Kazakistan, Dünya Ticaret Örgütü'ne resmen üye oldu

Kazakistan, 19 yıl süren müzakere sürecinin ardından Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) resmen üye oldu. Orta Asya ülkesi Kazakistan'ın, bugün itibariyle örgütün 162. ülkesi olduğu resmi olarak açıklandı.

İsviçre'nin Cenevre şehrinde yapılan katılım töreninde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev hazır bulundu. Törende, Dünya Ticaret Örgütü Genel Sekreteri Roberto Azevedo ve Cumhurbaşkanı Nazarbayev tarafından resmi protokol imzalandı. Nazarbayev törende yaptığı konuşmada, Kazakistan ekonomisi hakkında bilgi verdi.

Kazakistan'ın bağımsız olduğundan beri ekonomik olarak 18 kat büyüdüğünü ifade eden Nazarbayev, GSYİH olarak ülkesinin Orta ve Doğu Avrupa ülke ekonomileri seviyesine ulaştığının altını çizdi.

Kazakistan'ın ticaret hacminin 120 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Nazarbayev, ülkesinin ticaret hacminin yüzde 90'ının DTÖ üye ülkeleri ile gerçekleştini söyledi.

Kazakistan'ın DTÖ'ye üye olması ile birlikte Kazakistan ekonomisinin çeşitleneceğini ve hammadde ihtiyacına daha çabuk erişeceğini vurgulayan Nazarbayev sözlerine şöyle devam etti: "Ülke olarak büyük hedeflerimiz var. 2030 kalkınma programı kapsamında ülke olarak dünyanın en gelişmiş 30 ülkesi arasına girmeyi hedeflemekteyiz. Ülkeler arasında hiçbir ayrımcılık yapılmaksızın bütün ülkeler ile ticari ilişkilerimiz devam edecek."

DTÖ'NÜN 162'NCİ ÜYESİ

Cenevrede yapılan anlaşma sonrası Kazakistan DTÖ'nün 162'nci üyesi oldu. Törende konuşan Dünya Ticaret Örgütü Genel Sekreteri Roberto Azevedo, Cenevre'nin tarihi günlerinden birini yağadığını belirterek, Kazakistan'ın son derece başarılı bir üyelik sürecinden geçtinin altını çizdi. Kazakistan'ın üye olması ile birlikte DTÖ'ye üye ülke sayısının 162'ye çıktığını söyleyen Roberto Azevedo, Orta Asya'nın kalbi olan Kazakistan'ın örgüte güç katacağını vurguladı.

Üyelik ile birlikte Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan'dan sonra DTÖ'ye üye olan üçüncü Orta Asya ülkesi oldu. Bölge ülkelerinden Türkmenistan'ın üyelik süreci devam ederken, Özbekistan örgütte gözlemci statüsüne sahip.

DTÖ, KAZAKİSTAN'A NE KAZANDIRACAK

Ticaretinin yüzde 90'ını Dünya Ticaret Örgütü ülkeleri ile yapan Kazakistan'ın üyeliği son derece önem arz ediyor. DTÖ üyeliği, Kazakistan'a dış pazarlara erişim, mal ve hizmetlerde geniş bir yelpaze imkânı sunacak. Üyelik ile birlikte ülkenin yerli ve yabancı yatırımcılar için daha cazip hale geleceği beklenmekte.

Kazakistan'ın DTÖ üyesi olması için yürütülen görüşmeler, yatırım ve kamu ihale rejimi, gümrük tarifesi oranları, ithalat lisansı mevzuatları ve fikri mülkiyetin korunması başlıklarında gerçekleşirken, Kazakistan'ın örgüte girmesiyle Avrasya Gümrük Birliği tarifeleriyle düzenlenen ihracat ve ithalat vergilerinin yapısı da değişebilecek.

Örgüt üyeliği ile birlikte Kazakistan'ın aynı zamanda hem Rusya ile hem de Avrasya Ekonomik Birliği ile olan gümrük anlaşmalarında düzenlemelere gitmesi de gerekiyor.

Kazakistan Dünya Ticaret Örgütü'ne katılmak için resmen 1996 yılında başvurmuş, 2014 yılında da Avrupa Birliği ile DTÖ üyeliği için ikili görüşmeleri tamamlamıştı. CİHAN
27 Temmuz 2015 20:38
DİĞER HABERLER