Karaarslan: Aşırı tuz kullanımı hipertansiyon, kemik ve göz sağlığını etkiler

Karaarslan: Aşırı tuz kullanımı hipertansiyon, kemik ve göz sağlığını etkiler
YOZGAT (CİHAN)- Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. M.Akif Karaarslan, tuzun vücutta su dengesinin korunmasında ve besinlerin hücre duvarından geçişinde rol oynadığını, aşırı tuz kullanımının hipertansiyon, kalp, damar ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere kemik ve göz sağlığını etkileyip, bazı kanser türleri ve inmeye (felç) neden olduğunu söyledi.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. M.Akif Karaarslan, '16-22 Mart Tuza Dikkat Haftası' dolayısıyla yaptığı açıklamada, tuz tüketiminin önemine dikkat çekti. Türkiye'de tuz tüketim miktarının oldukça yüksek olduğunu vurgulan Karaasrlan, Dünya Sağlık Örgütünün günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak belirlediğini ifade etti. Sağlık açısından tuz tüketiminin az ve iyotlu tuz olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Karaarslan, "Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2010 yılında yayınlanan rapora göre aşırı tuz tüketimine bağlı olarak meydana gelen yüksek tansiyonun inmelere yüzde 51, kalp hastalıklarına yüzde 45 oranında neden olduğu görülmüştür. Ülkemizde yapılan çalışmalara göre günde 1 gram daha az tuz tüketilmesi, felçlerde yüzde 5, kalp krizlerinde yüzde 3 azalma sağlamaktadır. Günde 9 gram daha az tuz tüketilmesi ise felçlerde yüzde 34, kalp krizlerinde ise yüzde 24 azalma sağlamaktadır. Bu nedenle aşırı tuz tüketiminden kaynaklanan hastalıklardan korunmak ve sağlıklı yaşamak için günde 5 gram tuz miktarını aşmamaya dikkat edilmelidir." dedi.

Aşırı tuz kullanımının beraberinde çeşitli sağlık sorunlarını da getirdiğini söyleyen Dr. Karaarslan, "Aşırı tuz tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olarak ya da olmadan inmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Sodyum organizmada sıvı dengesini sağlamada ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar. Ancak fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atımını da arttırır. Bu durum kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Bilindiği gibi kemiklerden kalsiyum kaybının artışı osteoporoz ve kemiklerin kırılma riskini arttırır. Hamilelik döneminde vücutta su toplanması(ödem) ile birlikte yüksek tansiyona neden olduğu saptanmıştır. Bebeğin fiziksel ve mental gelişimi yavaşlar. Erken doğum riski artar." ifadelerini kullandı. CİHAN
14 Mart 2015 16:41
DİĞER HABERLER