Kılıçdaroğlu: Hiç kimsenin dini inancını siyasete malzeme yapmayacağız

Kılıçdaroğlu: Hiç kimsenin dini inancını siyasete malzeme yapmayacağız
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eğitim sistemini yeniden değiştireceklerini belirterek, imam hatip okullarını kapatacakları yönündeki iddialara cevap verdi. Kılıçdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nde imam hatip okullarını kuran parti Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Her vatandaşının çocuğuna özgürce istediği eğitimi vermesini savunan bir partiyiz. Biz sağır kulaklara söylüyorum, bir kez söylüyorum. Hiç kimsenin etnik kimliğini siyasete malzeme yapmayacağız, hiç kimsenin dini inancını siyasete malzeme yapmayacağız, hiç kimsenin yaşam tarzını siyasete malzeme yapmayacağız. Bizim anlayışımızda insan Allah'ın yarattığı en değerli varlıktır ve bizim başımızın üstünde yeri vardır."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim çalışmaları kapsamında geldiği Balıkesir'de Kuva-i Milliye Meydanı'nda, 'Yaşanacak Bir Türkiye ve CHP İktidarı' isimli mitingde halka hitap etti. Kılıçdaroğlu'na Balıkesir programında Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Balıkesir Milletvekilleri Ayşe Nedret Akova, Haluk Ahmet Gümüş, Namık Havutça, belediye başkanları ve milletvekili adayları eşlik etti. Programına yaklaşık bir saatlik gecikme ile başlayan Kılıçdaroğlu'nu meydanı dolduran coşkulu bir kalabalık ksarşıladı. Sıcak havada baygınlık geçiren bazı vatandaşlara sağlık ekipleri müdahale etti.

Sözlerine meydanı dolduran Balıkesirlileri selamlayarak başlayan Kemal Kılıçdaroğlu, Balıkesir'de olmaktan onur ve gurur duyduğunu söyledi. Önümüzde seçimlerin olduğunu hatırlatan Kılıçdaoroğlu, umudunun halk olduğunu ve halka güvendiğini söyledi. 8 Haziran'da yeni bir tarih yazılacağını, asıl hedefinin Türkiye'yi çağdaş dünyanın onurlu bir ülkesi haline getirmek olduğunu vurguladı.

Halkın 7 Haziran'da sandığı gideceğini belirterek, "Buradan bütün yurttaşlarıma sesleniyorum: Sandığa giderken bir değil iki değil en az üç kez düşünün, 13 yıldır ülkeyi yönetiyorlar. Bizim hangi sorunumuzu çözdüler? Size bir tablo sunacağım. Sandığa giderken bu tabloyu bütün vatandaşlarımın dikkatle hafızalarında tutmalarını istiyorum. 6 milyon 200 bin işsizimiz var, aylığı bin liranın altında olan 8 milyon emeklimiz var. 17 milyon yoksulumuz var. Açlık sınırında olan 1 milyon nüfusumuz var. Özgürlüğü elinden alınmış medyamız var, korkudan sesini çıkaramayan iş dünyamız var. 'Ben hak arıyorum' diye sesini yükseltenin alınıp karakola götürüldüğü bir düzen var. Bu tabloya 'evet' diyorsanız söyleyecek sözümüz yok. Ama 'Çiftçiyim üreteceğim, işsizim iş bulmak istiyorum. Yoksulluğum giderilmeli, ben de bu insanın onurlu bir vatandaşı olmak istiyorum.' diyorsanız sandığa gideceksiniz. 7 Haziran'da sandığa gideceksiniz bakacaksınız sandığa, gülerli ve onurlu bir yüzle bakacaksınız ve bir altı oku göreceksiniz orada. Büyük bir zevkle ve büyük bir keyifle altı okun böğrüne 'evet' oyunuzu basacaksınız. göreceksiniz Türkiye'yi 4 yılda farklı ve huzurlu bir Türkiye yapacağız. Sözüm söz, söz Kılıçdaroğlu sözü." dedi.

13 yılda yoksulluğun bitirilemediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, 17 milyon kişinin yoksulluk sınırında yaşadığını bildirdi. Aylık gelirinin 200 lirayı aşmayan 17 milyon insanın olduğunu belirterek, "3 milyon 750 bin hanede oturuyor 17 milyon vatandaşımız. Sözüm söz, 4 yılda yazın bir yere, hafızalarınıza kaydedin, 4 yılda Türkiye Cumhuriyeti'nde, 'Ben yoksulum' diyen tek bir aile bile kalmayacak. Sözüm söz. Her yoksul ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Asgari gelir 720 lira olacak. Aile sigortasını getirdiğimiz zaman sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Vatandaş onuruyla sosyal devletin koruması altında olacak. 3 milyon 750 bin hanede hiç bir çocuk yatağa aç girmeyecek. Kübra bebek açlıktan ölmeyecek. Sosyal devlet güçlü olarak yerinde olacak. Ve ben söz veriyorum refahı tabana yayacağız. Bütün millete yayacağız refahı." diye konuştu.

