Kayyım Zaman’ı batırdı

4 Mart gecesi yüzlerce polisin TOMA ve gaz bombalarıyla yaptığı operasyonla Zaman Gazetesi ile matbaaları ve dağıtım şirketine el konuldu.
Anayasanın 30. maddesinde yer alan “Basın kuruluşlarının yayın araçlarına basımevi ve eklentilerine suç aleti olduğu gerekçesiyle el konulamaz” hükmü çiğnendi. El koyma kararını Savcı Fuzuli Aydoğdu’nun asılsız itham ve iftiralara dayalı talebi üzerine Hakim Fevzi Keleş verdi. Kararda tek bir delil veya somut suçlama gösterilmedi.

Türkiye’nin en büyük gazetesi Zaman’a 4 Mart 2016 günü hukuksuz bir şekilde atanan kayyımlar, iki ay içerisinde gazetenin hem trajı hem de personeli sıfırlandı. Gazeteciler tazminatsız ve işsizlik maaşı alamayacak şekilde yıllardır çalıştıkları kurumlarından çıkarıldı. Zaman’ın 635 bin olan trajı bir kaç gün içerisinde 5 bine çakıldı.

ASILSIZ İTHAMLAR

DELİL BULAMAYINCA PKK İFTİRASI

Zaman Gazetesi’nin PKK ile işbirliği yaptığına dair iddialar tam bir deli saçması. Bu konuda bir mahkeme kararı olmadığı gibi iddiayı ispatlayacak tek yorum yazısı ve haber yok. Ortada bir çifte standart var. Çünkü PKK’ya net tavır koymayan yayın organlarına bile anayasa gerekçe gösterilerek dokunulmuyor.

TEK DELİL, GİZLİ TANIK İFADESİ

Gerekçelerden biri Zaman’a yardım amacıyla para toplandığı iddiası. 100 gündür yönetimi devralan kayyımlar illegal para girişi ve çıkışı ile ilgili bir belge bulamadı. Devlete vergisi ödenen tiraj ‘uydurma’ olarak itham edildi. Şike ve Tahşiye dahil tüm isnadlarda şaibeli gizli tanıklar kullanıldı.

SELAM TEVHİD HABERİ YAPMAK

Selam Tevhit Örgütü 2014’te Yargıtay kararıyla silahlı terör örgütü olarak onandı. Adı pek çok eylemle anılan ve İran’a casusluk iddiaları ile gündeme gelen örgütün haberini yapmak suç sayıldı! Bu itham, isnad edenleri zan altında bırakacak.



Cihan Haber Ajansı çalışamaz hale geldi abonelerini kaybetti

Kayyımlar maddi alandaki yetersizliklerinin yanında Feza gazetecilik ve Cihan Haber Ajansı’na da telafisi mümkün olmayan ticari prestij kaybına neden oldu. Türkiye’nin en büyük haber ajanslarından olan Cihan, el konulması sonrası uzun bir süre abonelerine haber servis edemedi. Bu aksaklık sonrası Hürriyet, Sözcü gibi büyük abonelerini kaybetti. Kısa bir süre sonra da Anadolu da ki yerel medya ajans ile olan anlaşmalarını noktaladı. Canlı ve teknik ekipmanları yok pahasına satılan ajansın birçok çalışanını da işten çıkardı.



En büyük dağıtım ağı lağvedildi

Türkiye’de basılan gazetelerin günlük 1.1 milyonunu dağıtan Cihan Medya Dağıtım’a da el konuldu. Sokak sokak dağıtımı yapılan okuruna elden ulaştırılan Zaman, Özgür Düşünce, Meydan, Taraf, Yeni Asya, Todays Zaman, Aksiyon gibi 14 yayının dağıtımı durduruldu. Yönetici ve dağıtıcı 2 bin kişilik kadrosunun da işine son verilmesiyle kayyım gelene kadar kar eden ve ilk 500 şirket arasına giren CMD tamamen yok edildi.

