AKP, KHK’larla kamudan ihraç edilen ve güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlandığı için atanamayan hekimlere özel hastanelerde de çalışma yasağı getiren düzenlemede değişiklik için önerge hazırladı. Ancak tartışmalı oylamada önerge sunulmadığı için madde aynen geçti.
CHP Milletvekili Ali Şeker, oylamayı, “Bir rezalet yaşadık. Faşizmin ayak seslerinin Komisyonda nasıl hayata geçirildiğine şahitlik ettik” sözleriyle eleştirdi. Teklifi sunan AK Parti milletvekilinin Gülen’le çekilmiş fotoğrafını gösteren Şeker, “Bu kişi yanı başında fotoğraf çektiriyor, ama ‘irtibatı, iltisakı yok!’ Bunun hazırladığı kanunla da insanların hayatı karartılıyor” dedi.
Gazete Duvar’ın haberine göre, OHAL KHK’siyle ihraç edilen, güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlandığı için ataması yapılmayan yaklaşık 6-7 bin hekimin özel kurumlarda çalışmasına da sınır getiren sağlık teklifinin 5. maddesi komisyondan aynen geçti.
AKP’li 6 milletvekilinin imzasıyla Meclis’e sunulan 44 maddelik sağlık teklifinin Meclis Sağlık Komisyonu’nda görüşmesi 11 saat sürdü. Görüşmeler sırasında söz alan, teklifi de imzalayan milletvekilleri arasında bulunan eski Sağlık Bakanı, AKP Milletvekili Ahmet Demircan, maddede değişiklik yapacak bir önergeleri olduğunu söyledi. Demircan önerge ile ilgili şu bilgileri verdi: “Göreve başlatılamayan kişiler eğer yeni mezunlarsa zorunlu hizmet süresi kadar diploması verilmeyecek, sonra kamuda çalışmayacak, özel hastanelerde, vakıflarda çalışabilecek, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yararlanacak.”
Demircan’ın yapacaklarını söylediği değişikliğe göre güvenlik soruşturması olumsuz çıkan hekimler 600 gün bekleyecekler. Daha sonra özelde çalışabilecekler. Ancak düzenledikleri raporlar, devlet “Ben sizinle çalışmayacağım” dediği için yargı kararlarına ve idari işlemlere esas olmayacak. Bu hekimler TUS’a girebilecek.
BU MADDE OMURGA DEĞİL OMURİLİK MADDESİ
KHK ile ihraç edilen CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da maddeyle ilgili geniş bir değerlendirme yaptı. Kaboğlu “Biz toplumsal barışı ancak hukuk yoluyla sağlayabiliriz. Hangi görüşe mensup olursak olalım hukukta buluşalım. Hukuk yolu toplumsal barışın biricik yoludur. Bu 5’inci madde çok tehlikelidir ve bu torba kanununun omurgası değil, omuriliği budur. Bunun üzerinde düşünelim. Ben eminim ki bunu çıkarırsak, bu, metinden tümüyle çıkarsa toplumsal barış konusunda, şiddete karşı, terörizme karşı ortak tavır konusunda çok önemli bir mesafe alacağız” dedi.
AKP KONUŞMALARA ‘YETER’ DEDİ
Kaboğlu’nun konuşmasının ardından AK Partili iki milletvekili müzakerelerin bitirilmesi için önerge verdi. Önergeye muhalefet partisi milletvekilleri tepki gösterirken, Komisyon Başkanı Yediyıldız, Kaboğlu’nun son konuşmasına dikkat çekerek, “Hocanın konuşmasından sonra konuşma olmaz, tatlıdan sonra tatlı yenmez” dedi. Önerge gürültüler arasında oylanıp kabul edildi, ardından madde üzerinde CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekillerinin değişiklik önergeleri okunarak oylandı ve reddedildi.
AKP ÖNERGESİ OYLANMADI
Tartışmalı oylama sırasında AK Parti’li milletvekillerince de değişiklik önergesi sunulması beklendi, ancak bu önerge sunulmadı. Böylece söz konusu madde hiçbir değişiklik olmadan komisyondan geçmiş oldu. Madde üzerinde bir yeniden görüşme olmazsa planlanan değişikliğin Genel Kurul’da yapılması bekleniyor.
KOMİSYON BAŞKANI BASKI ALTINA ALINDI
Komisyonu yakından takip eden CHP milletvekilleri yaşanan gelişmelerle ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenledi. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, komisyon kendi halinde çalışırken bir anda AKP’nin 3 Grup Başkanvekili’nin komisyon başkanını baskı aldığını ve maddeyi yasalara aykırı şekilde bir oldubittiyle oyladığını söyledi.