Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı yapan emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Suriye'nin başkenti Şam'a 2 ayda bir ziyaret yapıyor. Türkiye'nin Suriye'ye çekilmeye çalışıldığına dikkat çeken Pekin, “IŞİD o bölgeden çekilirken Türkiye'yi bu şekilde rahatsız ediyor.
YPG KORİDORU İÇİN İKNA ÇABASI
Afrin ile Kobani'yi birleştiren dar bir koridorun YPG'nin kontrolünde olmasını istiyorlar. ‘Bu koridor ile Türkiye arasında olan bölge Türkiye'nin kontrolünde olsun. Bunun güneyindeki bölge ise Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolünde olsun. YPG gelirse Türkiye'ye roket atışı kesilir' mesajı veriyorlar. Türkiye'yi buna razı etmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
ÖZEL KUVVETLER SURİYE'YE GİRECEK
Genelkurmay Başkanı ile de görüştüğünü açıklayan Pekin, “Bana, Suriye'nin kuzeyinde Özel Kuvvetler'in görev yaptığını söyledi. Özel Kuvvetler'i keşif için göndermişler. Suriye'nin 25-30 kilometre içine girecekler, Türkiye Kilis'in o tarafını kontrol edecek. TSK, zırhlı tugay ile orayı harmanlayıp dönse, orada hiç birşey kalmaz. Türkiye'yi karadan sokmuyorlar, uçak da uçurtmuyorlar. Türkiye bu harekatı yapmak zorunda. Aksi halde planladıkları gibi YPG koridorunu kuracaklar” şeklinde konuştu. Suriye ve PKK meselesinin başkanlıkla halledilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Pekin,
DEVLETE OLAN GÜVENİ AZALTIYOR
“Erdoğan'ın tek konusu iktidarda kalmak. Ancak iktidarda kalırsa şimdiye kadar yaptığı ‘yasa dışı faaliyetler kendisine ve çevresine sorulmaz' diye değerlendiriyor büyük ihtimalle. Başkanlık da olsa Türkiye'nin gücü sonuçta aynı. Asker, yapılması gerekeni yapıyor. Erdoğan, başkanlık için Kilis roketlerini ve AB'nin terör tanımının değiştirilmesi talebini kullanıyor. Kilis'e atılan roketler ve patlayan bombalar, devlete olan güveni azaltıyor. Yaşananların başkanlık sistemiyle alakası yok. Türkiye Suriye'yi hedef aldığı için bugünler yaşanıyor” diye konuştu.
BAŞKANLIK ATEŞ ÇEMBERİNİ ARTIRIR
“Başkanlık ateş çemberini söndürmez” diyen emekli Korgeneral Pekin, şöyle devam etti: “Tayyip Bey, sınırlardaki krizleri, başkanlığa argüman olarak kullanıyor. Davutoğlu ABD ve Batı'ya daha yakındı. Tayyip Bey onlardan uzaklaştı. Başkanlık sistemi olduğunda, Türkiye'deki ateş çemberi sönmez daha da artabilir. Çünkü bu sefer Türkiye'de daha büyük olaylar yaşanabilir. Türkiye kalkışmaya zorlanabilir. Halklar arasında kavga çıkmaya başlar. Türkiye'ye ambargo ve bazı yerlerden dışlanması olabilir. Ekonomide darlık gelecektir.”
PKK ŞİRKETLERİNE KAYYIM YOK
Sadece güvenlik güçleriyle terörle mücadele olmayacağını söyleyen Pekin, “PKK'yı destekleyen iş adamı ile mücadele yok. Şirketlere kayyım atanıyor ama PKK'ya destek veren firmalara kayyım atanmıyor. PKK'ya yakın şirketlere birşey yaptığınız zaman Diyarbakır'dan Van'dan o kadar oy alamayacak. Dolayısıyla oy potansiyeli olarak bakılıyor” şeklinde konuştu.
ŞAM İŞ BİRLİĞİNE HAZIR
22 Mayıs'ta Beyrut üzerinden karayoluyla yeniden Şam'a gideceğini belirten Pekin, 5 yıldır savaşın yaşandığı Şam'daki tabloyu özetledi: “Türkiye konusunda Beşar Esad'ın sorunu yok. Bütün sorunu Erdoğan'a yüklemişler. Türkiye ile işbirliği yapmaya hazırlar. Türkiye bir adım atsa onlar 10 adım atacak. Esad, Şam'da sarayında yaşıyor. Şam'da hayat güllük gülistanlık. ABD, Rusya, İran başta olmak üzere bütün ülkelerin Şam ile görüşmeleri devam ediyor. Yıkılan bölgelerin yapım çalışması başlamış. Dünyadaki inşaat firmaları akın ediyor. Bir tek Türkiye yok.”