Zaman boşaltıldı



Feza gazeteciliğe el konulması öncesi, Zaman gazetesi, Cihan Haber Ajansı, Irmak Tv’de yaklaşık 900 kişi çalışmaktaydı. İki ay içerisinde kayyımın kapattığı şirketler ve haksız yere işten atılan çalışanların ayrılmayla bu sayı 300’e düştü. Irmak TV, Zaman Kitap, Ailem, Püff tasarruf gerekçesiyle kapatıldı. Diğer yandan gazeteye, basın camiasında itibarsız çok sayıda yeni isim alındı. Gazetecilikle ilgili çalışmaları tartışmalı olan yaklaşık 100 kişi, Zaman ve Cihan bünyesinde yüksek maaşlarla işe başladı.

Temsilcilikler boşaltıldı eşyaları haraç mezat satıldı

Kayyımın ilk faaliyetlerinden biri Anadolu’daki Feza Gazetecilik A.Ş’nin 9 yayın temsilciliğini  kapatmak oldu. Gazetecilerin ofislerdeki bilgisayarları bile tutanakla merkeze getirtildi.  Mobilyaları hibe veya bağış yolu ile yok pahasına elden çıkarılmaya çalışıldı. Daha önce parası ödenip alınan gazete kağıtları ise Türkiye ve Star gazetesine gönderildi. Aylık 20 milyon geliri olan Zaman,  hem tiraj hem de reklam gelirinin yüzde 99’unu kaybetti. Irmak TV’ye 1 milyon liraya mal olan bir canlı yayın aracının 150 bin TL ye elden çıkarıldığı ileri sürüldü.

Güvenlikle masama gelip işten attılar

Zaman çalışanı Hafsa Ben, iş çıkışı bina önünde bekleyen tomaların resmini çekmek istediği için gazeteden kovuldu. Ben, işten atıldığı süreci şu şekilde anlatıyor: “İş çıkışı TOMA’yla beraber gazetenin fotoğrafını çekmek isterken yanıma beş on tane polis geldi. ‘Fotoğraf çekemeyeceğimi’ söyleyip beni tartaklamaya başladı. Ertesi gün işte siyah takımlı elbiseli bir adam bizzat masama gelerek zorla insan kaynaklarına götürdü ve tazminatsız kovuldum. Gazeteciliğin prensibinde yayın katına bırakın polisi gazetenin güvenlik görevlileri dahi girmez. Orda fikirler özgürce tartışılır. Ama kayyım döneminde polisler yayın katında adeta cirit atıyordu”.

3 Mart 2016

ANAYASA ÇİĞNENDİ

Savcı Fuzuli Aydoğdu’nun talebi İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimi Fevzi Keleş’in anayasaya ve kanunlara aykırı kararıyla hayata geçirilerek gazeteye el konuldu.

4 Mart 2016

TİCARET SİCİL BEKLENMEDİ

Kayyımların isimleri ticaret sicil gazetesinde yayınlanmadan Feza Gazetecilik yönetimi polis baskınıyla
devralındı.

GENEL YAYIN YÖNETMENİ POLİS ZORUYLA ÇIKARILDI



Kayyım, ilk iş olarak Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici’yi herhangi bir yetkisi olmamasına rağmen görevinden uzaklaştırdı.

GECEYARISI HUKUKSUZ ARAMA

Binaya zorla giren kayyım heyeti, mahkeme kararında arama emri bulunmamasına rağmen polislere verdiği talimatla binada kanunsuz arama yaptırdı.

KAMERALARA KARARTMA



Üstelik bu arama güvenlik kameraları tarafından kaydedilmesin diye kameraların üzerleri kapatıldı.

KAYYIM DEĞİL KOMİSER!

Personel tartaklanarak binadan yaka paça dışarı atıldı. Kayyımlar yetkisi olmamasına rağmen polislere talimat yağdırdı

5 MART 2016 

DARBE KUYRUKLARI GERİ GELDİ

El konulmasının ertesi günü Zaman gazetesinde tam bir işgal havası hakimdi. Çalışanlar binaya üstleri didik didik aranarak girebildi. Günlerce kapıda arama yapıldı, polis personelin GBT’se baktı. İsimler fişlendi, personelin her birine numara verildi.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE YAYIN

Devletin polisi bir aya yakın gazete koridorldrıda dolaştı. TOMA’lar üç ay boyunca bahçedeydi. Özel güvenlik mescit ve arşivin kapı girişleri dahil birçok yerde nöbet tuttu.

