KESK: 2016 bütçesiyle otoriter bir yönetim anlayışı hedefleniyor

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'yle tüm ülkede baskıcı, otoriter ve faşizan yönetim anlayışının kalıcılaştırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Ankara'daki KESK Genel Merkezinde basın açıklaması yapan Köse, 2016 yılı Bütçesi'nin antidemokratik bir anlayışla hazırlandığını öne sürdü. Bütçenin çalışanlara ağır vergi yükü getirdiğini savunan Köse, "2016 bütçesi bir taraftan emekçilere ağır vergi yükü getirirken diğer yandan savunma ve güvenlik harcamalarına ayrılan devasa kaynaklarla tüm ülkede baskıcı, otoriter ve faşizan yönetim anlayışının kalıcılaştırılması hedeflenmektedir. 2015 yılı bütçesinde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa bağlı örtülü ödenekler, iç ve dış güvenliğe ilişkin bazı kalemler ve kayıtlara geçmeyen harcamalar dışında 52 milyar TL savunma ve güvenlik harcamalarına ayrılmış idi. Bu yıl tam da savaş bütçesi dememizi haklı kılacak şekilde bu rakam 61 milyar TL'ye çıkarılmıştır." dedi.

Yapılan bazı uluslararası araştırmalarda Türkiye'nin adım adım içte ve dışta savaşa göre kendini dizayn ettiğini belirten KESK Eş Genel Başkanı, "Örneğin Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre Türkiye 2014 yılında gözle görülür bir artışla silahlanmaya ayırdığı 22,6 milyar dolarlık askeri harcamasıyla diğer ülkeler arasında 15. sırada yer almıştır." ifadelerini kullandı.

"2016 yılında emekçileri çok daha kötü günlerin beklediğini bütçeden de görebiliyoruz. Nitekim 2016 yılının daha ilk ayında çığ gibi büyüyen zamlarla birlikte esnek ve güvencesiz çalışmayı amaçlayan torba yasa Meclisten geçirilmiş, hemen ardından modern kölelik anlamına gelen kiralık işçi bürolarını düzenleyen tasarı gündemleştirilmiştir. Şimdi de kıdem tazminatlarını talan etmeyi, adım adım ortadan kaldırmayı hedefleyen tasarı için kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor." ifadelerini kullanan Köse, her gün bir Hükümet yetkilisinin muhalif kamu çalışanlarının işine son verileceği tehdidinde bulunduğunu iddia etti.

Eğitim bütçesinin yüzde 80'inin personel harcamalarına giderken eğitimde ve sağlıkta halkın cebinden yaptığı harcamalar her geçen yıl katlanarak arttığına dikkat çeken Köse, TÜİK verilerine göre 2014'te cepten yapılan sağlık harcamaları miktarının 17,8 milyar TL'ye ulaştığı bilgisini verdi.

Ek zam taleplerinin karşılanmasını isteyen KESK Eş Genel Başkanı Köse, hükümetten beklentilerini şu şekilde açıkladı: "2016 bütçesi sermayenin, yerli ve yabancı tekellerin ve savaş lobisinin çıkarları doğrultusunda değil, bütçenin asıl kaynağı olan işçi ve emekçilerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçları gözetecek şekilde düzenlenmelidir. Tüm ek ödemeler temel ücrete eklenerek emeklilik hesaplamasına dâhil edilmeli, gelir vergisinde işçiler ve kamu emekçileri için artan oranlı vergi dilimi uygulamasına son verilmelidir. Temel tüketim mallarından hiç vergi alınmamalı, dolaylı vergiler azaltılarak, yüksek gelir elde edenlerden belli bir oranda "servet vergisi" alınmalıdır. Kamu kaynakları yerli ve yabancı sermaye çevreleri için değil, halkın, emekçilerin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmalıdır. Özellikle eğitim, sağlık ve çalışma bakanlığı bütçeleri en az iki kat arttırılmalıdır. Temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınmalıdır. Ağır borç yükü altındaki ücretli emekçilerin borç faizleri tamamen silinmeli, işçi ve emekçilere borç ödeme kolaylığı getirilmelidir. Asgari ücret bir ailenin geçimini sağlayacak şekilde belirlenmeli ve tamamen vergi dışı bırakılmalıdır. Güvenceli istihdamın korunması ve geliştirilmesi temel yaklaşım olmalı, bunun için öncelikle taşeron ve geçici çalışma kaldırılmalıdır."
CİHAN
02 Şubat 2016 12:43
DİĞER HABERLER