Kimse Yok mu'ya yönelik 'terör' yaftasına tepki : Yetimin ekmeğine mani olmayın

Milyonlarca ihtiyaç sahibine yardım eli uzatan, dünyanın en etkin 100 sivil toplum kuruluşu arasına seçilen KİMSE YOK MU Derneği (KYM) hakkında 'silahlı terör örgütü' suçlamasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmasına, Türkiye'den ve dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Kırgızistan'da başta yetim çocuklara yönelik önemli projeler gerçekleştiren ve yardımlar yapan derneğe yapılan suçlamalar, bu ülkede de yankı uyandırdı.

Kırgız halkı, derneğin birçok yetim ve kimsesizleri barındıran okul ve yurtlara yardımda bulunduğunu hatırlatarak, yapılan baskıya tepki gösterdi. Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Kimse Yok mu'nun yardımda bulunduğu kurumların yetkilileri, derneğe yöneltilen suçlamaları anlamakta zorlandıklarını belirtti.

YETİM ÇOCUKLARA YURT

Bişkek'teki Togolok Moldo Kimsesiz Çocuklar Yatılı Okul Müdürü Rustam Atayev, okulun tamirinin ve faaliyete geçmesinin Kimse Yok mu'nun yardımları sayesinde gerçekleştiğini söyledi. Yardım ve desteklerinden dolayı derneğe minnettar olduklarını belirten Rustam Atayev, "Okulda, ülkenin tüm bölgelerinden gelen yetim çocuklar ve zor aile koşullarında yetişen çocuklar eğitim görüyorlar. Bakımsız kalan bu okulun binası, Kimse Yok mu tarafından 4 ay gibi kısa bir sürede tamamen yenilendi. Kimse Yok mu toplamda 1 milyon dolara yakın yardım sağlayarak okulu tamamen yeniledi. Ayrıca, dernek tarafından, yetim çocukların kalacağı bir yurt inşa edildi. Yurdun maliyeti de 1 milyon doları buldu. Derneğin ülkemize yönelik yardımları bununla sınırlı değil. Önümüzdeki 3 sene için ise, öğretmenlerimizin maaşlarından, öğrencilerin yemek, barınma, elbise ve sosyal aktivitelerine varıncaya kadar tüm okul giderlerini Kimse Yok mu karşılamayı taahhüt etti." ifadelerini kullandı.

Kimse Yok mu'nun ihtiyaç sahibi insanların olduğu her yere yardım elini uzattığını, yetimlere sahip çıktığını, yoksullukla mücadele ettiğini, eğitim, sağlık, barınma ihtiyacı gibi konularda hiçbir ayrım gözetmeksizin destek sağladığını hatırlatan Atayev, "Yapılan bu hayırlı işler Kırgız halkına örnek teşkil ediyor. Bu tür yardımları gören Kırgız halkı da etkileniyor ve biz de buna benzer neler yapabiliriz diye soruyorlar." dedi.

YETİMİN EKMEĞİNE MANİ OLANLAR, VEBAL ALTINDADIR

Atayev, Türkiye'de son zamanlarda Kimse Yok mu Derneği hakkında yaşanan gelişmelerin kendilerini de çok üzdüğünü ve bu olumsuz durumdan dolayı okula yapılan yardımlarda aksamaların yaşandığını söyledi. Atayev, "Dünyada yardıma muhtaç bunca insanı ve yardıma hazır bunca gönüllüyü bir araya getirerek, projelerini uzun yıllardır şeffaf ve verimli bir şekilde yürüten KİMSE YOK MU DERNEĞİ'nin baskı altına alınmasından Türkiye hükümetinin nasıl bir fayda sağlayacağını anlamakta zorlanıyoruz. Dileğimiz bu haksız duruma biran önce son verilmesi ve kimsesiz yetime uzanan bu hayır köprüsünün faaliyetlerine devam etmesidir. Diğer türlü yaşanacak olumsuzluklar sebebiyle yetimin ekmeğine mani olanlar vebal altındır." dedi.

Kimse Yok mu Derneği'nin yardımları ile açılan kimsesiz ve yetimler okulunda okuyan 13 yaşındaki Kutkeldi, Isıkgöl şehrinden gelerek Bişkekt'e açılan okulda eğitimini sürdürdüğünü belirtti. Okul ve yurttaki şartlardan çok memnun olduğunu ifade eden Kutkeldi, "Böyle bir okulda okuyacağımı hayal bile etmemiştim. Okulumuzda anadilimiz Kırgız dilinin yanında İngilizce, Türkçe ve Korece öğreniyoruz. Bize bu yardımda bulunan insanlara çok teşekkür ediyorum. Onların yaptıkları yardımları ben ve arkadaşlarım hayatımız boyunca unutmayacağız. Kimse Yok mu'dan ve Türk halkından yardımların aksamadan gelmesini ve bizim gibi başka insanlara da sahip çıkmalarını istiyoruz." dedi.

