'Kazı için fitre istenmesi AKP'nin kültür politikasının iflas fotoğrafıdır'

'Kazı için fitre istenmesi AKP'nin kültür politikasının iflas fotoğrafıdır'
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, bir arkeoloji profesörün arkeolojik kazılar için fitre parası istemesinin AK Parti iktidarının bir kültür ve turizm politikasının olmadığının açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

Milletvekili Kara, yaptığı açıklamada, 28 ay içinde Antalya'ya 2 defa gelen bir Kültür ve Turizm Bakanının Pisidia Antiocheia Antik Kent'e 3 aylık kazılar için 100 bin lira ayırmasına şaşırmadıklarını kaydetti. Siyasi iktidarın rant getirecek yerlere kaynak ayırdığını belirten Kara, 13 yıllık AK Parti iktidarında Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanlığının resmen iflas ettiğini savundu. Kara, "Bu iktidarın 13 yıl içinde bir kültür ve turizm politikası yok. Bunların tek bildiği şey bakir alanları kapatarak rant elde etmek. Arkeolojik kazılar, kültür ve arkeolojik varlıkları tanıma turizminin olmazsa olmazı. Bu iktidarın ne kültür ne de turizm politikası var. Turizmin temelini kültür oluşturur. Bir arkeoloji profesörü bir antik kentin gün yüzüne çıkmasında daha kapsamlı kazı çalışması için Ramazan ayında fitre paranızı istiyorsa ülkemizin kültür ve turizmde ne hale geldiğini açık bir şekilde özetleyen bir durumdur. Bu iktidar eğer ranta açık bir alan olsaydı oraya milyonları akıtırdı. Onların tek derdi rant. Ülkenin tarihi ve kültür mirasının ne halde olduğu umurlarında değil." ifadelerini kullandı.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde partililerle buluşan Kara, basın mensuplarının ülke ve il gündemiyle ilgili sorularını cevapladı. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Pisidia Antiocheia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı'nın Isparta Yalvaç'taki antik kent kazıları için 100 bin lira ödeneğin yetersiz gelmesi nedeniyle 'kazı için fitre' istemesiyle ilgili açıklama yapan Kara, bir arkeoloji profesörünün kazı çalışmaları için fitre istemesinin AK Parti iktidarının 13 yıl içinde kültür ve turizm alanında ne hale getirdiğinin açık bir göstergesi olduğunu kaydetti. 2015 kazı çalışmaları için Antalya bölgesinde bulunan antik kentler içinde durumun farklı olmadığını belirten Kara, 100 bin lira ödenekle arkeoloji ekibin tarihi ören yerlerinde kazı çalışması yapmasının imkansız olduğunu ifade etti.

Adeta açık hava müzesi konumunda olan Antalya'nın UNESCO İnsanlık Kültür Mirası listesinde yer alan tek antik kentin Kaş'ın Kınık Mahallesi'nde bulunan Xanthos Antik Kent'i olduğunun altını çizen Kara, bölgede daha fazla antik kent ve doğal kültür mirasının listeye alınması için kazı çalışmalarına daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini kaydetti. Efes'ten sonra ikinci sırada Türkiye'de Prof.Dr. Arif Müfit Mansel tarafından 1947 yılından itibaren kazı çalışması yapılan antik kentin Side olduğunu vurgulayan Kara, kısıtlı bütçe ayrılmasıyla tarihi ören yerinde 68 yıldır kazı çalışması yapıldığını, halihazırda antik kentin bir kısmının gün yüzüne çıkarılabileceğinin altını çizdi.

Geçen yıl Antalya bölgesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ziyarete açtığı antik tiyatro ve tarihi ören yerlerini 3 milyon 500 bine yakın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini hatırlatan Kara, "Antalya'ya gelen 12 milyon turistin dörtte biri bölgedeki tarihi ören yerlerini ziyaret ediyorsa antik kent kazılarına daha fazla bütçe ayrılması gerekir. Bir Termessos antik kenti, bir Olimpos antik kenti, bir Myra antik kenti, bir Side antik kenti, bir Aspendos antik tiyatrosu, bir Perge antik kenti, bir Seleukeia antik kenti, bir Selge antik kenti, bir Xanthos antik kenti, bir Apollon Tapınağı, bir Side antik tiyatrosu, Patara Meclisi ve çok sayıda tarih, ören yeri ülkemizin ve dünyanın sayılı insanlık kültür mirası yerlerinden biri. Bu antik kentlere daha çok bütçe ayrılmalı ki kültür turizminde dünyada daha fazla söz sahibi olalım." dedi. CİHAN
12 Temmuz 2015 15:08
DİĞER HABERLER