Kırklarelide köylülerden termik santral protestosu

Kırklarelide köylülerden termik santral protestosu -İğneada beldesindeki Beğendik köyü sakinleri, Trakya Entegre Termik Santral Projesi hakkında bilgi vermek için köye gelen firma ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine tepki gös
KIRKLARELİ (A.A) - İğneada beldesindeki Beğendik köyü sakinleri, Trakya Entegre Termik Santral Projesi hakkında bilgi vermek için köye gelen firma ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine tepki gösterdi.
     Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci hakkında bilgi vermek amacıyla köye gelen firma ve bakanlık yetkilileri, köylülerin tepkisiyle karşılaştı. Köylülerin tepkisi üzerine yetkililer, jandarma eşliğinde bölgeden ayrıldı.
     İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık, gazetecilere yaptığı açıklamada, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkının bitişiğindeki araziye yapılması planlanan, ithal kömürle çalışacak termik santralin yapılmaması için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.
     İlk raundu kazandıklarını savunan Işık, Her şey bitmedi, bundan sonra konunun takipçisi olacağız. Hep beraber olacağız. Biz bu işi götüreceğiz. Bizlere destek veren herkese teşekkür ederiz diye konuştu.
     Köy sakinlerinden Pervin Yılmaz ise köylerine termik santral yapılmasına karşı olduklarını belirterek, İğneadanın doğal güzelliklerinin termik santralle yok olmasına izin vermeyeceklerini kaydederek, İğneada, çok zorluklarla bu günlere geldi. Güzelim ormanlarımızı kirletmesinler. Bizden çok doğanın altındaki canlılar düşünülmeli. Biz bir şekilde çare buluruz ama doğanın altındaki canlılar ne yapacak- şeklinde konuştu.
    
     -Firma yetkilisi-
    
     Proje yatırımcısı firmanın yönetim kurulu başkan vekili Mete Bülgün de bölge halkının ilk bakışta tepki göstermekte haklı olduğunu ifade ederek, toplantıyı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün organize ettiğini anlattı.
     Bu, yasal bir toplantı diyen Bülgün, Burada projenin detayları anlatılacaktı. Halkın tepkileri not edilecekti. ÇED raporu tanzim edilecek. Halkın tepkilerini dikkate alacak bir format hazırlanacaktı. Biz de yatırımcı firma olarak bu konuda bölge halkına bilgi vermek için geldik ifadelerini kullandı.
     Eski ile yeni teknolojinin birbirinden çok farklı olduğuna dikkati çeken Bülgün, sözlerini şöyle tamamladı:
     Bölge halkı ilk bakışta tepkiyi koymakta haklı çünkü Türkiyede hafızalara yerleşmiş Yatağan Termik Santrali var. Yatağan Termik Santrali yüzünden, termik santral denildiğinde, yer, gök duman olacak, kimse nefes alamaz, penceresini dahi açamaz düşüncesi vatandaşlarda beliriyor. Bilinçaltında hemen o santrali hatırlıyor ama şimdi teknoloji değişti. 30 sene önce imal edilen otomobille bugünkü bir mi- Bugünkü teknolojide termik santralin çalıştığını duymuyorsunuz bile.
    
     Muhabir: Özgün Tiran / Hakan Şahin
     Yayıncı: Kemal Kaymak
31 Ekim 2012 17:58
DİĞER HABERLER