Calalabad şehrinden gelerek okulda eğitim alan 7. sınıf öğrencisi Akılay da , böyle bir okulda okumaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Ben Kimse Yok mu Derneği'ne öncelikle yaptığı büyük hizmetler için teşekkür etmek istiyorum. Derneğin bizlere yaptığı yardımları asla unutmayacağız. Büyüyünce ben de böyle bir dernekte çalışarak, bize nasıl sahip çıkılıyorsa aynı şekilde kimsesiz ve yetimlere sahip çıkmak ve onların elinden tutmak istiyorum. Bize ve tüm insanlığa yaptığınız faaliyetlerin durmaması ve başarıya ulaşması için dua ediyoruz." dedi.

KIRGIZİSTAN'DA BU DERNEĞİN HAYIRLARINI DUYMAYAN YOKTUR

Bişkek'te bulunan Petrovka Yetimhane'sinde 10 yıldır müdürlük yapan Venera Nasbekova, Kimse Yok mu Derneği'nin okullarına yaptıkları yardımlardan dolayı kendilerine minnettar olduklarını ve bu yardımları hiçbir zaman unutmayacaklarını belirtti. Nasbekova, derneğin okuldaki engelli ve yetim çocukların hayata tutunabilmeleri için her türlü desteği kendilerine sağladığını dile getirdi. Kış mevsiminin kendileri için her zaman zor bir süreç olduğundan bahseden Nasbekova "Ama dernek çocukların o zorluğu hissetmemeleri için, bize kışlık elbise ve ayakkabıları, battaniyeler verdi. Derneğin organizesiyle yetim çocuklara müzelere gezi turları, bayramlarda eğlence merkezlerine gezi, dışarıda yemek programları düzenleniyor. Çocukların yüzü bur tür etkinliklerle gülüyor, mutlu oluyorlar. Öğrencilere elbise, okulumuz için eğitim malzemeleri takdim ediyorlar. 'Kırgızistan'da bu derneğin hayırlı işlerini duymayan insan yoktur 'diye düşünüyorum. " dedi.

Bir yardım kuruluşuna terör yaftasını duyduğu zaman çok şaşırdığını ve kararı anlamsız bulduğunu belirten Nasbekova, " Kimse Yok mu ve bunun gibi derneklerin faaliyetlerini durdurmalarının mümkün olduğunu hiç sanmıyorum. Çünkü, dünyada bizim gibi onların yardımlarına muhtaç olan insanlar çoktur. Ülkemiz zor zamanlar geçirirken, böyle derneklerin olması iyidir. Onlar bize yardım yaparken, devletten hiç maddi destek almıyorlar." ifadelerini kullandı. Derneğin yaptığı işlerin büyük sevap olduğundan bahseden Nasbekova, onları durdurmanın ise büyük bir günah olduğunu belirtti.

YARDIM KURULUŞU SİYASETE ALET EDİLMEMELİ

Derneğin yetkilileri ile görüşme fırsatı bulduğunu belirten Nasbekova, "Onların, yetim çocukların iyi bir hayat yaşayabilmesi, anne-babasız kaldıklarını hissettirmemek için ellerinden gelen herşeyi yapmak istediklerini gördüm. Faaliyetleri durdurulursa ile bu insanların hayır işlerden vazgeçeklerini sanmıyorum. Dünyadaki yardıma muhtaç insanlara yardım eden derneğin siyasete karıştırılması üzücü bir şey. Onlara destek çıkmak, yardım alanlarını daha da büyütmek lazım. Okulumuz ve okuldaki 132 çocuğun adından Kimse Yok mu Derneği'ne teşekkür ediyorum. İşlerinin devam etmesini istiyorum. " ifadelerini kullandı.

50 tane kimsesiz çocuğun eğitim gördüğü Uchkun okulunun müdüresi Cemile Bazarbekova, böyle derneklerin yardımlarına son derece ihtiyaç olduklarını belirterek, Kimse Yok mu'nun yardımlarının durdurulmasını istemediklerini söyledi. Kış mevsiminde okuldaki çocukların hiçbirinde kışlık ayakkabıların olmadığından bahseden Bazarbekova," Bu zor zamanda Kimse Yok mu bize destek çıktı. Ayakkabı, mont, spor elbiselerini beden beden olarak bize verdiler. Kışın ısıtma sistemimiz bozulmuştu, dernek bize yenisini temin etti. Onları gezdirmeye bizim maddi gücümüz yetmiyordu, dernek, gezi, eğlence ve yemek programları gerçekleştiriyor. Programlardan sonra çocukların yüzleri gülüyor, mutlu oluyorlar." dedi. Dernek tarafından yapılan işlerin kutsal olduğuna inandığını söyleyen Bazarbekova, yapılan söz konusu suçlamaları anlayamadıklarını sözlerine ekledi.

Camalidin Süleymanov da Belovodski ıslah evinde çalışıyor. Kimse Yok mu Derneği'nin kendilerine yaptığı yardım sayesinde ayakta kalabildiklerini dile getirdi. Kimse Yok mu'nun yaptığı yardımların okul için çok değerli olduğunu belirten Süleymanov, " Elbiseler devlet tarafından bize verilmediği için, tümünü Kimse Yok mu'dan alıyoruz. Böyle kimsesiz çocukların halinden anlayan derneklerin olması biz sevindiriyor. Ondan dolayı Kimse Yok mu'nun yaptığı yardımlar bizim için çok değerli. Dernekle yaptığımız programlardan sonra çocuklarda olumlu bir değişimin olduğunu fark ediyoruz. Mesela spor elbiseleri verdikten sonra çocuklar sporla ilgilenmeye başladı." diyor.

