'Kesilir kesilmez buzdolabına konulan etler zarar görür'

İtina Gıda Satış Pazarlama Müdürü Halil Tosun, kesilir kesilmez buzdolabına konan etlerin zarar göreceği uyarısında bulundu. Tosun, etlerin kaplarda güneş görmeden ve hava alarak bir süre bekletilmesi gerektiğini ifade etti.

İslam âlemi 24 Eylül'de Kurban Bayramı'nı idrak edecek. Bayramın ilk gününden itibaren kurban kesme telaşı başlayacak. Kurbanı temin edip, bayramı bekleyen müminler namazı müteakip kesim alanlarına gidecek. Üçte biri yoksullara, üçte biri yakınlara dağıtılacak kurban etinin kalan üçte biri de ev ahalisinin tüketimi için saklanacak. Buzdolaplarının yanı sıra derin dondurucuların da evlerde yerini alması ile kurban etinin saklanması kolaylaştı. Daha evvel dağıtılan etin kalan kısmı kavurma yapılarak kış aylarında tüketmek için tenekelerde saklanırdı. Ancak bu uygulama yerini derin dondurucularda çiğ olarak saklamaya bıraktı. Et saklama ve tüketimi ile ilgili açıklamalarda bulunan İtina Gıda Satış Pazarlama Müdürü Halil Tosun, konunun önemine işaret etti. Tosun, geçen senelere göre etlerin çok kolay bir şekilde derin dondurucularda uzun süre saklanabileceğini dile getirdi. Tosun, dondurulmuş etlerin çözüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmaması gerektiğini de vurguladı. Etlerin küçük parçalar halinde saklanmasının bu riskin önüne geçeceğine temas etti.

İtina Gıda Satış Pazarlama Müdürü, kurban kesildikten sonra etin dinlendirilmesini önerdi. Kesilir kesilmez buzdolabına konan etin zarar göreceğinden söz etti. Etlerin kaplarda güneş görmeden ve hava alarak bir süre bekletilmesi gerektiğini belirtti.

Halil Tosun, etlerin kesir kesilmez buzdolabına kaldırılmasının veya büyük parçalar halinde dondurucuya konulmasının da sıkıntılı olduğunu kaydetti. Büyük parçaları soğutmaya derin dondurucuların yetmeyeceğini ve bir iki gün içinde etlerin bozulabileceğini savundu. Tosun, ayrıca 5-4 saatlik bir bekleme süresinden sonra etlerin buzdolabına kaldırılmasını tavsiye etti. Tosun, normal buzdolabında etlerin 5-6 gün kıymanın ise 3 gün içinde tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Tosun, hemen pişirilmesi ve hazmı kolay olmadığı için etin kesimden bir gün sonra tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Tosun, tüketimde önem verilmesi gereken hususlara da değindi. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin, kanserojen maddelerin oluşumuna yol açtığını belirten Tosun, "Etlerin tek olarak pişirilmek yerine; sebzelerle birlikte pişirilmesi ve bu şekilde tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir." dedi.

Etler ızgarada pişirilirken, ateşle arasındaki uzaklığın eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanması gerektiğini anlatan Halil Tosun "Çok yüksek ısı, dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yoı l açacağı için besin kaybını artırır. Etlerin haşlanarak pişirilmesi, sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller." diye konuştu.

Tosun, dondurulmuş etlerin buzdolabının normal bölümünde veya oda ortamında çözülmesinin sağlanması gerektiğini aktardı; et keserken ayrı sebze keserken ayrı kesme tahtalarının kullanılmasını bunun çapraz bulaşmayı engelleyeceği uyarısında bulundu. İtina Gıda Satış Pazarlama Müdürü, et ve kemiklerin haşlanmasıyla elde edilecek olan suların da buzdolaplarının dondurucularında saklanabileceğini kaydetti. Bu suların daha sonra yemek yapımına ayrı bir tat katacağını sözlerine ekledi.
CİHAN
21 Eylül 2015 10:50
DİĞER HABERLER