Kırklareli'nde Istıranca eteklerinden değişik bitkilerle beslenen küçükbaş hayvanların sütünden geleneksel olarak üretilen kaşarın, büyük kentlerde zengin kesim sofrasını süslediği bildirildi.
Kırklareli'nde geleneksel yöntemlerle kaşar üreten birkaç mandıradan birinin sahibi olan Vasıf Gürel, kaşarın lezzetinin, Istıranca eteklerinde değişik bitkilerle beslenen küçükbaş hayvanların sütünden geldiğini söyledi.
Gürel, Kırklareli merkeze bağlı Değirmencik köyünde 1970 yılından bu yana küçükbaş hayvanların sütünden kaşar peyniri üretimi yaptıklarını ifade etti.
Mandırada her yıl kaşar peyniri üretiminin mayıs ayında başlayarak temmuz ayında sona erdiğini anlatan Gürel, koyun ve keçi sütünün bol olarak bulunduğu bu aylarda ürettikleri kaşarları olgunlaşması ve lezzet alması için en az 6 ay süreyle buzhanede tutuklarını vurguladı.
Tam yağlı eski kaşarları, ''VG 410'' markasıyla İstanbul'un elit semtlerdeki süt ve süt ürünleri satan mağazalara verdiklerini ifade eden Gürel, ''Kaşar peyniri için topladığımız sütler, mandıramızdaki makinelerden geçirerek zararlı maddelerden arındırılıyor. Ardından klasik yöntemlerle kaşarı hazırlayarak, özel olarak hazırlanmış ağaç zemin üzerinde 20 gün kadar tutulduktan sonra kaşarı 6 ay süreyle bekletmek üzere buzhaneye alıyoruz. Ürettiğimiz kaşarda süt, tuz ve mayadan başka bir şey bulunmamakta. Kaşarın lezzeti Istıranca eteklerinde değişik bitkilerle beslenen küçükbaş hayvanların sütünden geliyor. Kaşarımızı bir kez tadan bir daha arıyor'' dedi.
''TRAKYA KAŞAR ÜRETİMİNDE LİDER DURUMDA''
Trakya'da inek ve koyun sütünden kaşar üretiminin önemli yer tuttuğunu ifade eden Gürel, şunları söyledi:
''Ülkemizde kaşar üretiminde Trakya lider konumunda. Trakya içerisinde ise Kırklareli birinci sırada geliyor. Fazla reklamımız olmadığı için bir çok kişi Kırklareli'ndeki kaşar üretiminin farkında değil. Oysa İstanbul'daki seçkin firmalar, Kırklareli kaşarını satıyor. Kaşarımız zenginlerin sofrasını süslüyor. Trakya'nın kaşarı açık limon renginde olanıdır. Bu makbul bir kaşardır. Birde buzdolabında saklanan kaşar dolaptan çıkarılır çıkarılmaz tüketilmemeli. Bir süre bekletildikten sonra tüketilmeli.''
Gürel, 10-11 kilogramlık ağırlığında ürettikleri kaşarın kilogramının 15-18 lira civarında satıldığını kaydetti.
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet İkizlerli de Trakya'daki kaşar ve beyaz peynirin sofralardaki öneminin büyük olduğunu ifade etti.
İkizlerli, özellikle Kırklareli'nde üretilen kaşar ve beyaz peynirin lezzetinin hayvanların beslendiği bitki florası ve cinsinden kaynaklandığını sözlerine ekledi.