Milli Eğitim Bakanlığı'nın çeşitli illerde yaptığı toplantıların ikna odası mantığına dönüşmesi, dershanelerin kapatılması konusunu farklı bir boyuta taşıyarak tartışmaları alevlendirdi.
- Prof.Dr. Tanel Demirel: "Kapatma konusundaki temel kaygıların başında devletin müdahaleci geleneği var."
- " 'Ben bunu en kısa sürede kapatacağım' demek demokratik teammüllere terstir."
- "Taslak Anayasa Mahkemesinden, olmadı AİHM'den döner."
Konuyla ilgili olarak Samanyolu Haber'e konuşan Siyaset Bilimci Çankaya Üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr. Tanel Demirel, kapatmalarla ilgili
fiili ve pratik boyutta çeşitli zorlukların ortaya çıkacağını söyleyerek,
dershane meselesindeki temel kaygıların başında devletin müdahaleci geleneğinin olduğunu vurguladı.
"ÖZGÜRLÜKLERE AYKIRI"
Dershanelerin kapatılmasının savunula bilir bir karar olmadığını ifade eden Demirel, ortada ciddi bir teşebbüs hürriyeti ve insanların çocuklarıyla ilgili kendi kararlarını verebilme özgürlüğünün önüne geçildiğini belirtti: "Devlet, kendi çocuğunuza istediğiniz eğitimi alma özgürlüğünüze müdahale etmeye başlarsa orada özgürlükler adına ciddi kaygılar oluşur. İnsanların çocuklarını kendi ödedikleri paralar ile istedikleri okula göndereme ve istedikleri eğitimi aldırma özgürlüğü vardır."
"TEMEL MESELE MÜDAHALECİ GELENEKTİR"
Dershane kapatma konusunun ardındaki temel kaygıları ise şu şekilde sıraladı; "Türkiye Cumhuriyeti devleti mazisinden beri hepimizin de şahit olduğu gibi, insanların dini inançlarına, giyim kuşamına, yaşam tarzına, hangi hizmeti nerede ve nasıl alacağına müdahale etmeye çok meyilli bir yapıdadır. Bu yönetim ve devlet geleneğimizde vardır. İktidara gelenler her ne kadar özgürlükçü düşüncede olsa da bu ve benzer refleksleri kullanmışlardır. İşte dershane meselesindeki temel kaygının başında bu gelmektedir. 'Ben yaptım oldu' düşüncesi ile yasakçı bir yolla 'ben bunu en kısa sürede kapatacağım' demek demokratik teammüllere ters bir davranıştır."
"TASLAK MAHKEMEDEN DÖNER"
Kapatılma konusunun çok ciddi hukuki boyutları olacağının altını çizen Demirel, meclise konuyla ilgili olarak herhangi bir taslak gelmesi halinde, bunun teşebbüs hürriyetine aykırılık sebebiyle Anayasa Mahkemesi'nden yada bir adım ötede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden döneceğini vurguladı: "Şuan ortada meclise sunulmuş bir taslak yok ama bu tasarı meclise gelirse Anayasa Mahkemesi'nden çok ciddi bir şekilde dönme ihtimali var. Eğer buradan dönmüyorsa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidildiğinde yine çeşitli yargı kanallarından bunun geri dönme ihtimali mevcuttur."
"DERS ALAN ÖĞRENCİLERİN EVİ BASILACAK MI?"
Tanel Demirel daha önceki yıllarda yaşanan evlerin basılması konusuna da gönderme yaparak cevabı merak edilen bir soru sordu: "Bu ülke uzun yıllardır evlerde din eğitimi verdi diye basılan evler gördü. Şimdi de 8-10 öğrenci bir araya gelip bir öğretmenden matematik, geometri, dil dersi almasın diye evler mi basılacak. Siz kayıt dışı ders verilmesini nasıl engelleyeceksiniz?"
SAMANYOLUHABER.COM