Kars'lı Ahmet İbrahimoğlu'na 16 yıl önce yediği beyaz peynirden brucella hastalığı bulaştı. O tarihten sonra hayatı kararan İbrahimoğlu doktorlardan hastalığı için yardım istiyor.
Kars merkeze bağlı Esenyazı Köyünde yaşayan Ahmet İbrahimoğlu, (56) ilk yıllarda bacak ve belinde başlayan rahatsızlıklarının gün geçtikçe ilerlediğini söylüyor. Bir kaç kez Doğu şartlarında ameliyat olduğunu ama sonuç alamadığını dile getiriyor. Şimdi de tekerlekli sandalyeye mahkum olan İbrahimoğlu, İstanbul, Ankara gibi illerde bulunan büyük hastanelerde profesörler tarafından tedavi edilmek istediğini belirterek, gece-gündüz ağrılar içinde olduğunu ve tıbbi yardım beklediğini ifade ediyor.
'TEDAVİ OLMAK İÇİN 20 İNEĞİNİ 50 KOYUNUNU SATTI'
Hayvancılıkla gelirini sağlayan 6 çocuklu İbrahimoğlu, 1999 yılında kaynatılmamış sütten elle yapılan beyaz peynir yediği için brucella hastalığına yakalandı. Sırt ve bacak ağrılarıyla Erzurum Numune Hastanesi'ne başvuran İbrahimoğlu, burada bel fıtığından ameliyat edildi. Tedavi olmak için 20 ineğini ve 50 koyununu satan İbrahimoğlu, ağrılarının artması üzerine bu kez Kars Devlet Hastanesi'ne başvurdu ve burada brucella hastalığı teşhisi konuldu.
İbrahimoğlu, bu hastalık nedeniyle 7 kez ameliyat olduğunu anlatıyor. Bu hastalıktan büyük sıkıntılar çektiğini dile getiriyor. 6 çocuk babası İbrahimoğlu, bu hastalığın kendisi kadar eşi Kamer İbrahimoğlu (49) ve çocuklarını da mağdur ettiğini söylüyor.
3 ayda bir aldığı 800 TL engelli maaşını da sürekli yollarda harcamak zorunda kalan İbrahimoğlu'nun, tek isteği sağlığına kavuşmak bunun için profesör doktorlara çağrıda bulunarak tekerlekli sandalyeden kurtulup yeniden yürümesine katkı sunmalarını istedi.
Hastalıkla birlikte ekonomilerinin de bozulduğunu açıklayan İbrahimoğlu, "16 yıldır bu hastalığı çekiyorum. İneğin sütünden yaptığımız beyaz peynirden kaptım hastalığı. Ayaklarım tutmuyor tamamen bağlandı. Gücümü kaybetmişim. Gece-gündüz ağrılar içindeyim. Bu ağrılardan kurtulmak ve yürümek istiyorum" dedi.
BRUCELLA HASTALIĞI NEDİR?
Halk arasında 'Yavru atma', 'Malta humması' veya 'Dalgalı humma' olarak bilinen hastalığa, brucella denilen bir mikrop neden olur. Bruscella mikrobu, insan, sığır, koyun, keçi ve domuzlarda yavru atma, kısırlık ve meme hastalıkları yapar. Mikrop, hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları ile çevreye bulaşıp, insanlarda hastalık meydana getirir. Ahır veya ağıl içinde hayvanlar arasında bulaşma ağız, deri, göz yoluyla, çiftleşme veya sağım sırasındaki hatalar sonu meme yoluyla olur. Mikrobu taşıyan gebe hayvanlar yavru atarlarken veya doğururken atık yavru zarları ve suları ile çevreyi bulaştırırlar. Mikrobu taşıyan hasta hayvanların çoğu, yavru attıktan sonra aylarca sütleri ile mikrobu çıkarırlar. İneklerde yavru atmalar genellikle gebeliğin 6. ve 8. aylarında, koyun ve keçilerde gebeliğin ileri devrelerinde olur. İnek, koyun ve keçilerde, birinci yavru atımından sonra, ikinci atık olayları nadiren görülür. Brucellada genellikle hasta hayvanları tedavi yoluna gidilmez. Hastalar ayrılarak mezbahaya gönderilir. Sığırlarda ihbarı mecburi hastalıklardandır.
BRUCELLA HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?
Brucella hastalığı hasta hayvanların eti, sütü ve sütünün ürünleriyle temas eden insanlara bulaşabilir. Özellikle keçiden geçer. Keçinin kaynatılmayan sütünden ve kaynatılmamış sütten yapılan peynirinden bulaşır. CİHAN