Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten sonra devlet arşivleri de Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. Fakat devlet arşivleri kararnamesine, “personeli ile birlikte bağlanır” ifadesi eklenmediği için, iyi yetişmiş, konusunda uzman personel, memur havuzuna bırakıldı. Çalışanlardan kimi Sosyal Güvenlik Kurumu’nda kimi ise Tapu Kadastro’da görevlendirildi. “Tasarruf” adı altında büyük bir kıyıma uğrayan personel, bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyor.
Milli Gazete'nin haberine göre 24 Haziran seçimleri ile gelen sistem değişikliğinin ardından, birçok kurum gibi devlet arşivleri de Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. Ancak “personeli ile birlikte bağlanır” ifadesi eklenmediği için, 1987’den itibaren Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda çalışan ve uzun yıllar yığınla evrak ayıklayan, özetleyen, kataloglayan uzman personel, “İhtiyaç fazlası” denilerek görevlerinden alındı. Memur havuzuna bırakılan 30 yıllık işinde yetkin arşiv personeli, farklı kurumlara atandığı bilgisine11 Ağustos’ta Devlet Personel Başkanlığı’nın bilgi edinme ekranından öğrendi. ‘Tasarruf’ adı altında büyük bir kıyıma uğrayan personel, bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyor.
PERSONELLER, OSMANLICAYI ÇOK İYİ BİLEN DENEYİMLİ KİŞİLERDİ
Uzun dönem ihmal edilen devlet arşivlerinde, 1986 yılında büyük bir tasnif faaliyetine girişildi. Üniversitelerin tarih, edebiyat, ilahiyat bölümlerinden mezun olmuş Osmanlıca bilen personel sınavla seçilerek sözleşmeli olarak göreve başlatıldı. 1987 yılından bu yana depolarda bulunan yığınla evrak ayıklanarak tasnif edildi, okundu, özetlendi ve kataloglandı. Evrakların, restore edilme işlemleri başarıyla yürütüldü. Bugüne kadar tam 45 milyon evrak tasnif edildi.
GÖREV DEĞİŞİKLİĞİNİ İNTERNETTEN ÖĞRENDİK
Konuyla alakalı gazetemize açıklamalarda bulunan Türk Arşivciler Derneği Başkanı Yüksel Baycar, “11 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde, ‘söz konusu bağlanmada Devlet Arşivleri personeliyle birlikte Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmıştır’ ibaresini beklerken, havuza bırakıldığımızı öğrendik” dedi. Baycar, “Herhangi farklı bir atamayı aklımızın ucundan geçirmezken, çok net hatırlamıyorum 13 Ağustos olabilir Devlet Personel Başkanlığı’nın bilgilendirme ekranında yaklaşık 250 kişinin bambaşka kurumlara gönderildiğini öğrendik. İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi aklınıza gelebilecek o kadar farklı kurumlar vardı ki. Tabii biz hepimiz çok ciddi şok yaşadık. Burada 30-31 yıllık insanlar var. 2 yıllık insanlarda var ama herkes buraya sınavla alınmış personel. Osmanlıca konusunda yetişmiş personel. Bir kısmımız restorasyon konusunda özellikle alınmış personel. Orijinal belge onarımda özellikle yetiştirilmiş personel. Zaten kurumumuz ilga değil. Neden gönderildik diye hepimiz büyük bir şaşkınlığa düştük” ifadelerini kullandı.
DEVLETİMİZ KAYBA UĞRATILIYOR
Baycar, “Türk Arşivciler Derneği olarak durumu kamuoyuna duyurduk ve bunun yanlış olduğunu söyledik. Çünkü asıl yanlışlık şurada, biz ekmeğinden olan insanlar değiliz biz sadece başka kurumlara atandık. Bize orada verecek iş bulamazlarsa, başka kurumlardan bize gelip boş oturan insanlar konumuna geleceğiz. Ama bu doğru değil. Çünkü biz Osmanlıca bilen personeliz. Başka kurumlarda boş oturup, boş maaş almak yerine, kendi kurumumuzda istihdam etmeliyiz ve kendi işimizi yapmalıyız. Devletimiz kayba uğratılıyordu, biz bunun için konuya dikkat çektik. Şuanda bu yanlıştan dönülme ihtimali var diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.