Kemer sıkma politikaları önce kadınları vuruyor

Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptığı araştırmalara göre iş gücü piyasasında uygulanan kemer sıkma politikalarının ilk mağdurları kadın çalışanlar oluyor.

İş gücü piyasasında çalışan kadınlara uygulanan eşitsizlikler dünya piyasalarında halen en önemli sorun olarak devam ediyor. Başta gelir adaletsizliğinden başlayan eşitsizlikler özellikle fakir ve gelişmekte olan ülkelerde zirveye çıkıyor. Halen dünya genelinde kadınlar erkeklere oranla yüzde 24 daha az maaş alıyor.

Birleşmiş Milletler'in 'Cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi' ismini verdiği çalışmanın sonuçları birbirinden çarpıcı bilgiler içeriyor. BM raporunda 'daha önce yaşanmamış küresel zenginlik' sürerken böylesi bir zamanda cinsiyet ayrımcılığının ne kadar incitici bir hal aldığına işaret ediliyor. Raporda dünyada milyonlarca kadının kalitesiz ortamlarda ve düşük ücretlerde istihdam edildiği vurgulanırken; temel sağlık bakımlarından mahrum, temiz su ve rehabilitasyon sistemlerinden ne kadar uzak kaldığı belirtiliyor.

AVRUPA'DA KEMER SIKMA POLİTİKALARI ÖNCE KADINLARI VURUYOR

BM raporu bölgesel olarak da bir dizi bilgi içeriyor. Avrupa ülkelerinde kadınların iş gücü piyasasında daha çok kamu hizmetlerinde istihdam edildiği vurgulanırken; hükümetlerin kemer sıkma politikası esnasında kadınların erkeklere oranla daha çok tasarruf tedbirlerine takıldığı belirtiliyor. Avrupa'da cinsiyet eşitsizliği konusunda halen en önemli sorun maaşlarda görülüyor. Yaşam kalitesi ve insan hakları açısında dünyada ilk sıralarda yer alan İsveç ve Fransa gibi ülkelerde kadınlar hayatları boyunca erkeklere oranla yüzde 31 daha az kazanabiliyorlar. Rapor bu oranın Almanya'da yüzde 49'lara, Türkiye'de ise yüzde 75'lere çıkabildiğini gösteriyor.

İş gücünde cinsel eşitsizliğin daha geniş safhalarda yaşandığı bölgeler genelde gelişmekte olan ülkeler. BM raporu bu açıdan kadınların yüzde 95'inin iş yasaları tarafından korunmadığını ve ayrıca sosyal yardımlardan yararlanamadığı belirtiyor. CİHAN
28 Nisan 2015 12:28
DİĞER HABERLER