OKURA PLASTİK MERMİ

Kayyım heyeti yaptıkları ilk toplantıda gazetenin önceki yöneticilerini “terörist” diye tanımladı. Gazeteye sahip çıkan okura plastik mermi, gaz ve TOMA’lı müdahale yapıldı

6-7 MART 2016 

ZAMAN ARŞİVİ İMHA EDİLDİ

Türkiye’nin internetteki ilk gazetesi Zaman’ın (1996) 20 yıllık web arşivi yok edildi. Haberlere erişim engellendi.

HACKERLİ MÜDAHALE

Binanın elektronik sistemini kontrol altına almak için kayyımlar tarafından bir hacker getirildi. Ancak sistemi çözemeyince ana bilgisayarın kabloları kesilerek sistem kullanılamaz hale getirildi. Bazı bilgisayarların hard disklerinin söküldüğü görüldü.

8 MART 2016 

PERSONELE KAYYIM KIYIMI

Önce üst düzey yöneticiler işten atıldı. Ardından alta doğru çalışanlar işten çıkartıldı.  İşsizlik maaşı, izin ve tazminat hakları gasp edildi, ödemeler yapılmadı.

KİTABA, MİZAHA, EKONOMİYE DE ENGEL

Püff, Ailem gibi ihtisas yayınları ile ekonomi alanındaki sektöreel eklerinin basımı engellendi. Irmak Tv, CMD, Zaman Kitap şirketleri tasarruf iddiasıyla kapatıldı.

YANDAŞLAR KAYYIM OLARAK ATANDI

Metin İlhan

Eşi AKP İstanbul 1. Bölge Milletvekili adayıydı. Ancak seçilemedi. Twetter adresinde Erdoğan’a hayranlığını ifade eden çok sayıda paylaşımı halen sayfasında duruyor.

Tahsin Kaplan

TMSF’nin Sabah gazetesine el koyması sonrası, Kaplan buraya da kayyım olarak atanmıştı. 2007-2008 arası Sabah gazetesi Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüttü.

Sezai Şengönül

Avni Özgürel’in sahibi olduğu Birleşik Basın isimli internet sitesinde editörlük yaparken Zaman’a kayyım olarak atandı. İsmi halen bu sitede şef olarak geçiyor.

Abonenin 36 milyon lirası Buharlaştı

Kayyım geldikten sonra birçok gazetenin dağıtımından dolayı Cihan Medya Dağıtımın abonelerden aldığı 36 milyon TL’ye yakın para ne okuyucuya iade edildi ne de söz konusu alacaklı gazetelere verildi. Okuyucular, kredi kartından çekilen paralarına ilişkili bankalara başyvurup geri iade talep etmelerine rağmen bir sonuç alamadı. Bankalar kanunu ve tüketici kanunun çiğnenerek okura gitmeyen gazete için hukuksuz tahsilat sürüyor.

Zaman’ı havuza dönüştürdüler

Muhalif bir yayın politikası takip eden Zaman gazetesi, kayyım atanması sonrası birden bire havuz medyasına dönüştürüldü. Kayyım yönetimindeki üç aylık zaman diliminde gazetenin birinci sayfasında Erdoğan’ın 50’ye yakın haberi girdi. Bunların 20 tanesi Erdoğan’nın sözlerinin manşete taşınmış hali.

17 MART 2016

HDP’li vekilleri meşru görmediğini ilan eden Erdoğan, milletveki dokunulmazlıklarının bir an önce kaldırılması için meclise talimat verdi.

29 MART 2016

29 Mart’taki manşette Erdoğan’ın Harp Akademileri’ndeki konuşması birinci sayfaya taşındı. Manşette Erdoğan’nın cumhurbaşkanı olarak ordunun da komutanı olduğu vurgulandı.

19 MART 2016

Ankara’da yaşanan patlamadan sonra AB’ye yüklenen Erdoğan, Avrupalı ülkelerin teröre yeterince tepki vermediğini savundu.

29 NİSAN 2016

Uluslararası arenada neredeyse sorun yaşamadığı ülke bulunmayan Türkiye İslam ülkelerinin umudu olarak gösterildi.



16 Haziran 2016 07:49
DİĞER HABERLER