Karaisalı Belediyesi kırsal kalkınma önerilerini STK'larla paylaşıyor

Karaisalı Belediyesi, 'Kırsalın Kalkınma Planlamasına Esas Potansiyel Dinamiklerinin Belirlenmesi ve Stratejik Yol Haritasının Çıkartılması' çalışmasından çıkan sonuçları sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle paylaştı.

Adana Sağlık Mensupları Derneği'nde (SAMADER) Karaisalı Belediyesi Kırsal Kalkınma Projesi Koordinatörü ve Karaisalı eski Kaymakamı Yılmaz Aydoğan, gerçekleştirdiği sunumda, Karaisalı'nın Devlet Planlama Teşkilatı 2004 yılı İlçelerin Sosyoekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması'na göre 872 ilçe arasında, Karaisalı ilçesinin 655'nci sırada yer aldığını söyledi. Aydoğan, "İlçede yaşayan 65 yaş üstü nüfus Adana ve Türkiye ortalamalarının çok üzerinde. Bu yüzden geliştirilecek kalkınma önerileri ve müdahalelerin yaşlı nüfusu dikkate alması, 20-39 yaş arasında ilçede yaşayan kadın nüfusunun Adana ve Türkiye ortalamalarının altında yer almasının nüfusun cinsiyet yapısını bozabilecek bir potansiyele sahip olduğu ortaya çıkmaktadır." dedi.

Aydoğan, Karaisalı'da tapulama kadastrosu tamamlandığını, buna karşın mahallelerin yüzde 52'sinde orman kadastrosu çalışmalarının henüz bitirilmemiş olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: "Bilindiği gibi, orman kadastrosu; devlet ormanlarının, özel ormanların ve bu ormanların içinde ve bitişiğinde bulunan her çeşit taşınmaz malların ormanlarla müşterek sınırlarının tayin ve tespit edilerek haritaya bağlanması işlemini ifade etmektedir. Bölgedeki orman kadastrosu çalışmalarının bir an önce tamamlanması için gerekli girişimlerde bulunulması ve çalışmaların hızlandırılması büyük önem taşımaktadır."

İlçe ekonomisinin bitkisel üretim, hayvancılık ve orman işçiliğine dayandığını, sanayi ve hizmetler sektörünün gelişmediğini, hayvancılıkta en çok gelirin sığırcılıktan elde edildiği, keçi ve koyun yetiştiriciliğinin yaygın ama ilkel usullerle yapıldığını aktaran Kaymakam Aydoğan, en yaygın tarımsal faaliyetin tarla bitkileri üretimi olduğunu, bahçe bitkileri üretiminin de gelecek vaat ettiğini kaydetti. Aydoğan, şunları söyledi: "Adana ilinde organik tarımsal üretim çalışmalarının Karaisalı Çatalan havzasında kümelendiği, ilçede turizmin gelişime açık bir alan olduğu, ekoturizmin geliri çeşitlendirme aracı olarak kullanılabileceği söylenebilir. İlçenin turizmle ilgili mevcut durumu dikkate alındığında üç temel eksikliğin bulunduğu görülecektir: Doğal ve tarihi varlıklar envanterinin güncellemesi; konaklama ve dinlence imkanları için köy evleri, pansiyonlar gibi tesisler bulunmamaktadır. Bunun dışında olası günübirlik turların güzergahlarında da ekoturistlerin beklentilerini karşılayacak nitelikte, yeme içme, su ve tuvaletler gibi kolaylık tesislerine ihtiyaç vardır. İlçenin ve doğal ve tarihi güzelliklerinin tanıtımı yeterince yapılmamaktadır. İlçenin doğal ve tarihi güzelliklerini tanıtıcı kampanyalardan, yol sapaklarındaki yol levhası ve işaretlere kadar bir dizi eksiklik söz konusudur."

Karaisalı'nın kalkınması için stratejik müdahale alanlarının belirlendiğine dikkat çeken Yılmaz Aydoğan, stratejik yol haritası ve eylem planı geliştirme sürecinde önerilen ve mevcut durum analizinden çıkarak dört farklı stratejik müdahale alanı kapsamının oluşturulduğunu açıkladı. Aydoğan, "Bunlardan birincisi kurumsal kapasitenin geliştirilmesidir ve bunun için 4 stratejik eylem önerisi mevcuttur. İkincisi altyapının iyileştirilmesi olup bunun için 14 stratejik eylem önerisi hazırlanmıştır. Üçüncüsü ise sosyal yaşamın iyileştirilmesi gelmektedir ve bunun için 10 adet stratejik eylem önerisi bulunmaktadır. Dördüncü olarak da gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi gerekir ki bunun için de 22 adet stratejik eylem önerisi getirilmektedir." dedi.

Toplantıya Karaisalı Belediyesi Başkan Yardımcısı Rifat Köroğlu, CHP Karaisalı İlçe Başkanı Sabahattin Karabudak, Karaisalı Esnaf Odası Başkanı Ali Metin, Karaisalı Ziraat Odası Başkanı Mahmut Metin, Karaisalı Muhtarlar Derneği Başkanı Ramazan Ünnü ile STK temsilcileri katıldı. CİHAN
17 Haziran 2015 16:23
DİĞER HABERLER