DERNEĞİN FAALİYETLERİNDEN ÇOK ETKİLENDİM

Başkent Bişkek'teki Oktyabirski İlçesi Eğitim Müdürü Evgenya Strokova, Kimse Yok mu'nun davetiyle Türkiye'ye gittiğini belirterek, "Öncelikle Türkiye'yi ziyaretimden çok memnun oldum. Türk insanının ve Kimse Yok mu'nun hayırseverliği karşısında çok etkilendim. Kimse Yok mu'nun farklı ülkelerde yaptığı faaliyetleri gördüm, yaptıkları işlerdeki samimiyeti, hassasiyeti, ciddiyeti yerinde gördüm. Beni en çok etkileyen, Kimse Yok mu derneğinin binlerce gönüllüsünün hiç ayrıt etmeden dünyanın her tarafındaki mağdurlara yardım elini uzatmasıdır. Bu derneğe gönül veren insanları yürekten tebrik ediyorum ." dedi.

Strokova, Kimse Yok mu'nun destek ve yardımları ile başkent Bişkek'te açılan Togolok Moldo yatılı okulu için kendilerine minnettar olduklarını ifade ederek, "Okulu neredeyse tamamen inşaa ettiler diyebilirim. Okul bahçesinden, sınıflarına kadar, teknolojik donanımdan yurttaki imkanlarına kadar en ileri seviyede bir okul meydana getirdiler. Okuldaki yetim çocuklar için kendilerini evlerinde hissedebilecekleri bütün imkanları hazırladılar. Öğretmen ve belletmenler öğrencilere anne-baba şefkati ile yaklaşıyorlar. Bunlar bizim çok önemli. Yapılan bu güzel işlerden dolayı şahsım ve ülkem adına kendilerine tüm kalbimle teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

KİMSE YOK MU İKİ ÜLKE ARASINDAKİ HAYIR KÖPRÜSÜDÜR

Dernekle alakalı son dönemde yaşananlara da değinen Strokova, "Kimse Yok mu Türkiye'den Kırgızistan'a uzanan hayır köprüsüdür, Türkiye'nin Kırgızistan'a uzanmış dostluk elidir. Dileğimiz, Kimse Yok mu'ya yönelik bu ve benzeri davalardan en kısa zamanda vazgeçilmesi ve derneğin faaliyetlerine devam etmesidir. Dernek yetkilileri üzülmeden ve ümitsizliğe kapılmadan hayır işlerine devam etmeliler. Ben iyiliğin her zaman galip geleceğini inanıyorum. Derneğin Kırgızistan'da ve dünyada ektiği bu şefkat tohumları büyüyecek ve işte o zaman bütün dünya yapılan bu faaliyetlerden dolayı onlara minnet duyacaktır." dedi.

Kırgızistan'da faaliyet gösteren, 'Elim Barsınbı' (Halkım Var Mısın) Derneği'nin Başkanı Habibilla Arzıkulov, kurum olarak Kırgızistan'daki yardıma muhtaç, kimsesiz, yetim çocuklara, yaşlılara ve hastalara yardımda bulunduklarını belirterek Kimse Yok mu Derneğ'inin kendilerine büyük desteklerde bulunduğunu ve birçok projeyi onlar sayesinde gerçekleştirdiklerini söyledi. Özellikle başkent Bişkek'teki Togolok Moldo Yatılı Okulun inşaatını, tamir ve tadilat çalışmaların tamamını Kimse Yok mu'nun üstlendiğini ifade eden Arzıkulov, öğrencilerin ihtiyaçlarından elbisesine kadar, okulun masraflarından yemek giderlerine kadar tüm giderlerini de derneğin üstlendiğini hatırlattı.

"Dernek Kırgızistan'da kimsesizlerin kimsesi oldu. Kimsesiz ve yetimlere sahip çıkmanın yanı sıra onları geleceğe hazırlayan birçok projeler de hazırladı." diyen Arzıkulov, son dönemde Kimse Yok mu'ya yapılanlar ile alakalı olarak, "Bir yardım derneğinin terörle birlikte anılması son derece üzücü. Kimse Yok mu Derneği'ni yıllardır tanıyoruz. Yaptığı sadece yardım faaliyeti. Güzel ve hayırlı işler yapıyorlar. Kimsesize, fakire, garibana yardım yapan bir kurumun faaliyetlerini engelleyerek terörle ilişkilendirmek haksız bir tutumdur. Yaptıkları faaliyetler ve hayırlar ortada. Bir sivil toplum kuruluşu olan Kimse Yok mu Derneği'ni terör örgütüymüş gibi yargılanması ne vicdanla, ne ulusal ne de uluslararası hukukla bağdaşmaktadır." dedi.
CİHAN
29 Nisan 2015 11:49
DİĞER HABERLER