Tamamlanan KCK iddianamesinde Ragıp Zarakolu için 10, Büşra Ersanlı için ise 15 yıl hapis cezası istendi.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 2400 sayfalık iddianamenin 150 ek delil klasörü bulunduğu belirtildi. Aralarından yayıncı Ragıp Zarakolu ve Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da bulunduğu 147'si tutuklu 193 sanık hakkında 15 yıldan 22,5 yıla kadar değişen hapis cezaları istendi.
İddianamede, Ragıp Zarakolu'nun "Terör örgütüne yardım ve yataklık" suçundan 10 yıla kadar, Büşra Ersanlı'nın ise "Örgüt yöneticiliği" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar yargılanması talep edildi.
İddianamede, örgütte Murat Karayılan'dan sonra gelen Kudbettin Yazbaşı, Ali Durc ve Nihat Oğraş'ın KCK'nın sözde yürütme kurulu üyesi oldukları da yer aldı. Mahkeme,15 gün içerisinde iddianameyi kabul edip etmeyeceğine karar verecek.
Büşra Ersanlı'ya 'örgüt yöneticiliği' suçlanması yöneltilme nedeni 'BDP'nin siyaset akademisi' oldu. BDP'nin siyaset akademisinin terör örgütü PKK-KCK'nın güdümünde olduğu ve Ersanlı'nın bu akademilerin sorumlusu olduğu ileri sürüldü. KCK içindeki hiyerarşide Murat Karayılan'dan sonra gelen 3 kişilik 'KCK yürütme kurulu' üyesi de anlatılıyor. Bu üç isimden biri olan Kudbettin Yazbaşı bir numaralı sanık olarak yer aldı. 'KCK yürütme kurulu' üyesi Ali Durc firari şüpheli olarak yer alırken, diğer yürütme kurulu üyesi Nihat Oğraş hakkında haziran ayında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığı belirtildi. İddianamede KCK'nın İstanbul'daki yönetim kadrosunun yer aldığı, seçim sürecindeki molotoflu eylemlerin anlatıldığı kaydedildi. Yaklaşık 7 gizli tanığın ifadelerine yer verildiği de belirtildi.
Akademi değil dağ kampı
PKK'nın kuruluşu, yapısı ve eylemlerine yer verilen iddianamede, KCK'nın tanımı yapılırken toplantılar ve sözde Siyaset Akademisi detaylandırılıyor. Akademide verilen dersler ve bunların içerikleri anlatılıyor. Prof. Dr. Ersanlı'nın ders verdiği akademinin ''PKK'nın şehirdeki ideolojik eğitim merkezi'' olduğu belirtiliyor. Akademide eğitim alanların örgütün dağ kadrosuna katılarak askeri eğitim gördükleri, dağ kadrosuna katılmayanların ise şehirdeki yapılanmada örgütsel faaliyetlerine devam ettikleri dile getiriliyor.