Kırkpınar Alanı Rekreasyon Projesi için imzalar atıldı

Kırkpınar Alanı Rekreasyon Projesi için imzalar atıldı
Edirne için hayati önem taşıyan Kırkpınar Alanı Rekreasyon Projesi için imzalar atıldı.

Tunca Nehri kolları arasında yer alan Sarayiçi bölgesi Edirne'nin en önemli doğal mekanları arasında yer alıyor.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı'nın içinde bulunduğu alan kış döneminde nehir taşkınlarıyla gündeme geliyor. Suyun ve yeşilin hakim olduğu bölgenin halkın kullanımına sunulması için Edirne Belediyesi proje hazırladı.

Kırkpınar Alan Rekreasyon diğer adıyla 'Sular Üzerinde Yükselen Şehir' projesi için Trakya Kalkınma Ajansı'na hibe başvurusu yapıldı. Yapılan başvuru ajans tarafından kabul edildi. Projenin kabul edilmesinden sonra imza aşamasına gelindi.

Edirne Belediye Meclis Salonu'ndaki Vali Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin projeye imza attı.

Vali Dursun Ali Şahin, şu ana kadar tarihi mekanlarıyla anılan Edirne'nin bundan sonra eğlence yerleriyle de kendisini göstereceğini söyledi. Rekreasyon projesinin çok büyük bir proje olduğunu vurgulayan Şahin, uygulama aşamasının 3-4 yıl gibi bir zaman alacağını kaydetti. Proje izinlerinin alınma aşamasının kendilerine çok yorduğunu anlatan Vali Şahin, her işte bir engelin hayırlı işlerde ise engellerin olduğuna vurgu yaptı.
En büyük engellerin devlette meydana geldiğine işaret eden Şahin, "Bürokratik kaynakta meydana geliyor. Bürokrasiyi aşmak oldukça zor oldu ama sonunda başardık. Hep takip ederek kendimizi iyi sunum yaparak, iyi anlatarak sonuca vardık." dedi.

Proje için büyük uğraşlar verdiklerini kaydeden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da pes etmeyerek, inat ederek, projeyi revize ederek bu aşamaya geldiklerini açıkladı.

Projenin hayata geçirileceği Sarayiçi bölgesiyle ilgili bilgiler aktaran Gürkan, "Sarayiçi bölgesi hem doğal hem de tarihi sit alanı. Dolasıyla iki farklı kurumdan izin alınması gerekiyordu. Tarihi sit olarak Kültür Varlıklarını Koruma, doğal sit olarak da Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin alınması gerekiyordu. Her ikisinden de gerekli izinleri aldık. Bu projede şunun altını çok kalın bir şekilde çizerek söylemek isterim ki, bu projenin yapılacağı alanlar hem doğal hem de tarihi sitin alanın dışındaki alanlar. Sarayiçi'nin büyük bir bölümü doğal sit, uç kısmı arkeolojik sit. Ne arkeolojik ne doğal ne de tarihi sitlerde hiçbir ilinti, tecavüz olmadan, sınırına dahi yaklaşmadan bu proje gerçekleştirildi." açıklamasını yaptı.

Projenin hayata geçirilmesi sonucunda en çok görüşüne başvurdukları kurumun DSİ olduğunu anlatan Belediye Başkanı Gürkan, "Onlar da sabit yapı olmaması koşuluyla uygun dediler. Zaten bizim de Sarayiçi gibi tarihi bir alana sabit yapı yani sökülemez, taşınamaz bir yapı yapma gibi anlayışımız, düşüncemiz hiçbir zaman olmadı. Bu proje betonsuz bir projedir. Projenin son hali onaylandı. Artık bundan sonra ihalesine çıkıp imalatına başlayacağız." şeklinde konuştu.

İmzaların atılmasından sonra yakın bir zaman içerisinde projenin ihalesine çıkılacak. İhale sürecinin tamamlanmasıyla birlikte çalışmalar başlanacak. Aşama aşama başlayacak projenin 4 yılda tamamlanması hedefleniyor.

Kırkpınar Alanı Rekreasyon Projesi Tunca Nehri kıyısında hayata geçirilecek. İçinde fuar, konser, yürüyüş, bisiklet alanı, restoranlar, göletlerin olacağı geniş bir alanda hayata geçirilecek proje tarihi ve doğal sit alanı dışında olacak.

Edirne'yi modern bir şehir parkına kavuşturacak projede herhangi bir betonarme yapı bulunmayacak. Yapılan tamamı çelik konstrüksiyon şeklinde olacak ve sökülüp takılabilecek.


CİHAN
11 Aralık 2015 13:45
DİĞER HABERLER