Savcı KCK davasının Diyarbakır'dan alınıp başka bir şehirde görülmesini istedi.
Diyarbakır'da terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK davasında, Cumhuriyet Savcısı Levent Kaya, davanın başka ile nakli konusunda mütalaa hazırlamak için süre talebinde bulundu.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 26. duruşmasına mahkemenin; ''sanık sayısının fazlalığı nedeniyle sanıkların kısım kısım getirilmesi'' kararı üzerine tutuklu sanıklardan Nizamettin Onar, Zeynel Mat, İhsan Seviktek, Abdurrahim Tanrıverdi, Adnan Bayram, Veysi Akar ile önceki celse duruşmada hazır bulunmak istediğini bildiren tutuklu sanık Muharrem Erbey hazır bulundu.
Duruşmaya, sanıklar adına avukat Zeki Ekmen ve Özkan Yücel katıldı.
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanık Muharrem Erbey'e, ''Bize duruşmada bulunmak istediğini ve savunma yapmak istediğini dilekçeyle bildirdin. Sizi dinliyoruz'' dedi.
Sanık Erbey, savunmasını Kürtçe yapmak isteyince Mahkeme Başkanı Yılmaz, tutanaklara; ''sanığın Kürtçe olduğunu düşündüğümüz bir dille konuştuğu görüldü'' kaydını geçirdi. Mahkeme Başkanı Yılmaz, sanığın konuşmasını sürdürmesi üzerine mikrofonun kapatılması talimatını verdi.
Söz alan sanık avukatlarından Ekmen, sanıklara savunma hakkının tanınmadığını belirterek, ''Savunma hakkı adil bir şekilde yerine getirilmelidir. Sanıklara savunma hakkı tanınmadığı sürece avukatların burada bulunması mümkün değildir'' dedi.
Avukat Yücel de sanıklara anadilde savunma yapma imkanının tanınması gerektiğini savunarak, sanıkların sorgusu tamamlanmadan delil aşamasına geçilen bir yargılamada taraf olamayacaklarını kaydetti.
-''BARO ŞİFREYİ DEĞİŞTİRDİ''-
Mahkeme Başkanı Yılmaz, baronun kullandığı Otomatik Avukat Atama Sistemi'nde (OCAS) mahkemenin avukat görevlendirmesi yapmak için kullandığı şifrenin değiştirildiğini belirterek, ''Şifreyi değiştirdikleri için avukat görevlendirmesi yapamıyoruz. Bunu tutanak altına aldık'' dedi.
-DAVANIN BAŞKA İLE NAKLİ-
Mahkemenin söz verdiği Cumhuriyet Savcısı Levent Kaya, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 19. maddesinde yer alan ''Yetkili hakim veya mahkeme, hukuki veya fiili sebeplerle görevini yerine getiremeyecek halde bulunursa; yüksek görevli mahkeme, davanın başka yerde bulunan aynı derecede bir mahkemeye nakline karar verir'' hükmü uyarınca, davanın başka bir ile nakli konusunda mütalaa hazırlamak için süre talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti verdiği kısa bir aranın ardından, Başkan Yılmaz, duruşmaya sanık avukatlarının katılmaması nedeniyle delillerin okunması kısmına bu celse de geçilemediğini anlattı.
Başkan Yılmaz, Diyarbakır Baro Başkanlığı'na sanıklara avukat görevlendirmesi yapmaları için yeniden yazı yazılmasına karar verdiklerini belirtti.
Cumhuriyet Savcısı Kaya'nın ''davanın nakli'' konusunda mütalaa hazırlamak için süre verilmesine karar veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Duruşmayı, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, bazı BDP milletvekilleri, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar da izledi.
-İSTENEN CEZALAR-
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, aralarında bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de bulunduğu 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında ''devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', ''terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma'' ve ''terör örgütüne yardım ve yataklık etme'' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.
Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisinin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında bulunuyor.
Davada 26'sı kadın 104 tutuklu sanık arasında Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Diyarbakır'ın Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf
Karatekin, Şırnak'ın Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Şanlıurfa'nın Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin ve Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Mardin'in Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk'ün yanı sıra kapatılan DTP'nin eski genel başkan yardımcıları Kamuran Yüksek ve Bayram Altun ile eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Şimşek, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin, eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, eski Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, eski Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Ramazan Dede ve Abbas Çelik bulunuyor.