Türk-İş Trabzon İl Temsilcisi Gökhan Gedikli, kamuoyunda 'kiralık işçilik' olarak tanımlanan düzenlemenin 'paralı kölelik' sistemi olduğunu söyledi.
Türk-İş, Başbakanlık tarafından Meclis'e sevk edilen ve kamuoyunda 'kiralık işçilik' olarak tanımlanan 'İş kanunu ile Türkiye İş Kurumu kanununda değişiklik yapılmasına dair' kanun tasarısının geri çekilmesine yönelik 81 ilde imza kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında Türk-İş Trabzon İl Temsilcisi tarafından Atatürk Alanı'nda imza için stant kuruldu. Türk-İş İl Temsilcisi Gökhan Gedikli, konuyla ilgili Gazeteciler Cemiyeti'nde yaptığı açıklamada, tasarı ile yapılmak istenen düzenlemelerin birçok işçi için tehdit niteliği taşıdığına dikkat çekti. Gedikli, düzenleme kanunlaşırsa mevcut 10 milyon çalışana kiralık işçilik yolunun açılacağını, işçi ayrımının yasallaştırılacağını, işverinin işçiyi istediği gibi çalıştıracağını ve işçilerini taşeronluğu bile arar hale geleceğini öne sürdü.
Tasarıyla yaklaşık 10 milyon çalışanın çalışma biçimi değiştirilerek 'kiralık işçi' yapılmasının yolunu açılacağını ifade eden Gedikli, şunları kaydetti: "TBMM'ye gönderilen tasarıda, işverinin 'kiralık işçiyi' istediği koşullarda çalıştırmasının yolu açılmakta ve çalışanın yasal güvencesi ortadan kaldırılmaktadır. İşveren 'esaslı gerekçesi' varsa, kiralık işçiyi emsal işi yapan işçilerden farklı koşullarda çalıştırabilecektir. 'Siparişlerim var' gerekçesine sığının işveren, kiralık işçisini fazla mesai, dinlenme hakkı, haftalık izin gibi haklardan mahrum bırakarak çalıştırabilecektir. Bu tür suistimallerin önlenmesine yönelik hiçbir düzenleme tasarıda yer almamaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinde dahi sıkıntılı uygulamalara neden olan ve bu nedenle tartışılan kiralık işçilik düzenlemesi, Türkiye gibi çalışma hayatındaki kuralları henüz oturmamış bir ülkede uygulandığında çok daha vahim sonuçlara yol açacaktır."
Gedikli, taşeron uygulamasına dahi çalışanlar için aratacağını savunduğu düzenlemenin, modern dünyanın adeta 'paralı kölelik' sistemi olduğunu iddia etti. Türk-İş olarak, mevsimlik tarım işçileri, evde bakım hizmetleri ile ev temizlik işlerinde çalışanların sosyal güvenceye kavuşturulmaları için düzenleme yapılmasını gerekli bulduklarını vurgulayan Gedikli, bu ihtiyacın özel istihdam büroları aracılığı ile geçici iş ilişkisi kurulmasının gerekçesi olmaması gerektiğini belirtti.
Cihan CİHAN