Türkiye'de ve dünyada sayısız hayır hizmetlere imza atan Kimse Yok Mu Deneği Kırgızistanlı yetimlere de elini uzattı.
Başkent Bişkek'te Kimse Yok Mu Derneği tarafından yaklaşık 2 milyon 284 bin dolara yaptırılan yetimhane Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından açıldı.
Cumhurbaşkanı Atambayev'in isteği üzerine harekete geçen Kimse Yok Mu Derneği Cumhurbaşkanı'nın kurdurduğu hayır vakıfı adına Kırgız yetimlerin hem eğitim göreceği hem de yatılı kalacağı eğitim kompleksine destek vererek 4 ay gibi kısa sürede hizmete açtı. Kompleksin açılış töreni Cumhurbaşkanı Atambayev tarafından gerçekleştirildi. Kimse Yok Mu Derneği'ne teşekkür eden Atambayev, Kimse Yok Mu adının çok anlam ifade ettiğini belirtti.
'TÜRK KARDEŞLERİMİZE MÜTEŞEKKİRİZ'
Yetim, yoksul ve kimsesize farklı bir bakış, farklı bir destek gerektiğini ifade eden Atambayev, yetimlere sahip çıkmanın Kur'an'ın bir emri olduğunu kaydetti. "Bulunduğumuz okulun her şeyi mükemmel yapılmış" diyen Atambayev, "Türk kardeşlerimize müteşekkiriz" dedi. Geçmişte Kaymakamlık da yaptığını anlatan Atanbayev, "O dönemlerde kimsesizlerin ve huzurevlerinin sakinleri arasında Kırgız uyruğu çok ender rastlanırdı. Kırgız milleti çocuğunu ve ebeveynini bırakmazdı. Günümüzde durum değişti. Maalesef eski hassasiyet azaldı." diye konuştu. Konuşmasının ardından Okul defterini imzalayan Atambayev, eğitim kompleksini gezerek okulla ilgili idarecilerden detaylı bilgi aldı.
YARDIM GÖNÜLLÜLERİNİN DESTEĞİYLE KISA SÜREDE TAMAMLANDI
90'lı yıllarda yapılan, bir bölümünde normal eğitim görülen ve bakımsız kalmış binanın yetimlere tahsis edilmesiyle Mayıs ayında Kimse Yok Mu harekete geçti. Yardım gönüllülerinin desteğiyle kısa sürede finansman sağlandı. Bina baştan sonra elden geçirildi. Bahçesinden sınıfına kadar her yer yeniden yenilendi. Modern bilgisayar laboratuarları, yüzme havuzu, spor salonu ve yatakhaneleriyle muhteşem bir eğitim yuvasına dönüştürüldü.
80 YETİMİN KAYDI YAPILDI
İnşaat faaliyetlerinin yanı sıra yetimlerin tespit edilmesi için harekete geçen okul yönetimi Kırgızistan genelinde 80 yetim tespit ederek okula kaydını yaptı. Yetimlerden 50'sinin hem annesi hem de babasının olmadığı, 20'sinin anne-baba'dan birisinin olmadığı, 10 kadarının da ailesinden alınarak koruma yurtlarında barınan çocuklardan oluştuğu öğrenildi. Kırgız yasalarına göre okula kaydı yaptırılan yetimlerin bakımı mahkeme kararıyla okul müdürüne veriliyor.
Basın mensuplarına bilgilendiren okul müdürü Rüstem Atayev, çocukların okulda sadece eğitim görmeyeceklerini aynı zamanda meslek edinmelerinin de sağlanacağını anlattı. Yetim çocukların mezuniyetinden sonra iş sahibi olup evlenene kadar takip edileceğini aktaran Atayev, okulda öğrencilerin Türkçe, İngilizce ve Korece dillerini de öğreneceklerini belirtti. Atambayev'in yetim çocukların çektiği sıkıntılarla şu ilginç bilgileri verdi: "Biz normal eğitim gören çocuklara ne olacaksın dediğimizde bize genellikle, doktor, öğretmen gibi meslekleri söylerler. Ama bu çocuklar fırıncı, elektrikçi, kaloriferci gibi yaşadığı sıkıntıların çözümüyle ilgili meslekleri söylediler"
Kimse Yok Mu tarafından eğitime hazırlanan okula Kırgızların milli şairi Toğolok Moldo'nun adı verildi.