Kestane çiğ 15, pişmiş 40 lira

Kış mevsiminin habercisi yiyeceklerden kestane kebabı, havaların soğumasıyla Kırşehir'de tezgâhlardaki yerini aldı. Çiğ kestanenin kilosu 15-20 lira ancak piştikten sonraki fiyatı 40 liraya satılıyor. Vatandaş ise ancak gramla alabiliyor.

TALEP VAR FİYATLAR YÜKSEK

Kırşehir'in kent merkezindeki işlek caddelerinden Terme Caddesi üzerinde seyyar tezgâhında kestane satıcılığı yapan Cahit Kaya, müşterinin fiyattan yakındığını belirterek, "Kestanenin kilo fiyatı iriliğine göre 15 ile 20 lira arasında değişiyor. İri olan çeşidi, şeker kestanesi. Onun daha küçük olanı kuzu kestanesi. Aydın tarafından geliyor. Mangal kömürü közünde pişirdiğimizde yani kestane kebabına dönüştüğünde fiyatı bir anda 40 liraya çıkıyor. Vatandaş pahalılıktan gramla alıyor. Tadımlık yani." şeklinde konuştu.

İKİ ÜNİVERSİTE DİPLOMALI KESTANECİ: KESTANE DEĞİL FİYATI EL YAKIYOR

Adının yazılmasını istemeyen ve iki üniversite mezunu olduğu öğrenilen, Terme Caddesi üzerinde diğer bir Kestaneci H.S., kestane kebabı konusunda şu bilgileri verdi: "Pişmiş kestanenin kilosu 40 lira. Çiğ kestane ise büyüklüğüne göre 15 ile 20 lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor. Sezonu açtık ama şu an işlerimiz yavaş, ortalık sakin. Fiyatının da pahalı olması satışı etkiliyor. İnsanlar zaten zor geçiniyor." dedi.

Kırşehir'de kestane yetişmediğini kaydeden H.S., sözlerine şöyle devam etti: "Çiğ kestanenin en kalitelisi olarak Sinop ve Kastamonu kestanesi tercih ediliyor. Sırası ile daha az fire veren ve iri olan Sinop ve Kastamonu kestanesini Bursa, Bartın, İzmir ve Aydın kestanesi takip ediyor. İnce kabuklu ve iri kestaneler kebap ve kestane şekeri yapımında kullanılıyor. Bursa kestanesi, kestane şekeri imalatında yoğun olarak kullanıldığı için ise Kırşehir pazarına en çok Aydın kestanesi geliyor.

1 LİRAYA 2 KESTANE VERMEYE UTANDIM

Ben Kastamonu tercih ediyorum bir kilo çiğ kestane kavrulduğunda ortalama 200 gram fire oluyor. Çünkü su kaybediyor. Sanıldığı gibi fiyatı çok yüksek değil. Fire kaybı, tezgâhın yer kirası, mangal kömürü vs giderleri de üstüne eklenince fiyat oluyor kilosu 40 lira. Kestane kebap olurken, mangal kömüründe pişen sıcaklığı değil, fiyatı el yakıyor. Öyle çok büyük kar da etmiyoruz. İki üniversite bitirdim. Kırşehir'de iş sahası yok. Zaten adımı da yazmayın küçük yerdeyiz reklamını yaptırıyor demesinler. Ekmek parası işte ama memnunum işimden. Vallahi gramla satıyoruz. Müşteri 100-200 gram alıyor. Nefsini köreltiyor yani. Geçen bir müşteri 1 lira uzattı kestane vermeye utandım. 1 liraya 2 kestane nasıl vereyim? Hadi bu da benden olsun dedim. Kestane pahalılıktan kebap olamıyor." CİHAN
20 Kasım 2015 13:57
DİĞER HABERLER