Yozgat Kamu-Sen İl Temsilcisi Latif Karagöz, 2015 yılı toplu sözleşmesinde kararlaştırılan enflasyon farkı hesaplamasının değiştirmesiyle memurların 43 TL zarar ettiğini belirterek memurların kendilerine yapılan ihanetin hesabını sorması gerektiğini söyledi.
Kamu- Sen İl Temsilcisi Latif Karagöz, yaptığı yazılı açıklamada, Memur-Sen'in 2015 yılındaki toplu sözleşme görüşmelerinde 2013 yılında karar altına alınan enflasyon farkı tanımının değiştirilmesine göz yumduğunu öne sürdü. Karagöz, "2013 yılında yapılan toplu sözleşmede 2014 yılı için 123 TL'lik seyyanen zamma evet diyen Memur-Sen'in enflasyon farkını almamıştı. Seyyanen zammın karşılığı yüzde 5.2 olurken enflasyon yüzde 8,17 oldu ve memur ortalama aylık 42 TL'lik bir kayba uğradı. Memurlara kaybettirmek için elinden geleni ardına koymayan Memur-Sen bu senede enflasyon farkı hesaplamasını değiştirerek memurların 43 TL zarar etmesine neden olmuştur." dedi.
2015 yılı enflasyon oranının yüzde 8,81 olarak hesaplandığını hatırlatan Karagöz, şunları kaydetti: "Buna göre, memur ve emeklilere 2015 yılı toplu sözleşmesinde kararlaştırılan enflasyon hesabı üzerinden yüzde 0,91 oranında enflasyon farkı verildi. Eğer Memur-Sen 2015 yılındaki toplu sözleşme görüşmelerinde 2013 yılında karar altına alınan enflasyon farkı tanımının değiştirilmesine göz yummamış olsaydı bugün yüzde 0,91 değil yüzde 2,71 oranında enflasyon farkı alacaktı. Enflasyon farkı hesabının değiştirilmesinden kaynaklı olarak en düşük dereceli devlet memuru 37 TL, şoför 39 TL, lise mezunu memur 40 TL, üniversite mezunu memur 43 TL, hemşire, ebe, sağlık memuru 44 TL, müezzin, kayyım, imam gibi din görevlileri 46 TL, öğretmen 48 TL, avukat 66 TL, pratisyen doktor 73 TL aylık kayba uğradı. Memurların enflasyon farkından kaynaklı ortalama kaybı da aylık 43 TL oldu."
'MEMUR VE EMEKLİLER BÜYÜK KAYBA UĞRADI'
Memur ve emeklilerin büyük kayba uğradığını söyleyen Karagöz, "Tarihi sözleşme yaptık' diyerek göz boyamaya çalışanların maskesi yine düşmüş, memur ve emeklilerimiz masada ikinci kez büyük bir yenilgiye uğratılmışlardır. Tabiri caizse, takke düşmüş, kel görünmüştür. Kaybedilen rakamlar hiçte azımsanacak ölçüde değildir. Örneğin bir doktorumuzun yıllık kaybı toplamda bin 320 TL'yi bulurken, öğretmenin kaybı ise yıllık 576 TL olacaktır. Ortalamada ise yıllık kayıp 516 TL'yi bulacaktır. Bu kayıplar memurlarımızın hem çalışırken hem de emeklilikte maaşlarının daha düşük olmasına neden olacağı için ömürleri boyunca da peşlerini bırakmayacaktır. Sadece bu hata yüzünden 30 yıl çalışan bir doktor bugün emekli olması halinde dahi yaklaşık 2 bin TL daha az emekli ikramiyesi alacaktır." ifadelerini kullandı.
MEMURLAR YAŞADIKLARI KAYBIN HESABINI SORMALIDIRLAR
Kamu görevlilerinin toplu sözleşme masasına yetkilendirerek gönderdikleri sendikaları gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Karagöz, şu ifadeleri kullandı: "Kamu görevlilerimiz artık bu gerçekleri görmeli ve toplu sözleşme masasına yetkilendirerek gönderdikleri sendikaları gözden geçirmelidirler. Memurlar ve emekliler yaşanan bu kaybı yetkili konfederasyondan talep etmeli her toplu sözleşme döneminde yaşadıkları kayıpların hesabını sormalıdırlar. Elde edilen kazanımların bir ödülü var ise ihanetin de bir bedeli olmalıdır. Türkiye Kamu-Sen olarak bu rezalete son vermek adına konuyu yargıya taşıdık. Umuyoruz ki bu rezalete yargı bir son verir ve toplu sözleşme masasında hakları çalınan memur ve emeklinin hakları yargı tarafından iade edilir."
CIHAN CİHAN