Kırılan veya yerinden çıkan dişler Platelet Rich Fibrib (PRF) yöntemiyle yerine tekrar takılabiliyor.
Zekican Murat isminde kendilerine dişi tamamen çıkan bir hasta üzerinde yaptıkları işlemi anlatan Diş Hekimi Ahmet Kıvrak, “Hastamızın dişi, 10 gün kuru ortamda peçetede saklanmış. Kemik erimesi olmaması için, solüsyonda beklettik. Solüsyonda bekledikten sonra hastadan kan aldık 10 dakika boyunca santrifüj edildi. Platelet Rich Fibrib (PRF) elde ettik, yara yerine, dişin çekim boşluğuna PRF yerleştirdik. PRF yerleştirdikten sonra dişleri sabitledik. Yaklaşık bir ay boyunca sabit kaldı. Şu an hastamız gayet memnun, dişinde bir sorun yok.” dedi.
Diş Hekimi Ahmet Kıvrak, genelde genç bireyler ve çocuklarda görülen dişin çıkması veya kırılmasına PRF yöntemiyle çözüm bulduklarını aktardı. Dişin kırılmasının ya da tamamen çıkmasının en çok oyun oynarken ve travma sonucunda görüldüğüne dikkat çeken Kıvrak, "Bu durumda düşen dişler su veya süt içerisinde fazla zaman bekletmeden kliniğe başvurulduğunda müdahale edebiliyoruz. Saatle yarışıyoruz, dişlerin saklandığı ortam çok önemli. Sorunsuz, yerine normal bir şekilde devam ediyor. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra hasta rahat bir şekilde kullanabiliyor.” ifadesinde bulundu.
Saatlerin önemine dikkat çeken Kıvrak, Zekican Murat isimli hastanın geldiğini açıklayarak, konuşmasına şöyle devam etti: “Hastamızın dişi, 10 gün kuru ortamda peçetede saklanmış. Böyle durumlarda dişin yerinde durma ihtimali çok düşük oluyor. Bu ihtimali kendisine aktardık. 2001 yılında Fransa ‘da uygulanan PRF dediğimiz bir teknik tamamen hastanın kendi kanından üretiliyor. 10 dakika santrifüj ediliyor kan, PRF elde ediliyor. Doku da büyüme faktörlerini salıyor, iyileştirmeyi arttırıyor, kanlanmayı arttırıyor, yara yerlerin iyileşmesini sağlıyor. Diş hekimliği alanında yeni yeni kullanılmaya başlandı.”
CİHAN