Kars'ta kışın habercisi kestaneciler, kaldırım kenarlarında yerlerini aldı. Kestane kebabın kilosu 25 liradan satılırken, vatandaşlar atıştırmalık şeklinde gram olarak almayı tercih ediyor.
15 yıldır kestanecilik yapan Bülent Bekdemiroğlu, kestane sezonunu açtıklarını ve Mart ayına kadar, kar, kış ve soğuk demeden eksi 40 derece soğuklarda gece saat 22.00'lara kadar vatandaşlara satış yaptıklarını söyledi. Kestanenin kilo işi değilde genelde atıştırmalık olarak gram işi tercih edildiğini anlatan Bekdemiroğlu, sabah saat 07.00'da işe koyulduklarını, ilk önce boru mangal kömürü ile ateşlerini hazırladıklarını saat 11.00 soralarında tezgahlarını açtıklarını belirtti. Bekdemiroğlu, özellikle Sinop ve Balıkesir'den getirttikleri kestanelerin tombul taraflarına çizik atıp sobalarına dizdiklerini ve pişirip satışa sunduklarını kaydetti.
İki cins kestane olduğunu sözlerine ekleyen Bekdemiroğlu, "Tezgahımızdaki kestaneler kebaplık kestanedir. Bakkalda, markette satılan kestanelerden değildir. Tüylü kestaneler tavaya attığın zamanda pişmez. İki çeşit kebaplık kestane vardır. Biri kuzu cinsindendir diğeri de şekerci cinsindendir. Genelde Sinop tarafında yetişir. Balıkesir, Kastamonu ve Aydın'da vardır." diye konuştu.
Kestanenin herkes tarafından sevilen, kış mevsimi ile özdeşleşmiş çok lezzetli, sağlıklı ve besleyici bir atıştırmalık olduğunu aktaran bir başka satıcı Kamuran Kuşcu ise kış akşamlarının soğuğunda kestane kebap yemenin keyfinin bir başka olduğunu ifade ediyor. Kuşcu, "Kestane hastalıklara karşı iyi geliyor. Vücudun direncini yükseltiyor. Kış hastalıklarına iyi geliyor." dedi.
KESTANE, B1, B2 VE C VİTAMİNİ DEPOSU
Öte yandan kestane, yüksek nişasta oranı, protein ve yağ oranının düşük olması ile dikkat çekiyor. Potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ve B1, B2 ile C vitaminleri ile ise kestane doyurucu bir besin olma özelliğine sahip. 100 gram kestane 160 kalori enerji sağlarken, 34 g karbonhidrat, 3.2 g protein, 1.8 g yağ ve 8-10 g lif içeriyor.
CİHAN