4 Mart gecesi polis zoruyla el konulan Zaman Gazetesi’nin tirajının sanal olduğu ileri sürülmüştü. Kayyımlar, Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sundukları dilekçede “Zaman Gazetesi’nin tirajı ortalama 600 bin olup, Türkiye’nin en çok satan gazetesi konumundadır.” diyerek bu iddiayı tekzip etmiş oldu.
Sabah Gazetesi’ne konuşan kayyım Tahsin Kaplan, tirajın sanal olduğunu iddia etmişti. Yeni Hayat Gazetesi 16 Haziran 2016 tarihli nüshasında Zaman Gazete’sinin 635 bin olan tirajının, kayyım sonrası nasıl 5 bine düştüğünü gözler önüne sermişti.
Zaman Gazetesi’ne 4 Mart 2016 tarihinde yüzlerce polisin TOMA ve gaz bombalarıyla yaptığı operasyonla el konuldu. Sabah gazetesine röportaj veren kayyım Tahsin Kaplan gazete abonelerinin sanal olduğunu iddia etmişti. Fakat durumun böyle olmadığını, Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açılan dava dosyasında bizzat kayyımların ifadeleri ortaya çıkardı.
Kayyımlar, geçen hafta Belçikalı bir şirkete satılan Zaman’ın marka ve tasarımlarının devrinin iptali için Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açtı. Feza Gazetecilik A.Ş. vekili sıfatı ile mahkemeye dilekçe veren kayyımlar, dilekçede Zaman hakkında “1986 yılından bu yana yani 30 yıldır piyasada olan Zaman gazetesinin 2016 Ocak ayındaki tirajı ortalama 600 bin olup Türkiye’nin en çok satan gazetesi konumundadır.” ifadelerini kullandı. Aksiyon, Today’s Zaman, Püff gibi Zaman’ın birçok markasının piyasadaki yeri ve öneminden övgüyle bahsedilen dilekçede, “İlgili markaların neredeyse tamamı kendi alanında pazar lideri olup Avrupa ve Tu¨rkiye’nin tamamı gibi geniş bir dağıtım alanına, büyük bilinirliğe, yüksek satış rakamlarına sahiptir.” itirafı da yer aldı.
Sanal tiraj yalanı çöktü
Dava dilekçesinde Zaman ve bünyesindeki basın yayın kuruluşlarına dair itiraf niteliğinde tespitlerde bulunan kayyımlar, kendilerini atayan mahkeme kararındaki gerekçeleri de boşa çıkarmış oldu.
Kayyımlar böylelikle, Savcı Fuzuli Aydoğdu’nun talebi üzerine İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimi Fevzi Keleş tarafından verilen kayyım kararında yer alan ‘Yine dosyada açıkça gösterildiği üzere Zaman Gazetesi’nin 10.000-25.000 adet satış yapılmasına rağmen gerçeğe aykırı beyan ile 50.000 adetin üzerinde satan gazeteler grubunda olduğuna dair haksız kazanç elde edildiği, gazete görevlilerinin bu hususta yaptıkları itirazların reddedildiği, böylelikle gerçek dışı beyanda bulunarak haksız kazanç elde etmek suretiyle örgüte gelir sağlandığı anlaşılmaktadır.’ ifadelerinin de gerçeği yansıtmadığını ortaya çıkardı.
Ödüllü dergi Aksiyon
Zaman bünyesindeki kurumların ne kadar etkili olduğuna dikkat çekilen dilekçede Aksiyon Dergisi hakkında, “Aksiyon, 2000’li yıllarda Tu¨rkiye’de haftalık haber yorum dergisi alanında yayın yapan u¨ç dergiden biri olup günümüzde ise diğer haber dergilerinin magazin alanına ağırlık vermeleri nedeniyle haftalık yayın yapan tek dergi konumuna gelmiştir. Ahmet Davutoğlu’nun da bir dönem yazmış olduğu dergi habercilik dalında TBV Bilişim Medya Ödülü, röportaj dalında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü, TSYD Ödu¨lü, Kristal İletişim Ödülü almıştır.” ifadeleri kullanıldı.
‘Kendi alanında pazar lideri markalar’
Pu¨ff mizah dergisi hakkında, “Püff Mizah Dergisi yayın hayatına 12 Ocak 2015’te başlamıştır. Bir yıl boyunca Zaman Gazetesi’nin ücretsiz eki olarak yayınlanan dergi çok beğenilmesi üzerine Ocak 2016’da ayrı yayınlanmaya başlamış ve çok yüksek satış rakamlarına ulaşmıştır.” bilgilerine yer verilirken Zaman’a ait olduğu belirtilen 41 marka ve tasarımın isimleri de tek tek belirtildi. Marka ve tasarımlar hakkında “İlgili markaların neredeyse tamamı kendi alanında pazar lideri olup Avrupa ve Tu¨rkiye’nin tamamı gibi geniş bir dağıtım alanına, büyük bilinirliğe, yüksek satış rakamlarına sahiptir.” ifadelerinin kullanılması da dikkat çekti.