüyerek bazı yerlerde 10 santimetreyi geçti. Çökme tehlikesi geçiren iç tavan kemerlerinden bazıları demirle desteklendi.

ÇATI, SU DEPOSU VE ANTEN TARLASI

110 bin 868 metre kare bir alana sahip olan 45 bin metre kare kapalı alanı bulunan ve her gün 300 ila 500 bin kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı’nın havadan yapılan çekimlerinde bir başka tehlike daha görülüyor. Binanın çatısı, bir klima ve çanak anten tarlasına benziyor. Daha büyük bir tehlike kaynağı ise tonlarca su alabilen dev plastik su depolarının çatının üzerine gelişi güzel yerleştirilmesi. Bazı bölümlerde su depolarını koyacak yer bulamayan esnafın bunları, binanın bacaları üzerine monte ettiği görülüyor. Arıza yapan klima ve çanak antenleri tamir etmek için hemen hemen her gün dev alışveriş merkezinin çatısına çıkan servis elemanlarının da çatıya zarar verdiği belirtiliyor. James Bond serisinin 24. filmi olan “Skyfall”’ın çekimlerine ev sahipliği de yapan Kapalıçarşı’nın çatısının durumu, o film sonrasında da gündeme gelmişti. O tarihlerde binanın çatısının ve içinin restarasyonun yapılmasına karar verilirken, binanın tarihi bir yapı olması ve gerekli izinler için başlatılan çalışmalar bürokrasinin çarkları arasında kaybolmuştu. En son 2014 yılının Mart ayında Fatih Belediyesi tarafından yapılan açıklamada Kapalıçarşı’nın aslına uygun olarak sil baştan restore edileceği ve bunun için 200 milyon lira harcanacağı duyrulmuştu. Ancak tarihî binanın çatısında herhangi bir çalışmaya başlanabilmiş değil.

KAPALIÇARŞI, 553 YAŞINDA

İstanbul’a gelen turistlerin mutlaka uğradığı 110 bin 868 metrekarelik alanı kaplayan ve 45 bin metre kare kapalı alanı bulunan Kapalıçarşının çekirdeğini iki bedesten oluşturuyor. İç Bedesten, yani Cevahir Bedesteni tarihçiler arasında tartışmalı olmakla beraber büyük ihtimalle Bizans’tan kalma bir yapı olup 48x36 m. ölçülerinde. Yeni Bedesten ise 1461 yılında yaptırılmaya başlanan Kapalıçarşı’nın ikinci önemli yapısı ve Sandal Bedesteni olarak anılıyor. Buraya, bir yolu pamuk, bir yolu ipekten dokunan ve Sandal adı verilen kumaş satıldığı için Sandal Bedesteni ismi verilmiş. Fatih Sultan Mehmet’in Kapalıçarşı’nın inşaatına başladığı yıl olan 1461, Kapalıçarşı’nın kuruluş yılı olarak kabul görüyor. Asıl büyük çarşı ise Kanuni Sultan Süleyman tarafından ahşap olarak inşa ettirilmiş. Eski zenginlerin mücevher, kıymetli maden, kürk ve murassa silah gibi değerli eşyalarının yanı sıra devlet hazinesinin büyük kısmı da buralardaki kasalarda muhafaza edilirdi. Evliya Çelebi burayı muazzam güçlü bir kale gibi tanımlamıştı.

25 Temmuz 2014 08:48
DİĞER HABERLER