Kılıçdaroğlu, CHP'nin olmazsa olmazlarını sıraladı

Kılıçdaroğlu, CHP'nin olmazsa olmazlarını sıraladı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hapiste hiçbir gazetecinin olmamasını istediklerini ifade ederek, muhtemel koalisyon görüşmelerinde parti olarak olmazsa olmazlarını sıraladı.

Cumhurbaşkanın anayasal sınırlara çekilmesi başta olmak üzere asgari ücretin 1.500 TL’ye çıkartılması ve emekliye iki maaş ikramiye verilmesinin CHP’nin olmazsa olmazı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Yeni bir yol haritası çizmek zorundayız.” dedi. 

7 Haziran genel seçimlerinin ardından ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), ilk grup toplantısını TBMM’de yaptı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin 25. Dönem Meclis grubunda yoğun tezahürat eşliğinde kürsüye çıktı. Geçen yasama döneminde CHP’nin ana muhalefet partisi vazifesini büyük ölçüde yerine getirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Elimizden geldiğince bu ülkenin yurttaşlarının çıkarlarını korumaya çalıştık. Bizim için önemli olan Türkiye’dir.” dedi. 24. Döneme ait CHP’nin yaptığı çalışmalardan söz eden Kılıçdaroğlu, kendilerinin sunduğu 11 binin üzerindeki soru önergesine iktidarın cevap vermediğinin altını çizdi. 25. Dönemde çok sayıda vekilin ilk kez yemin ederek görev yapacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, yasama organının bir kanun fabrikası olmadığını, çıkartılan yasaların birilerini aklamaya yönelik olması durumunda parlamentonun güven kaybedeceğini vurguladı. Yasama organının, yürütmenin arka bahçesine dönüştürülmemesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Eğer yasama organı yürütme organının arka bahçesine dönüşüyorsa, oradan gelen teklifler hiç tartışılmadan gözü kapalı yasalaştırılıyorsa, yasama organı görevini yapmıyor demektir. Geçen yasama döneminde en büyük şikayetimiz de buydu.” diye konuştu.

‘BAYKAL’IN BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE PARLAMENTO YENİDEN İTİBAR KAZANIR’

Başbakan Davutoğlu’nun “torba kanunu artık çıkartılmayacak” mealindeki sözüne rağmen AK Parti iktidarının onlarca ‘torba kanunu’ çıkartmasını eleştiren Kılıdaroğlu, gece yarılarında geçirilen yasaların varlığından söz etti. Geçtiğimiz yasama dönemine ait yaptığı değerlendirmede Kılıçdaroğlu, bazı vekillerin Umre’deyken Genel Kurul’da varmış gibi oy kullandırtıldığını kaydetti. Bütçe görüşmelerinde Sayıştay raporlarının kırpılarak gelmesinden şikâyetçi olan Kılıçdaroğlu, yeni dönemde bu tür aksaklıkların yaşanmamasını umduklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Umuyoruz ve diliyoruz ki az önce saydığım gariplikleri, az önce saydığım haksızlıkları, az önce saydığım TBMM’nin itibarına gölge düşüren uygulamaları sayın Deniz Baykal’ın başkanlığı döneminde yaşamayız. Parlamento yeniden itibar kazanır. Yürütmenin arka bahçesi haline dönüşmez.” dedi.

KILIÇDAROĞLU: AKAN KAN YETMEDİ Mİ?

2 milyonun üzerindeki Suriyelinin mülteci olmasında kimin sorumluğu olduğunu soran Kılıçdaroğlu, ‘Suriye’ye girelim mi, girmeyelim mi’ sorusunun yönetildiğini ifade ederek Suriye’ye hangi gerekçe ile girileceğini sordu. Kılıçdaroğlu, “Akan kan yetmedi mi, şimdi Mehmetçiğin mi kanı akıtılacak?” diye konuştu. Dış politikanın hiçbir zaman iç politika malzemesi yapılmaması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Yeni bir yol haritası çizmek zorundayız. Seçimler oldu. Hiçbir parti tek başına iktidar olamadı. Bir koalisyon arayışı doğal olarak başladı. Geçen 13 yılın faturası bize çok ağır oldu.” dedi. Kılıçdaroğlu, koalisyon görüşmelerinde seçimlerde izledikleri stratejiyi izleyeceklerini söyleyerek, hangi partinin kimle koalisyon oluşturacağından çok, hangi ilkeler etrafında bir hükümetin kurulacağının önemli olduğunu vurguladı. 'Kim kiminle koalisyon yapacak' tartışmalarının eski bir anlayış olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, ilkelerden yola çıkılması gerektiğinin altını çizdi. 'Hangi ilkeler çerçevesinde koalisyon yapılmalı' sorusunun sorulması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Kurulacak olan koalisyonun demokrasiyi onarma hükümeti” olması gerektiğini söyleyerek CHP’nin seçim öncesinde ilan ettiği 14 ilkeyi tek tek izah etti. 

CHP’NİN KOALİSYONDA OLMAZSA OLMAZLARI 

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanının anayasal sınırlara çekilmesi başta olmak üzere asgari ücretin 1.500 TL’ye çıkartılması, taşeron sisteminin kaldırılması ve emeklilere bayramlarda iki maaş ikramiye ile yolsuzluk dosyalarının kapatılmamasının, CHP’nin koalisyon görüşmelerinde olmazsa olmazları arasında bulunduğunu söyledi. 

‘HAPİSTE GAZETECİ İSTEMİYORUZ’

Cumhurbaşkanın örtülü ödenek hakkının Cumhuriyet tarihinde benzerinin olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, örtülü ödenek müessesesini sadece başbakanların kullanabileceğini kaydetti. Mısır ile ilişkilerin düzeltilmek zorunda olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Hapiste gazeteci istemiyoruz. Tutuklu gazeteci istemiyoruz. Gözaltına alınan gazeteci istemiyoruz. Gazeteci özgürce yazabilmeli, siyasetçi de ondan ders almalı. Onun eleştirisini dinlemeli.” diye konuştu. Kavga ve kısır çekişmelerden uzak yeni bir siyaset anlayışını getirdiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, CHP olarak koalisyon için ilkelerini ortaya koyduklarını dile getirdi.

CİHAN

30 Haziran 2015 17:08
DİĞER HABERLER