"Size bir örnek vereyim. Bu rakamı unutmayın." diyen Kılıçdaroğlu, 2002 yılında gelir dağılımından örnekler verdi. 2002 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 1'nin Türkiye servetinin yüzde 39'una sahip olduğunu, 2014 yılında ise nüfusun yüzde 1'nin Türkiye servetinin yüzde 54'üne sahip olduğunu aktardı. Halkan bu gerçeği unutmamasını isteyen Kılıçdaroğlu, "Neden 17 milyon yoklumuz var? Bu nedenle. Servet bir yerde toplanıyor, rantlar bir yerde toplanıyor, paralar yandaşa gidiyor acıyı ve sefaleti vatandaş çekiyor. Biz neyiz? Biz sosyal demokrat bir partiyiz. Biz neyiz? Bizim yüreğimizde insan sevgisi var. Biz neyiz? İnsanımızı kucaklıyoruz. Biz neyiz? Onurlu Türkiye'nin onurlu yurttaşlarını 'ayağa kaldıracağız' diyoruz. Onun için diyoruz, aç ve açıkta kimse kalmayacak." ifadelerini kullandı.

Vatandaşların, 'Başbakan Kemal' sloganları üzerine, "Siz şimdi Başbakan Kemal diyorsunuz. Vallahi abisi ve yandaşı duyarsa yüreğine iner bir taraflarından." cevabı verdi.

Siyasetin kendisi için zenginleşme aracı olmadığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, siyasetin halka adanmışlık olduğunu vurguladı. Asgari ücretle geçinenlerin sıkıntılarını sıralayan Kılıçdaroğlu, "CHP diyor ki asgari ücretten vergi almayacağım. Asgari ücret net 1500 lira olacak. 1500 liranın yüksek bir para olmadığın ben de biliyorum Ama imkan bu kadar. İnşallah önümüzdeki süreçte bu rakamı da artıracağız. 'Efendim 1500 lira veriyorsun. 1500 lira işçiye zulümdür.' diyorlar. Ben de diyorum ki: Sen kaç para alıyorsun? 12 bin lira. 12 lira alıyorsun da sana zulüm değil de 1500 lira işçiye verdik diye mi zulüm oluyor?

Asgari ücret dışında bir şey daha yapacaklarını dile getiren CHP Lideri, işsizliğin en temel sorun olduğunu hatırlattı. 6 milyon 200 bin işsizin olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Eğer bir evde işsiz varsa o evde huzur yoktur. Anne baba bekler, 'Oğlum kızım ne zaman işe girecek.' diye. İşsizlik bir toplumu derinden sarsan en temel unsurdur. İşsizliği gidermek zorundayız. Bir önemli adım atıyoruz. İlk kez yapacağız. İş garantili öğretim ve eğitim. Türkiye'deki bütün organize sanayi bölgelerinde yatılı meslek liseleri kuracağız. Çocuk okurken aileye kesinlikle yük olmayacak. İkinci sınıfı bitirdikten sonra gidecek eğitimin gördüğü alanla ilgili stajını yapacak mezun olduğu zaman işi garanti olacak. Bunu da CHP dışında düşünen başka bir siyasal parti yoktur. Neden? Çünkü CHP ülkenin gerçeklerini biliyor, ülkenin sorunlarını biliyor. Ülkenin sorunlarını çözmek için projeler üretiyor. Eğitim sistemini yeniden değiştireceğiz. Diyorlar ki, 'Bak gördünüz mü şu CHP zihniyeti var ya, CHP zihniyeti, onlar gelince din eğitimin kaldıracaklar, imam hatip okullarını kapatacaklar.' Buradan o lafları söyleyenlere açıkça ifade ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nde imam hatip okullarını kuran parti Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Her vatandaşının çocuğuna özgürce istediği eğitimi vermesini savunan bir partiyiz. Biz sağır kulaklara söylüyorum, bir kez söylüyorum. Hiç kimsenin etnik kimliğini siyasete malzeme yapmayacağız, hiç kimsenin dini inancını siyasete malzeme yapmayacağız, hiç kimsenin yaşam tarzını siyasete malzeme yapmacağız. Bizim anlayışımızda insan Allah'ın yarattığı en değerli varlıktır ve bizim başımızın üstünde yeri vardır." CİHAN
27 Nisan 2015 19:52
DİĞER HABERLER