'Kare Barkod' uygulaması ile tüketici balın nasıl üretildiğini görebilecek

'Kare Barkod' uygulaması ile tüketici balın nasıl üretildiğini görebilecek
Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) tarafından bal kavanozlarına yerleştirilen 'Kare Barkod' uygulaması ile tüketici, balı üreten üreticinin balı nasıl ve hangi şartlarda üretim yaptığını görebilecek. ZAYBİR başkanı Güney "Amacımız üretici ile tüketiciyi sofrada bir araya getirmek." dedi.

Kare barkod çalışmasını tamamladıklarını ve kendi tesislerinde dolumu yapılan bal kavanozlarına kare barkodları yerleştirerek artık üreticilerin balın kim tarafından nasıl ve nerede üretildiğini görebileceklerini kaydeden Selahattin Güney, amaçlarının bal adı altında yapılan birçok üretimin de önüne geçmek olduğunu söyledi. Güney, uygulama hakkında şu bilgiyi verdi: "Bal dolum tesisini kurarken ileriye dönük düşüncelerimiz de vardı. Neyi nasıl yapabiliriz diye. Gıda ürünlerine baktığınızda, dünyada bir iki ürünün üzerinde kare barkod, bu yeni bir barkodtlama sistemi. Bu barkodların içerisine kısa görüntüler koyan firmalar var. Neden biz de bunu yapmayalım. Türkiye'nin bir imajı olsun. Biz de uluslararası arenada yerimizi alalım düşüncesi vardı bende. Bu işi yapanlarla fikir alışverişinde bulunduk. Son derece basit yapılabileceğini söylediler. Biz bu yıl ilkini başardık. Övünerek şunu söylüyoruz. Dünyada ilk defa bir arı ürününe, arı kavanozuna üreticinin barkodunu koyduk."

Bununla neyi amaçladıklarına da açıklık getiren Güney, açıklamasına şöyle devam etti: "Amacımız şuydu. Malumunuz olduğu gibi balların nerede nasıl üretildiğini, bal adı altında bazı üretimlerin yapılıp tüketicilere verildiğini biliyoruz. Hem bunun önüne geçmek hem de tüketici ile üreticiyi bir araya getirmek sofrasında balı yiyen insanların bu balı kimin ürettiğini ve nasıl ürettiğini görebilmeleri için 45 saniyelik görüntüyü kavanozdaki barkodun içine sakladık. Telefonu tuttukları zaman çıkacak görüntü de kavanozun üzerinde telefonu ve bilgilerini gördükleri balı üreten kişiye ait videocuyu görecekler. Bunun bir değişik boyutu daha var. Önümüzdeki sene yapacağız. Helikopterle havadan çekimlerini yapacağız. Çünkü arılar geniş alan da çalışıyor. 5 kilometrelik alanda yapacağımız çekimleri barkodun üzerine koyacağız. Balı tüketen insanlar kimin balını hangi bölgenin balını ne şekilde üretildiğini görecekler. Tekrar aynı baldan almak istediklerinde kavanozun üzerindeki telefon numarasını arayarak bu üreticiyi bulacaklar. Amacımız, ballarımızı şuraya buraya koyup arabalarla para kazandırmak değil. Direkt üretici ve tüketiciyi bir araya getirip sofrada buluşturup, hoş sohbetle beraber insanlara bu balı tükettirmek. Çünkü biz hep şunu söylüyoruz. Zonguldak kestane balı dünyada üretilen kestane ballarının en iyisi ve en kalitelisi. Bunu sadece sözde olarak söylemiyoruz. Tahlil raporları, Gıda Müdürlüğü ekipleri tarafından sürekli denetleniyoruz. Numuneler alınıyor. Tenekelerin barkodları yapıştırıldı. Bu uygulamayı dünyada ilk defa yapmaktan ve Zonguldak arıcılarına da hediye etmekten gurur duyuyoruz."

Selahattin Güney ayrıca Android uygulamalı telefonlara indirilecek olan barkod okuyucu programla bal kavanozlarındaki videoları rahatlıkla izlenebileceğini, barkod okuma programı ile aldıkları her ürün hakkında bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi. CİHAN
18 Ağustos 2015 18:05
DİĞER HABERLER