Ağrı Dağı'na zirve 5 gün önce 5 kişilik bir ekiple zirve tırmanışı yaparken dün gece yoğun tipi ve fırtına nedeniyle kaybolan Avusturyalı 3 dağcı bulundu.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 5 gün önce Ağrı Dağı'na zirveye çıkmak için hareket eden 5 kişilik dağcı grubu, beraberindeki Türk mihmandarları ile birlikte gece saat 03.00'da dağın 4200 metresindeki kamp alanında zirveye tırmanmak için hareket etti. Dağcılar dağın 4900 metresine geldiğinde yoğun tipi ve sisten dolayı geri dönme kararı aldı. Geri dönen grupta Avusturya vatandaşı Angelika Sonnweber (49), Ggerhard Hacker (53), Nolfgong Stabalıer (44) yollarını kayıp edip dağın başka kısmına gitti.
Geride kalan grubun lideri olan Türk mihmandar Doğubayazıt jandarma komutanlığını arayarak yoğun sisten arkadaşlarını kayıp etiklerini, uzun süredir haber alamadıklarını belirtmesi üzerine jandarma durumu Ağrı Valiliği ve Doğubayazıt Kaymakamlığına bildirdi. Olayın duyulmaması için öncelikle Doğubayazıt'ta faaliyet gösteren Plato Dağcılık Arama ve Kurtarma ekiplerinden yardım istendi. Bunun üzerine aralarında doktorun da olduğu arama kurtarma ekibi 7 kişiyle dağa çıkarak arama ve kurtarma çalışmalarına başladı.
Arama kurtarma ekiplerinin 15 saatlik bir çalışması sonucu kayıp dağcılar bulundu. Bulunan dağcıların ilk sağlık kontrolleri kurtarma ekibinin doktoru tarafında dağda yapıldı. Biri bayan iki dağcının ciğerlerinde yoğun sis ve tipi nedeniyle ödem oluşmaya başlandığı belirlendi. Bunun üzerine oksijen takviyesinde bulunulduktan sonra dağcılar Doğubayazıt'a getirilerek tedavilerine Doğubayazıt Devlet Hastanesi'nde devam edildi.
Plato Dağcılık Arama Kurtarma Ekip Lideri Nuri Tunç kurtarma çalışması hakkında şu bilgiyi verdi; "Bize sabahtan haber verildi. Ben de hemen ekibi toparlayarak dağa hareket ettik. Burada uzun uğraşlar sonucu dağcıları bulduk. Yukarısı çok soğuk ve tipi sis var. Şuan tedavileri devlet hastanemizde yapıldıktan sonra turistler kaldıkları otelde istirahatte götürülecek. Erken bulduk, yoksa donacaklardı."
Grubun uzman doktoru Halil Tüzün de, grupta gönüllü arama kurtarma timi olduğunu belirtip; "Kayıp olan turistleri bulduğumuzda ilk sağlık kontrollerinde iki kişide ciğer ödemi oluşmaya başlamıştı. Aşırı soğuklarda ve yorgunlukta ilk müdahaleyi dağda yaptık. Burada tedavileri yapılıyor, korkulacak bir durum yok." dedi.