Kimse Yok Mu, uluslararası yardımları New York'ta anlattı

NEW YORK (CİHAN)- Hayırseverlerden topladığı bağışları insani yardım faaliyetlerinde kullanan uluslararası sivil toplum kuruluşu Kimse Yok Mu (KYM), New York'ta düzenlediği panel ile dünya genelinde yaptığı yardımları anlattı.

New York'un Manhattan adasında düzenlenen uluslararası panelde konuşan Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) danışman üyesi KYM gönüllülerinden Zehra Çolak, derneklerinin bugüne kadar 113 ülkede insani yardım yaptığını ve bunu da 200 binden fazla gönüllüsü sayesinde hayata geçirebildiklerini dile getirdi. Yardıma ihtiyacı olan kimselere din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeksizin hizmet götürdüklerini aktaran Çolak, bugüne kadar Haiti'den Pakistan'a, Filipinler'den Afrika'ya birçok ülkede felaketzedelerin yardımına koştuklarını söyledi.

BİRÇOK ÜLKEDEN ULUSLARARASI ÖDÜL

Çolak, yardım çalışmaları kapsamında Birleşmiş Milletler Göçmen Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile de Suriyeli mültecilere yönelik yardım faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Erbil'de yerel hükümet, Hatay'da ise Japon devletiyle ortaklaşa olarak Suriyeli sığınmacılar için okul inşa ettiklerini kaydeden Çolak, bunun yanında yetim çocukların bakımı için de KYM'nin barınmadan eğitime kadar yardımda bulunduğuna dikkat çekti. Bugüne kadar KYM'nin birçok ülkeden uluslararası ödül aldığının altını çizen Çolak, bunlardan birisinin de Belçika Dışişleri Bakanlığı'nın 'Kral Baudouin Afrika'nın Kalkınması' ödülü olduğu bilgisini verdi.

Çolak, KYM'nin dünya genelinde 113 ülkede eğitimden, gıdaya, yetim çocuklardan kadınların statüsünü güçlendirmeye kadar sosyal sorumluluk içeren faaliyetlerini katılımcılarla paylaştı.

Panele Japonya'dan katılan Milletvekili Akiko Kamei, ülkesinin Sri Lanka ile Bangladeş'te kadının statüsünün güçlendirilmesi için mikro finans girişimlere maddi yardımlar yaptığını dile getirdi. Japon toplumunda yardımlaşma kültürünün çok gelişmiş olduğunu dile getiren Kamei, Japonya'nın 2011 yılında yaşadığı tsunami ve nükleer felaketin yaralarını da kısa sürede sarmalarının bu sayede olduğunu vurguladı. Toplumsal dayanışmanın arttırılmasının ancak bilinçli insanlar yetiştirmekle mümkün olacağına işaret eden Milletvekili, bu bağlamda kadınların hem eğitim hem de maddi yönden statülerinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

TAYLANDLI PROFESÖR TAM BİR BAŞARI ÖRNEĞİ

'Mikro Finans ve Kadınların Güçlendirilmesi için mesleki Eğitim' başlığı altında yapılan panele Panele Milletvekili Kamei ile birlikte Tayland Oriental Medicine Rangsit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Krisana Kraisintu da katıldı.

Üniversitesinin gelenekten gelen değerleri günümüze dönüştürerek başarılı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kraisintu, "Tüm başarım eldeki mevcutları teknoloji yardımı ile günümüze uyarlamakla oldu." dedi. Kendisinin birçok doğal üründen vitamin ürettiğini ve Avrupa dahil dünyanın birçok ülkesine de ihraç ettiğini belirten Kraisintu, "Benim yaptıklarımı Afrika'da ya da dünyanın başka birçok ülkesinde diğer kadınlar da yapar. Ülkemizde yetişen ürünlerden vitamin hapları üretebilmek için üzerinde altı yıl çalıştım. Bunu ben yapabildim ise diğer kadınlar da yapabilir. Asıl olan eldeki imkanları, ürünleri günümüze dönüştürmek ve pazar oluşturabilmektir." dedi.

Sunumunu video eşliğinde yapan Kraisintu, kadının statüsünün güçlendirilmesi adına üniversitesinde eğitim gören kız çocuklarının yetişmesine özel önem arz ettiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) danışman üyesi olan KYM, on binlerce gönüllüsüyle din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm dünyada insani yardım faaliyetleri gösteren uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Alan el ile veren el arasında bir köprü vazifesi gören KYM, yurt içinde 40 şubesiyle 81 ilde ve dünyada 113 ülkede faaliyet göstermektedir. CİHAN
12 Mart 2015 13:32
DİĞER HABERLER