New York Times, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıya dair bir makale yayımladı. Makale için görüş alınan televizyon yorumcusu Cem Küçük'ün, "Ben şu an Hürriyet'e istediğimi yaptırabilecek güce sahibim" demesi dikkat çekti.
ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times, Türkiye’de basın özgürlüğünü ele aldığı makalesi için Star gazetesinin eski yazarlarından Cem Küçük’le de görüştü. Küçük’ü ilk aradıklarında iş arkadaşlarından “Kendisine cumhurbaşkanlığı ofisinden daha kolay ulaşırsınız” yanıtını aldıklarını yazan New York Times, Küçük’ün şu sözlerine yer verdi: “Medyada şu an ben ve bana benzeyen bazı arkadaşlarım onlara baskın gelmeyi başardık. Mesela ben şu an Hürriyet’e istediğimi yaptırabilecek güce sahibim. Artık ülkeyi, halkı biz yönetiyoruz.”
‘DERİNLEMESİNE BİR BASKI’
New York Times’ın ‘Türkiye’nin özgür basını Erdoğan’ın baskısı altında köreliyor’ başlıklı makalesinde, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana yaklaşık 120 gazetecinin gözaltına alındığına dikkat çekildi. New York Times, Gazetecileri Koruma Komitesi’nin verilerine göre Türkiye’de şu an Çin’den daha fazla gazetecinin hapishanede olduğunu hatırlattı; “Bu tutuklamalar, sadece özgür basını değil, ifade özgürlüğünü de bastırma amaçlı derinlemesine bir çabanın en açık örnekleri” ifadesini kullandı.
Gazete, ‘eski Miss Turkey birincilerinden Merve Büyüksaraç’a bile cumhurbaşkanına hakaret davası açıldığını’ yazdı. New York Times, Türkiye’nin Twitter’dan en fazla mesaj kaldırmasını isteyen ülke olduğunu da belirtti.
‘FOTOĞRAFLARA BİLE KARIŞIYORLAR’
New York Times AK Parti hükümetinin medya üzerindeki baskısını OHAL sonrası artırdığını vurgularken, tutuklanma korkusuyla adını vermek istemeyen bir gazeteci şu yorumu yaptı: “Artık Erdoğan’ın iyi görünmediği bir fotoğrafı basmak bile sorun oluyor. Artık bakanlar bize telefon ediyor ve ‘Neden o fotoğrafımı yayımladınız? Ben onu beğenmedim’ diyebiliyor.” Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu da, New York Times’a “Gazetecilik hükümet tarafından rehin alındı” diye konuştu.
CEM KÜÇÜK İÇİN ‘KİRALIK KATİL BENZETMESİ
New York Times haberinde, Türkiye’de bağımsız görüşlü gazeteciler açısından bir sorun da şu ifadelerle ele alındı: “Bağımsız görüşlü gazetecilere karşı en öldürücü saldırıların bazıları, Erdoğan yanlısı basında çalışan ve meslektaşları arasında ‘kiralık katil’ diye bilinen gazetecilerden geliyor. Önce hedefe ismini kullanarak saldırıyor, ardından sindirilmiş medya kuruluşu sahiplerine veya hükümete bu kişinin kovulması veya hapse atılması için şahsen lobi yapıyorlar. Bu isimlerin en meşum ve etkili olanı, Cem Küçük isimli televizyon yorumcusu ve sosyal medya aktivisti.”
New York Times, bir muhabirinin söyleşi için Küçük’ü aradığında ‘kendisine cumhurbaşkanlığı ofisinden daha kolay ulaşabilecekleri’ yanıtını aldığını yazdı. Küçük ise bunu New York Times’dan duyduğunda, ‘cumhurbaşkanlığı çalışanı olduğu’ iddiasını reddedip, “Hayır, hayır. Erdoğan’a çok yakınım” dedi.
"HAPİSTEKİ GAZETECİLER HAK EDİYOR"
Cem Küçük, ‘meslektaşlarını karaladığına’ dair soruya ise “Bana ne dedikleri umrumda değil. Türkiye’nin her yerinde beni seviyorlar” yanıtını verdi. Hapisteki gazeteciler için “Bunu hak ediyorlar” iddiasında bulunan Küçük, Batı’da da gazetecilerin hapse atıldığını savundu.
"CUMHURİYET ERDOĞAN'A YAKIN KİŞİLERE GEÇECEK"
New York Times’ın haberine göre Küçük, ‘Türkiye’nin geriye kalan büyük gazetelerinin kapatılmasına gerek kalmadığını çünkü onların diz çöktüğünü’ savundu. Cumhuriyet gazetesini yöneten Cumhuriyet Vakfı’nın kısa süre içinde Erdoğan’a yakın kişilere geçeceği iddiasını ortaya atan Küçük, “Ben bazı şeyleri öngörebiliyorum. Son üç yıldır yazıları gerçek çıkan tek gazeteci benim” dedi.
HÜRRİYET'E İSTEDİĞİMİ YAPTIRABİLİRİM
New York Times yaklaşık 500 milyon dolarlık vergi cezası kesilen Hürriyet ve Milliyet için “Resmi çizgiyi izlemeye başladılar” ifadesini kullanırken, makeleye Cem Küçük’ün şu sözleriyle son verdi: “Medyada şu an ben ve bana benzeyen bazı arkadaşlarım onlara baskın gelmeyi başardık. Mesela ben şu an Hürriyet’e istediğimi yaptırabilecek güce sahibim. Artık ülkeyi, halkı biz yönetiyoruz.”